Predsjednica Grabar Kitarović u posjetu HS Produktu

 

Od danas, ponedjeljak 26. ožujka pa do srijede, 28. ožujka, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u okviru svog tradicionalnog izmiještanja Ureda boravi u Karlovačkoj županiji. Današnji prvi dan posjeta Karlovcu započeo je nakon sastanka s premijerom Plenkovićem o smjernicama hrvatske vanjske politike, a završio posjetom tvornici HS Produkt i obilaskom proizvodnih pogona. Grabar Kitarović došla je u pratnji župana i gradonačelnika, a u HS Produktu dočekali su je suvlasnik Marko Vuković i direktor Željko Pavlin, koji su ujedno i izvijestili o poslovnim rezultatima te izvoznoj orijentaciji tvrtke.

„Novost za HS Produkt je da se promijenio omjer izvoza. Dok se ranije gro proizvodnje izvozio na američko tržište, sada je čak 40 posto izvoza i na druga tržišta. Naime, s američkim kupcima radimo kao i ranije, ali rastu nam druga tržišta, izvoz u razne druge zemlje“,

rekao je Vuković.

Izvor: www.statista.com

Prema nedavno objavljenim podacima, HS Produkt je najveći hrvatski izvoznik naoružanja u SAD, prvenstveno zahvaljujući suradnji s američkom tvrtkom Springfield Armory. Trenutno karlovačka tvrtka godišnje plasira oko 600.000 pištolja na američko tržište.

Osim pištolja, posljednjih godina porastao je i izvoz pušaka. Osim što je VHS uvršten u standardno naoružanje Oružanih snaga RH, a polako se počinje koristiti i u MUP-u RH, porastao je i njen izvoz na strana tržišta. Trenutno se izvozi oko 70.000 jurišnih pušaka koje su, među ostalim, testirane na iračkom ratištu.

Predsjednica je upoznata i sa svojedobnom idejom javno-privatnog partnerstva RH i HS Produkta o gradnji tvornice streljiva, od koje se u međuvremenu ako ne odustalo, a ono je barem odgodilo za neka bolja vremena.

„Najmanja isplativa linija trebala bi proizvoditi 400 milijuna komada streljiva godišnje, za što sada i nema tržišta. Nema potrebe za tim jer hrvatska vojska i policija troši manje streljiva od HS Produkta koji za potrebe testiranja robe troši 12 milijuna komada godišnje. Kada bismo podigli tvornicu morali bismo u izvoz usmjeriti 80 ili 90 posto, a pokraj tvornica u Belgiji, Americi i npr. Rusiji to za sada nije realno“,

izjavio je Marko Vuković, dodavši da se od potrebe za gradnjom tvornice nije u potpunosti odustalo budući da se streljivo u RH uvozi, i to, kako je rekao, „svako po svome“.

Prošloga petka, 23. ožujka, HS Produkt je posjetila i ministrica obrane BiH Marina Pendeš. Domaćin joj je bio direktor tvrtke, Željko Pavlin, no ostalo je nepoznato da li je povod ovog posjeta bila konkretna želja gošće za nabavom naoružanja iz asortimana HS Produkta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.