PR-Titanik na MORH način

Nedjelja je, 18. ožujka 2012. godine, ponešto iza podneva.

Dok većina Hrvatske uz miris ručka lagano čeka nastup šefa države na javnoj televiziji, novinari Večernjeg lista prvi donose vijest o smrti generala Imre Agotića. Uskoro to postaje nužni dio posla i svih ostalih medija koji drže do sebe i elementarne aktualnosti. No, tu počinju i problemi.

Naime, dok je razumljivo da su građani odmarali, malo je manje razumljivo da je jednako tako odmarao i hrvatski obrambeni sustav – točnije, njegov dio za odnose s javnošću. Ministarstvo obrane tada – a za razliku od svih novina, televizija i informativnih portala – čitavog dana nije našlo za shodno registrirati smrt jednog od ljudi koji su odigrali temeljnu ulogu u uspostavi hrvatskog obrambenog sustava. A budući da nadležni nisu promptno i službeno reagirali s provjerenim informacijama, krenula su se širiti medijska nagađanja i greške.

Kako svekoliki detaljniji biografski podaci naših viših časnika, ni aktivnih, ali niti onih koji su karijeru kalili u Domovinskome ratu, zapravo i nisu iole poznati javnosti – mediji koji su žurili javnosti prenijeti vijest o smrt generala Agotića, našli su se u zrakopraznome prostoru po pitanju sastavljanja profesionalne biografije pokojnika. Dok se na početku baratalo činom general pukovnika – vjerojatno sa šturog biografskog okvira na neizbježnoj Wikipediji – kasnije je stvar progradirala. Tako je HINA u 13:34 donijela vijest u kojoj je doduše bilo ponešto više naznaka profesionalne biografije, ali se ujedno autori nisu mogli odlučiti je li preminuli heroj bio “general pukovnik”, kao u naslovu, ili “general-bojnik”, kao u tekstu vijesti. Sve samo ne general zbora, čin koji je on bio dobio 2002. godine. Jednako tako, na djelu je često bila i klasična novinarska greška – da se uopće ne obrati pažnja na ono ključno “u mirovini”.

No, MORH – kojem sama smrt čelnoga čovjeka Zbora narodne garde i osnivača, te kasnije i zapovjednika HRZ i PZO, nije bila bitna kad je to svim medijima u državi trebalo – svoj propust jedva da je ispravio u danima koji su uslijedili. Na službenim web-stranicama tako je tek dan kasnije, 19. ožujka, dana načelna biografija preminuloga – ali tek kao prilog obavijesti o brzojavu sućuti kojeg je ministar Kotromanović  poslao obitelji pokojnika. U tom se tekstu, uz podatke o profesionalnome putu pokojnoga generala, javljaju i dodatni problemi – tako saznajemo za u stvarnosti nepostojeću funkciju “pomoćnika predsjednika RH za obranu i vojna pitanja” iz doba Stjepana Mesića, ali nedostaje dužnost koju je pokojni Agotić obavljao u uredu sada aktualnoga predsjednika Ive Josipovića.

Iako se medije upozorilo još tijekom popodneva 19. ožujka, šira javnost tek dan kasnije, 20. ožujka – opet post festum – iz MORH izvora saznaje za svečanu komemoraciju održanu za pokojnika. Naravno, sve to bez spomena mjesta ili vremena predstojećeg sprovoda – koji iako je u osnovi obiteljska stvar, u slučaju ovako istaknutoga pojedinca ipak ima i određene javne konotacije.

MORH-web u tekstu priopćenja od 19. ožujka ratuje i s ustrojem Ureda Predsjednika RH

 

A komemoracija? To vrlo službeno događanje, održano u glavnoj sali glavnog kompleksa zgrada hrvatskog obrambenog sustava, nije bilo dovoljno da se ijednu zastavu istakne na pola koplja – ako ne svugdje, a ono barem ondje gdje je djelatna vojska ili gdje se održava sama komemoracija. No, to je ipak samo privatan dojam autora ovoga teksta…

S druge strane, može se prigovoriti i službenoj biografiji, onoj koja je pročitana svečanim glasom na početku tog komemorativnoga događanja, u kojoj je službeni protokol  zaboravio barem dvije zadnje funkcije koje je pokojnik obavljao – onu savjetnika predsjednika RH Mesića za sigurnost (od 2003. do 2005. godine, koju se spominje u MORH-web priopćenju od 19. ožujka), ali i onu predsjednika Povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja kod aktualnoga nam predsjednika Ive Josipovića (koje nema ni u opširnijoj biografiji iz MORH-web priopćenja od 19. ožujka).

Svo bi to ponašanje nadležnih službi Ministarstva obrane bilo oprostivo da Hrvatska i njena javnost raspolažu suvislom službenom literaturom o ljudima koji su obranili zemlju u Domovinskome ratu, recimo, nekakvim “Biografskim leksikonom hrvatskih generala” ili ičim sličnim. A kako ničeg takvog nema, ostaje nam samo moliti Boga da se nezgodne stvari u sektoru obrane ne dogode nedjeljom – jer tada, ako je vojska čak i aktivna te budna, MORH te njegova tijela za odnošenje s poreznim obveznicima i javnošću – duboko spavaju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.