I remont hrvatskih helikoptera zapravo skriven od javnosti

 „U Ministarstvu obrane RH donesena je Odluka o odabiru izvođača remonta šest helikoptera HRZ i PZO-a, a potpisivanje Ugovora sa tvrtkom Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) očekuje se narednih dana. Radi se o remontu kojim se produžuje životni vijek i operativna uporaba šest transportnih helikoptera Mi-8, a za što je za podizvođača radova ZTC (kao nositelj posla) odabrao inozemnog partnera, Ukrajinski državni zrakoplovni zavod i proizvođača helikopterskih motora.
Proces ugovaranja remonta helikoptera pokrenut je pregovaračkim postupkom s tvrtkom ZTC, sukladno članku 10. Zakona o javnoj nabavi, te u skladu s Odlukom Vlade RH o osnivanju tvrtke ZTC kojom je ista određena od posebne važnosti za Republiku Hrvatsku, a čija je osnovna djelatnost provedba remonta letjelica za potrebe MORH-a i MUP-a. Pregovarački postupak proveden je u nekoliko faza, a nakon dostavljene konačne ponude ZTC-a, na prijedlog ovlaštenog Povjerenstva MORH-a, stručni tim MORH-a i ZTC-a posjetio je inozemnog partnera, Ukrajinski državni zrakoplovni zavod i proizvođača helikopterskih motora, nakon čega je i donesena Odluka o odabiru.

Remont negdje, nekad i i za nešto novaca… valjda!

Iz ovakvog nepotpunog priopćenja Ministarstva obrane, objavljenog na internetskim stranicama Ministarstva 31. svibnja ove godine, ne vide se ni osnovne informacije – koliko će spomenuti remont koštati, gdje će se konkretno obaviti, i kada. Unatoč dosadašnjim MORH-ovim naporima da deklasificira što više javnih nabava, aktualni remont MiG-ova i helikoptera Mi-8 i dalje je formalno tajan, uz obrazloženje kako se radi o „nabavi borbenih sredstava“, iako u proračunu za 2013. te stavke nisu u kategoriji nabave već održavanja. No zbog tajnosti postupka, Ministarstvo nema zakonsku obvezu objavljivanja izvođača radova. I to nije kraj zanimljivostima.

Zanimljiv je tu i odnos MORH-a i ZTC-a, gdje se jasno vidi kako je ZTC samo formalno izdvojen iz sustava Ministarstva obrane i OS, te kako je njegovo „tržišno opredjeljenje“ samo ukras na papiru. Postupak u kojem MORH od ZTC-a traži dostavljanje „ponude“ za remont letjelica, a u ZTC-u je svima jasno da im je zbog njihove „posebne važnosti za RH“ posao već zagarantiran – daleko je od svake tržišne utakmice. Toliko o tržištu u slučaju kada MORH ne može samostalno birati vršitelja remonta, a ZTC – podizvođače radova, već je i taj proces, sudeći prema dosadašnjim medijskim napisima i gore citiranom priopćenju MORH-a, proveden uz pasku i izbor MORH-ovog Povjerenstva i njegovog stručnog tima. Zanimljivo da po istoj logici i proceduri nije proveden i natječaj za remont MiG-21, gdje je ZTC-ova „posebna važnost za RH“ izgleda ipak posrnula pod kriterijima stručnijeg i sposobnijeg za obavljanje konkretnoga posla.

Tko tu zapravo remontira?

Motor Sich JSC

Motor Sich JSC

SAP ili “Sevastopol Aircraft Plant”

Dok MORH službeno krije imena vršitelja remontnog posla, pojedinim medijima kao da su ta odredišta poznata već neko vrijeme. Tako se na nekoliko mjesta i u nekoliko navrata već moglo pročitati da će remont obavljati stručnjaci iz Sevastopoljskog zrakoplovnog zavoda (SAP ili “Sevastopol Aircraft Plant”, odnosno u originalu “Севастопольское авиационное предприятие”), te iz tvrtke Motor Sich JSC (orig. “Мотор Сич”) iz Zaporožja.

Motor Sich JSC iz Zaporožja

Motor Sich JSC iz Zaporožja

Predstavljajući rezultate SAP-a u 2012. godini, generalni direktor Vasilij Zozulja sredinom studenog prošle godine pohvalio se aktualnim remontom 2 letjelice za Ministarstvo obrane Ukrajine (Mi-24 i K-27) te održavanjem zrakoplovne tehnike za Oružane snage Ukrajine, kao i za nekoliko civilnih kompanija. Uz to, SAP je tijekom 2012. sklopio i nekoliko međunarodnih poslova, i to s Južnoafričkom republikom, Vijetnamom i Afganistanom. Vrijednost prošlogodišnjih SAP-ovih poslova iznosi od 150 milijuna grivnji (18.410.555,39 USD po tečaju od 8,15 grivnji (UAH) za USD, odnosno 14.115.170,30 eura, po tečaju od 10,63 grivnji za euro) , dok Zozulja za ovu godinu planira povećanje narudžbi i poslova na više od 200 milijuna grivnji. Koliki je u tome hrvatski udio, rekosmo – nije poznato. Jednako tako, da li je, osim Ukrajinaca, još netko bio u izboru za podizvođača za remont hrvatskih helikoptera – ni to nije poznato, iako se u kuloarima svojedobno spominjalo i Ruse kao ozbiljne takmace.

Jedinstven pogled na Sevastopoljski zrakoplovni zavod

Jedinstven pogled na Sevastopoljski zrakoplovni zavod

Ono što posebno upada u oči gotovo je pa istodobna objava dodjele dva važna hrvatska posla za ukrajinska državna poduzeća – remont 7 MiG-ova 21 i dokup još 5 koje će obaviti Odeski zrakoplovni zavod, te remont prvih 6 helikoptera Mi-8 vjerojatno dodijeljen također ukrajinskom državnom Sevastopoljskom zrakoplovnom zavodu. Već na prvi pogled moglo bi se zaključiti da se radi o svojevrsnom remont-paketu, a nosi li on u svojoj punini i neke povlastice za hrvatskog naručitelja – o tome se može samo spekulirati, jednako kao i o mogućem postojanju offset poslova, koje bi laici mogli očekivati na temelju još uvijek važećega “Naputka o načinu i uvjetima primjene offset programa” iz listopada 2004. godine.

S druge strane, navodno je najavljeni remont prvih 6 hrvatskih Mi-8 helikoptera tek početak ukupnog remonta 14 takvih letjelica iz sastava HRZ i PZO. To je najavila i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra objašnjavajući članovima saborskog Odbora za obranu proračun MORH-a za 2013. godinu. Tafra je tada najavila „početak postupka redovnog remonta helikoptera“, u sklopu kojeg se „planira veliki tender koji bi za početak trebao riješiti 5 helikoptera kojima ističu resursi“. Prema planiranom proračunu, za redovno održavanje helikoptera, u koje je uključen i remont Mi-8, namijenjeno je bilo ukupno 34 milijuna kuna.

Netom obznanjena odluka o odabiru izvođača remonta 6 helikoptera (a ne 5, kako je najavila Tafra) pokazuje još nešto – remont dolazi u „pola minute prije 12“, budući da dijelu letjelica resursi ističu upravo u lipnju. Na žalost, dio je to općeg kašnjenja brojnih procesa u MORH-u: od donošenja važnih strateških dokumenata, preko priprema za izgradnju OOB-a, pa konačno i do remonta MiG-ova i helikoptera. I sve to, popraćeno tek simboličkim obavještavanjem javnosti te pridržavanjem važećih propisa o javnoj nabavi, bez prave transparentnosti koja bi stvarno uklonila sumnje u namještanje poslova u obrani.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.