MUP RH u operaciji “Poseidon Rapid Intervention”

 

Prije točno dva tjedna pitali smo se sudjeluje li Hrvatska u novoj FRONTEX-ovoj operaciji „Poseidon Rapid Intervention“ (PRI), a MUP je upravo jučer, u nedjelju 10. siječnja, poslao brod s posadom put Grčke. Naime, u nedjelju prije podne na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju održan je svečani ispraćaj posade i službenog plovila o/b P-206 „Trsat“ u operaciju „Poseidon Rapid Intervention“.

U sklopu ove operacije, u razdoblju od 15. siječnja do 15. svibnja ove godine sudjelovat će 24 policijska službenika pomorske policije, te 4 policijska časnika za vezu iz policijskih uprava primorsko-goranske, splitsko-dalmatinske, istarske, zadarske, šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske. Policijski službenici raspoređeni su u četiri ciklusa te će se u turnusima u trajanju mjesec dana izmjenjivati po osam članova posade, koji će raditi u smjenama po četiri policijska službenika u jednoj smjeni.

U nedjelju navečer "Trsat" je prolazio uz otok Mljet

U nedjelju navečer “Trsat” je prolazio uz otok Mljet

Kako je nakon ispraćaja priopćio MUP, za plovidbu u operativnom području u Egejskom i Jonskom moru dogovoreno je upućivanje policijskog plovila Policijske uprave primorsko-goranske o/b P-206 „Trstat“. Riječ je o ophodnom plovilu tipa B, namijenjenom za nadzor državne granice na moru i ukupnom morskom prostoru, koje je za potrebe ove operacije dodatno opremljeno potrebnom navigacijskom i komunikacijskom opremom. Plovilo je izgrađeno 2003. godine u brodogradilištu Cantiere Navale Vittoria Adria, Italija. Materijal gradnje je aluminijska legura, dužine je 13,76 m, širine 4,22 m, i visine od 3,80 metara. Maksimalna brzina plovila iznosi 35 čvorova, kažu u MUP-u. Iz Policijske uprave primorsko-goranske, tijekom prošle godine u zajedničkim operacijama snaga Europske unije „Triton 2015.“ i „Poseidon Sea 2015.“ sudjelovalo je ukupno 19 policijskih službenika i službenica pomorske policije.

Kako smo već pisali, u FRONTEX-ovoj operaciji „Poseidon Rapid Intervention“, svojevrsnoj nasljednici dosadašnje operacije „Poseidon Sea“, trebalo bi ukupno biti angažirano 376 ljudi i 15 plovila. Dodatni službenici, upućeni temeljem grčkoj zahtjeva, bit će raspoređeni na otocima Lesbos, Chios, Kos, Leros, Samos i Kastellorizo, te će prije svega biti zaduženi za identifikaciju pristiglih migranata, otkrivanje krivotvorenih dokumenata i analizu dobivenih podataka.

Za razliku od sudjelovanja u Združenoj operaciji „Poseidon Sea“, koje je bilo na dobrovoljnoj bazi, sudjelovanje u PRI je obavezno za sve članice Europske unije, osim ako se i same na suočavaju s iznimnim situacijama koje utječu na obavljanje nacionalnih zadaća. Budući je od početka migracijske krize do jučer ujutro u Hrvatsku ušlo 581.543 migranta, Hrvatska se mogla pozvati na „iznimnu situaciju“ i time izbjeći sudjelovanje u PRI, ali, eto, ipak nije. Grčka ionako nije zadovoljna brojem od gotovo 400 dodatnih FRONTEX-ovih službenika, budući je očekivala da će pojačanje biti znatno veće.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.