Poništen natječaj za Enhanced Peregrine

 

Nakon punih godinu dana od raspisivanja natječaja za osposobljavanje i modernizaciju radarskog sustava „Enhanced Peregrine“ (4 radara, uključujući komunikacijske linkove, radne stanice za grafički prikaz slike i daljinsko upravljanje radarima), 01. prosinca ove godine donesena je odluka o poništenju tog natječaja. U pregovaračkom postupku s elementima objave MORH je pozvao tvrtke EXELIS Inc. iz Sjedinjenih Američkih Države i SELEX S.p.A. iz Italije da dostave inicijalnu ponudu s cijenom. No obje ove tvrtke nisu dostavile svoje ponude sve do isteka roka, zbog čega je došlo do poništenja natječaja. MORH ipak ne odustaje od pokušaja osposobljavanja radara na Mljetu, Lastovu, Visu i Dugom otoku, te najavljuje pokretanje novog natječaja „u skladu s važećim Planom nabave“. Kako je još uvijek na snazi Plan nabave u 2015. godini, pretpostavka je da bi novi natječaj mogao biti raspisan u narednih dvadesetak dana.

Inače, predstavnici EXELIS-a u travnju ove godine nastupili su na sajmu vojne opreme ASDA 2015 u Splitu, te se ondje zadržali i u kraćem razgovoru s ministrom obrane Kotromanovićem.

Još u prosincu prošle godine, prilikom objavljivanja natječaja, prognozirali smo da je „onaj tko uspije na traženi način osposobiti ukleti radarski sustav momentalno zaslužio Nobelovu nagradu“. Natječajem je bio obuhvaćen vrlo širok spektar zahtjeva koji su u konačnici trebali rezultirati stavljanjem 4 radarska sustava u potpunu funkciju. MORH je za taj posao namijenio 80 milijuna kuna (obračunato bez PDV-a), što također nije bio predobar mamac potencijalnim ponuđačima.

Umirovljeni general Petar Stipetić na sjednici saborskog Odbora za obranu, na kojoj se tražilo mišljenje o natječaju za modernizaciju Enhanced Peregrinea zalagao se da se sa tim rezerviranim novčanim sredstvima kupe novi radari, umjesto što se krpaju stari. I naš autor Vili Kezić, stručnjak za radarske sustave i elektroničko ratovanje, smatrao je da je brže, kvalitetnije i pouzdanije nabaviti dva suvremena obalna radara nekog od renomiranih svjetskih proizvođača. Upitno je i koliko su postojeći radari popravljivi, budući da ih je tijekom godina provedenih uglavnom u neradnome stanju nagrizao zub vremena, možda i više nego da su radili (te bili održavani) u normalnim okvirima.

Što je od ova tri faktora (zahtjevi, cijena, postojeće stanje) presudilo da nema zainteresiranih za osposobljavanje i modernizaciju ovog, za Hrvatsku fantomskog radarskog sustav, trenutno nije poznato. Vjerojatno će se nešto više moći iščitati iz teksta novog natječaja, ako on uopće bude raspisan u neko skorije vrijeme.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.