Počela izrada novih strateških dokumenata

 

Vlada je na prošlotjednoj 35. sjednici usvojila zaključak o izradi novih strateških dokumenata na području obrane. Točnije, riječ je o Strateškom pregledu obrane i Dugoročnom planu razvoja OS RH. Ministar obrane Damir Krstičević u kratkom obrazloženju jasno je naveo rokove u kojima bi taj posao trebao biti gotov, naravno – pod uvjetom da nema novih većih političkih potresa ili izbora.

„Mi smo imali sjednicu Vijeća za obranu, prvu u ovom sastavu, i u kontekstu izrade Strategije nacionalne sigurnosti i uspostave sustava domovinske sigurnosti RH, ovim prijedlogom zaključaka predlaže se započeti s procesom Strateškog pregleda obrane, izraditi Strateški pregled obrane koji donosi Vlada RH, te započeti rad na reviziji, odnosno izraditi novi Dugoročni plan razvoja OS RH, koji donosi Hrvatski sabor. Ministarstvo obrane izradit će prijedlog Strateškog pregleda obrane do prosinca 2017. godine, a nacrt Dugoročnog plana razvoja OS RH do prosinca 2018. godine. Isto tako, ovim zaključkom zadužuju se nadležna državna tijela da pruže potporu Ministarstvu obrane pri izradi navedenih strateških dokumenata s područja obrane.“

Sjednica Vijeća za obranu održana je početkom travnja, a u priopćenju nakon nje jasno je rečeno da je upravo ministar obrane predložio revidiranje strateških dokumenata s područja obrane, te da se Vijeće s time složilo. Na nedavno održanoj tribini o HRM-u (održanoj početkom ožujka na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu) direktor GS OS RH kontraadmiral Robert Hranj naznačio je da je započet proces revizije DPR-a, za kojeg se sada ustvrdilo da je bio zastario već u trenutku njegovog donošenja, na samom kraju 2014. godine.

Strateški pregled obrane donesen je još godinu dana ranije, 25. srpnja 2013., nakon što se više godina o njemu uopće nije govorilo. Bude li novi SPO zaista gotov do kraja ove godine, to će definitivno biti jedan od najbrže izrađenih ovakvih dokumenata na području obrane u Republici Hrvatskoj do sada. Treba se nadati kako kvaliteta ipak neće previše trpjeti u svoj toj brzini.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.