Krstičević: “Odabrat ćemo najbolju opciju, koja god bila!”

 

Nakon jučerašnjeg neuobičajenog nastupa ministra Damira Krstičevića na Hrvatskoj televiziji – u kojem se mogao dobiti dojam da je RH za svoje borbene zrakoplove već u hodu odabrala direktnu kupovinu “američkih vojnih zrakoplova” – danas oko 15:40 (oko 9:40 po vremenu u Washingtonu, gdje hrvatska delegacija boravi do subote, 15. srpnja) stiglo je i dopunjeno tematsko priopćenje Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Prenosimo ga ovdje u cijelosti:

Tijekom službenog posjeta SAD-u, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je jedan od ciljeva službenog posjeta u SAD upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te da za taj korak želimo razumijevanje i potporu SAD-a.Korak smo bliže odluci o kupnji borbenog aviona, odabirući najbolju opciju za Republiku Hrvatsku, koja god to opcija bude, rekao je ministar Krstičević.

‘Upoznao sam ministra Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova. Moja zadaća kao ministra je obnavljanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom, naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane’.

Ministarstvo obrane će slijedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država i to u Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16). Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku.

Po primitku ponuda, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. U nabavi aviona Hrvatska želi surađivati s državom, a ne samo s tvrtkom, jer se ipak radi o važnoj, višegodišnjoj suradnji i razvoju strateškog partnerstva. Kod cijene vodit će se računa o ukupnoj cijena paketa, ali i o modalitetima otplate. Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarske suradnje s državom od koje kupujemo avion, te će ugovor morati sadržavati i elemente investiranja u hrvatsko gospodarstvo. Projekt nabave zrakoplova bit će projekt cijele Vlade te će uključivati Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, kao i ostale relevantne državne institucije.

Češki JAS 39 Gripen i poljski F-16 u formaciji

Projekt nabave aviona je izuzetno složen i zahtjevan te je Ministarstvo obrane intenzivno proučavalo iskustva drugih država, članica NATO-a, i koje su bile suočene s problemom zamjene ili modernizacije borbene eskadrile, kao što su npr. Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka. Ovisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uvjetom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine“.

Kako se vidi, ovdje se MORH načelno vratio na stavove od prije jučerašnjeg razgovora ministra Damira Krstičevića s Brankom Slavicom, dopisnicom HRT iz Washingtona. I dalje se spominje za idući tjedan najavljeno slanje Zahtjeva za ponudama i nabrajaju se već spomenute države koje se namjerava izravno pozvati u postupak nabave.

Pri tome, izrijekom je opovrgnuta konstrukcija koju je jučer prenio pretežiti dio hrvatskih medija – o tome kako je RH “korak bliže kupnji američkih zrakoplova“. Na tu je temu pojašnjeno da je stav Ministarstva obrane – “Korak smo bliže odluci o kupnji borbenog aviona, odabirući najbolju opciju za Republiku Hrvatsku, koja god to opcija bude“, nasuprot dojma da je jučer došlo do preferiranja samo jedne proizvodne strane ili samo jednog od mogućih ponuđača borbenih zrakoplova za Hrvatsku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.