Plan vojnog razminiranja za 2013.

 

Osam dana nakon što je na području bivšeg vojnog skladišta Pađene smrtno stradao skupnik Marko Odžak, a dvojica njegovih kolega, vojnih pirotehničara, lakše ranjena, Vlada je na svojoj jučerašnjoj 104. sjednici usvojila „Plan humanitarnog razminiranja u 2013. godini“. Ta dva događaja, naravno, nisu u direktnoj vezi, iako vojni pirotehničari razminiravaju vojne objekte upravo sukladno tom Planu koji za ovu godinu kasni već punih 6 mjeseci.

Sastavni dio Plana humanitarnog razminiranja je i plan humanitarnog razminiranja vojnih objekata, vojnih lokacija i građevina OS RH, službeno nazvan „Plan humanitarnog razminiranja vojnih objekata OS RH za 2013. godini“. O njemu je kratko na sjednici Vlade govorila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra:

„Razminiranje provodi Pionirska bojna inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, i Planom za ovu godinu planira se razminirati 690 tisuća metara kvadratnih minsko sumnjivog prostora u vojarni u Petrinji, na vojnom poligonu u Slunju, te u vojno-skladišnim kompleksima u Petrinji, Gospiću i Dvoru na Uni. Planom je također obuhvaćeno i saniranje posljedica požara u vojno-skladišnom kompleksu Pađene u Kninu, i također Planom je predviđen tehnički izvid i izrada projektne dokumentacije za razminiranje vojnog poligona Cerovac, vojarne u Dugom Selu i na Zemuniku, i vojno-skladišnog kompleksa u Doljanima i Petrinji. Financijska sredstva su osigurana u proračunu Ministarstva obrane.“ 

Promotrimo taj Plan malo podrobnije. Tijekom ove godine planira se, a vjerojatno je već i počeo, pirotehnički izvid i izrada projektne dokumentacije za razminiranje vojnog poligona Cerovac, vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu, „Zemunik“ u Zadru i „Velika Glava“ na otoku Visu, te vojno-skladišnih kompleksa „Hrvatski Ždral“ u Doljanima i „Brdo“ u Petrinji. Tu je posebno zanimljiva lokacija „Velika Glava“ na Visu, odnosno „Zapovjedni centar Vela Glava“ na području grada Visa. Na stranicama Turističke zajednice Komiže uz ovu lokaciju stoji napomena: „Postoji opasnost da se u blizini vojnih objekata i dandanas nalaze mine, budući ih je ex JNA pri svom povlačenju s Visa 1993. godine nemilo razasula oko svojih objekata, o čemu ne postoje nikakvi minski zapisi“. U Izvješću o evidenciji nekretnina u svrhu poduzetničkog upravljanja  koji su tadašnji “Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom” i “Hrvatski fond za privatizaciju–Sektor nekretnina” priredili za Vladu u listopadu sada već daleke 2004. godine (dostupno među dokumentima s 56. sjednice Vlade RH, održane 9. prosinca 2004. godine) stoji da je vojarna „Vela glava“ – „nekretnina u vlasništvu RH koja nije u funkciji Ministarstva obrane RH“. Radi se području veličine 15.031 kvadrata. Ako nije u vlasništvu MORH-a, onda je više nego čudno da je 9 godina kasnije, 2013. godine, MORH o svom trošku priprema za razminiravanje.

Generalno gledajući, za ovu je godinu uplanirano razminiranje ukupne površine od 690 tisuća kvadrata, i to: područje istočne i južne ograde užeg dijela vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, kao i područja istočne i južne ograde užeg dijela vojarne na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, te područja vojno-skladišnog kompleksa „Šuma“ i „Brdo“ u Petrinji, „Lučani“ u Svetom Roku, „Jasikovac“ u Gospiću i „Čerkezovac“ u Dvoru na Uni. Baš kao i prošle godine, predviđeno je i čišćenje područja bivšeg vojnog skladišta „Pađene“, a završetak tog posla već je ranije planiran za jesen ove godine. No upitno je hoće li taj rok biti ispoštovan upravo zbog prošlotjedne nesreće.

Prije samo mjesec dana, Vlada je na 98. po redu sjednici prihvatila Izvješće o provedbi plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2012. godinu. I ovo Izvješće, baš kao i Plan za 2013., ima poseban prilog – Izvješće o provedbi plana humanitarnog razminiravanja vojnih objekata OS RH i utrošenim financijskim sredstvima za 2012. godinu. Za ukupno 9 zadaća razminiranja vojnih objekata tijekom prošle godine troškovi postrojbe iznosili su 1.139.824,53 kuna. Od 9 zadaća 5 je izvršeno u cijelosti: (1) pretraživanje i uništavanje neaktiviranih granata na ATS u Božićima na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, (2) razminiranje na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ – lokacija za uništavanje MES-a i NUS-a Tobolići-Sekulići, (3) razminiranje vojarne „Skakavac“ u Karlovcu, (4) tehnički izvid i razminiranje pojasa izvan ograde vojno-skladišnog kompleksa „Debela Glava“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, te (5) pretraživanje i prikupljanje NUS-a i njihovih dijelova u vojno-skladišnom kompleksu „Zahum“ na Grobniku (Rijeka).

Četiri zadaće provedene su djelomično, te su nastavljene ove godine: (1) tehnički izvid, pirotehnički pregled i prikupljanje NUS-a u vojno-skladišnom kompleksu „Hrvatski Ždral“ u Doljanima (radovi prekinuti 28. studenog 2012. zbog izvanplanske zadaće), (2) razminiranje vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ i vojno-skladišnog kompleksa „Šuma“ u Petrinji (privremeni prekid 10. prosinca 2012. zbog loših vremenskih uvjeta), (3) tehnički izvid i pretraživanje prostora oko repetitora „Čatrnja“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju (radovi prekinuti 28. studenog 2012. zbog izvanplanske zadaće), te (4) saniranje posljedica požara u vojno-skladišnom kompleksu „Pađene“ u Kninu (radovi prekinuti 12. prosinca zbog loših vremenskih uvjeta).

Kao glavni problemi u provedbi zadaća detektirana su nedostatna financijska sredstva, koja generiraju konstantne poteškoće u servisiranju strojeva, atestiranju metaldetektora, obavljanju tehničkih pregleda vozila, i liječničkih pregleda pirotehničara. Zbog svega toga u znatno je mjeri ometena i usporena provedba razminiranja. Uz to, Pionirska bojna inženjerijske pukovnije, zadužena za razminiranje vojnih objekata, zbog obvezne pripreme za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, te zbog obveze NATO-ocjenjivanja spremnosti prema CREVAL-u u 2012. godini bila je u izuzetno smanjenom obimu angažirana na poslovima razminiranja vojnih objekata – a oni su jedini koji su za takve poslove namjenski opremljeni i stručno osposobljeni u OS RH – piše u Izvješću o razminiranju vojnih objekata u 2012. godini.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.