Natporučnik Rendulić – budući pilot MiG-a 21

 

Nepuna dvije godine otkako je postao vanjski desni pratitelj u akro-skupini „Krila Oluje“, natporučnik Ivan Rendulić trenutno je u 91. ZB na preobuci za pilota na avionu MiG-21. Kako je danas priopćio MORH, „početkom lipnja pilot HRZ-a natporučnik Ivan Rendulić uspješno je izveo prvi samostalni let borbenim avionom MiG-21 bis D“. Time se nastavlja redovna godišnja preobuka za pilote borbenih aviona, koji će među prvima imati priliku obučiti se i za pilote budućih prinova u HRZ-u, izraelskih F-16 Barak (potpiše li se ugovor o nabavi tih aviona).

„Kako bi zadovoljio kriterije tehničkog poznavanja aviona, natporučnik Rendulić najprije je u Središte za obuku ‘Rudolf Perešin’ u Zemuniku slušao Tehničku učionicu, a potom odradio praktične vježbe na avionima. Nakon uspješno položenog ispita iz Tehničke učionice, preobuku je nastavio u 91. zrakoplovnoj bazi.  Rendulić se potom upoznao s eksploatacijom aviona, te radnjama, postupcima i tehnikom pilotiranja na avionu MiG-21 te je uspješno prošao i ovaj dio obuke.
Kako bi započeo letački dio obuke na školsko-borbenom avionu MiG-21 UMD s iskusnim nastavnicima letenja, uslijedilo je slijepo poznavanje područja letenja, slijepo poznavanje kabine te polaganje ispita iz poznavanja redovitih i izvanrednih postupaka na avionu MiG-21.
Prije laširanja na borbenom avionu MiG-21 bisD, Rendulić je uspješno položio kontrolni let za samostalno letenje. Nakon prvog samostalnog leta, slijede daljnji samostalni letovi prve faze obuke koja završava ispitnim letom“,

priopćilo je Ministarstvo obrane.

Natporučnik Rendulić u solo demo programu 08. listopada 2016. (Photo: Petar Mežnarek)

Natporučnik Ivan Rendulić je tijekom svoje pilotske karijere bio nastavnik letenja, demo-pilot u Eskadrili aviona, član „Krila Oluje“ (kao komentator, potom i na poziciji br. 6 – vanjskog desnog pratitelja). Bio je nastavnik letenja za prve dvije generacije pilota RAFO na školovanju u Hrvatskoj, voditelj jednog naraštaja temeljne obuke na zrakoplovu Zlin 242L, te jednog naraštaja učenika letača na obuci na Pilatusu PC-9M. Kako je rekao u intervjuu za portal Obris.org, na obuku za člana „Krila Oluje“ natporučnik Rendulić došao je sa skupljenih čak 1.400 sati naleta. Od jeseni 2016. do proljeća 2018. odradio je ukupno 27 nastupa u „Krilima Oluje“, a posljednji je imao povodom obilježavanja dana 93. ZB, kada se nastupom iznad zadarske Rive oprostio sa zadarskom publikom.

Vrh HRZ i pripadnici EBA-e s budućim pilotom MiG-a 21 Ivanom Rendulićem

Preobuka pilota HRZ za MiG-21 – ponovno oživljena 2016. godine – prilično je ograničena, i u prosjeku se godišnje obuče po 2 pilota. To bi se moglo pokazati kao problem posebno sljedeće godine, kada bi – prema postojećem planu – dio starijih i iskusnijih pilota iz sastava Eskadrile borbenih aviona (EBA) treba započeti obuku u Izraelu za pilote budućih hrvatskih F-16 Barak. Kako je bilo rečeno na prezentaciji nabave VBA krajem ožujka ove godine, u izraelskoj ponudi navedena je i dinamika obuke hrvatskih pilota, prema kojoj bi sljedeće godine 6 do 8 pilota HRZ-a otišlo u Izrael na preobuku za pilote F-16 Barak. To bi značilo da će manji dio pilota iz sastava EBA-e ostati djelatan u Hrvatskoj, pa je uspješan tijek preobuke natporučnika Ivana Rendulića za novog pilota MiG-a 21 više nego dobra vijest.

*Photo: HRZ/S.Hrženjak

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.