“Raketna kriza” između Srbije i Hrvatske

 

Nažalost, već mjesecima traju politička prepucavanja među susjedima – prije koji mjesec o prometu roba i izbjeglica preko međusobne granice, a posljednje vrijeme o navodnoj utrci u naoružanju između Hrvatske i Srbije. Dok smo se na portalu Obris.org već ranije osvrtali na ovu temu, a onda popratili i njen nastavak u režiji ministra vanjskih poslova RS Ivice Dačića – novi dah ovoj temi dao je Aleksandar Vučić u svom jučerašnjem intervjuu danom TV Pink u Beogradu. Dok je načelnik GS OS RH jutros nastojao spustiti loptu, na Vučića su se istodobno u medijima nadovezali i pojedini neodgovorni hrvatski novinari, da bi se onda o toj temi u Splitu upitalo i tehničkog ministra obrane RH Antu Kotromanovića. Na te su inače prilično suzdržane izjave onda tijekom današnjeg popodneva opet oštro nadovezali iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije – što je dovelo do još oštrijeg odgovora iz Ministarstva obrane RH – tako da je čitava tema navodne regionalne utrke u naoružanju danas opet krenula u novi ciklus eskalacije obilježen dodatnom dozom iracionalne histerije.

Vučić i dojmovi medija iz Zagreba

Konkretno, o mogućem hrvatskom pribavljanju višecjevnog raketnog sustava M270 MLRS donacijom iz zaliha Sjedinjenih Američkih Država premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer je u jutarnjemu programu TV Pink u Srbiji izjavio: “Ako ćete imati lansirne rampe za balističke rakete – mi na to nemamo odgovor. Mi ne tražimo na bilo koga da pucamo, mi tražimo da zaštitimo svoju zemlju, svoje nebo. Mi molimo sve da to ne rade, u našem okruženju, jer ako to budu radili u našem okruženju, mi moramo svoju zemlju da zaštitimo“. Ponešto konkretniji je bio u nastavku:

Cilj je da zaštitimo svoju zemlju, i da prije svega uradimo nešto za svoju zemlju. O kakvim dobrim odnosima pričate ako vam netko nabavlja balističke rakete? Pa pitate ga: “Što nabavljaš balističke rakete?”, “Pa, ne… to ja kao za igru.”… “Za igru nabavljaš balističke rakete? Pa to nije igračka”. To, da oprostite, nije igračka. Lansirne rampe za balističke rakete i balističke rakete nisu igračka. Oni ih još nisu dobili. Ja sam zamolio Amerikance da to ne dobijaju“.

Upitan o američkim reakcijama na spomenutu molbu, Aleksandar Vučić je rekao da su SAD njegovu poruku “ozbiljno razumjele“, što je on protumačio riječima: “Ja se nadam da im neće to dati. A ako im daju, mi ćemo imati spreman odgovor.” Na upite o detaljima tog zlogukog odgovora, Vučić se naglo zatvorio, istaknuvši tek da novinarima neće odgovoriti, “zato što su to neke druge stvari, koje se tiču sigurnosti zemlje.

Samo dan kasnije se u zagrebačkome studiju N1 televizije moglo čuti Marka Ćustića, vrhu OS RH bliskog novinara i urednika iz Zagreba, koji je na pitanje voditelja emisije “Novi dan” objasnio svoje viđenje stanja stvari:

custicA zašto je Hrvatska dobila taj sustav? Pa ja ću bit potpuno otvoren. Novinar sam, nisam diplomat. Cilj je zastrašivanje Srbije, apsolutno u ovom trenutku, jer je američki interes da Srbija jednostavno osjeti da ne može ekvilibrirati u nekakvoj neutralnosti između ruske sfere utjecaja i zapadne sfere, nego da se mora odlučiti za Zapad. I, ovo je samo jedan od američkih koraka, koje Amerika poduzima, i poduzimat će, da Srbiju potakne prema euro-atlantskim integracijama“,

dodavši k tome još i: “Oni su svjesni da je neupitno kretanje prema Zapadu i postepeno priključivanje zapadnom, euroatlantskom vlaku, a opet imaju važne proruske faktore – jedan je Srpska pravoslavna crkva, a drugi su najmoćniji tajkuni koji su zainteresirani za izvoz u Rusiju“. Za kraj, Ćustić je zaključio: “Siguran sam da nitko neće ispaliti te rakete, ali RH ima svoju strategiju oružanih snaga i te joj se rakete uklapaju u to“.

Gotovo istodobno na HTV-u je načelnik GS OS RH general Drago Lovrić ponešto drugačije govorio o istoj temi:

Pa prvo, ja bih komentirao da Hrvatska sebe ne smatra ničijim neprijateljem, niti bilo koga smatra za svog neprijatelja. Hrvatska vojska je pouzdan jamac mira i stabilnosti na jugoistoku Europe, mi vidimo svoju suradnju s drugim državama u bližem i širem okružju kao model kako trebamo i dalje surađivati. Mi surađujemo u Afganistanu, surađujemo u različitim humanitarnim projektima i projektima koji su vezani za zaštitu od katastrofa. To ste vidjeli kada smo djelovali u zaštiti od požara u BiH, u zaštiti od poplava u BiH, kad smo djelovali također u Crnoj Gori, djelovali smo u Grčkoj, Izraelu, Portugalu, i svugdje. Prema tome, Hrvatska vojska je pouzdan jamac mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe. Normalno da Hrvatska vojska će narastati u svojim sposobnostima, da Hrvatska vojska ima svoje ustavne zadaće. Ima i obveze koje je prihvatila u okviru Saveza. Naša zadaća je prije svega odlučna obrana našeg integriteta, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, također – zadaća nam je sudjelovanje u obrani saveznika, ali zadaća nam je i sudjelovanje u operacijama potpore miru, odnosno doprinos međunarodnoj  sigurnosti i stabilnosti, kao i pomoć civilnom društvu. I kroz sve te tri misije i zadaće OS RH će izgrađivati značajne sposobnosti. Izgradnja sposobnosti OS RH ne treba nikoga brinuti tko nema zle namjere, jer naše Oružane snage imaju samo dobre namjere i žele surađivati i izgrađivati kooperativni model sigurnosti.

Na kraju je Lovrić poručio srbijanskom premijeru Vučiću:

Nema potrebe za zabrinutost. OS RH će izgrađivati svoje sposobnosti sukladno svojim obvezama, sukladno DPR-u, a svak onaj tko želi dobro surađivati s RH i s našim OS – mi ćemo imati širom otvorena vrata.

Daljnja eskalacija na putu Split-Beograd-Zagreb

Naravno da ovo nije bio i kraj priče, budući su te izjave momentalno te direktno odzvonile i službenim Beogradom. Naime, ako ništa drugo, a ono je N1 televizija regionalni medij – kojeg prati, a na kojem često i gostuje tamošnji ministar vanjskih poslova Ivica Dačić – baš jedna od osoba kojima je čitava ova tema balističkih raketa i regionalne utrke u naoružanju ionako bila aktualna posljednjih dana. Tako, kada se tijekom dana o ovoj verbalnoj eskalaciji za komentar u Splitu priupitalo i Antu Kotromanovića, sada tek tehničkog ministra obrane RH, njegova je u biti poprilično pomirljiva izjava u Beogradu pala na već pripremljen teren pojačane osjetljivosti, te je izgleda zazvučala i dodatno provokativno:

Drago mi je da se vidi potvrda našeg rada zadnje četiri godine, da smo ojačali Hrvatsku vojsku, Oružane snage, da to vide naši susjedi. Ja ću poručiti Vučiću – nemoj biti nervozan, nemaš razloga biti nervozan, mi sigurno nemamo nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji. To je naš susjed, mi je uvažavamo, podupiremo da postane članica EU, ali kao članica NATO-a imamo pravo na vlastitu obranu i razvijati vlastiti sustav, vlastita sredstva jer ja podsjećam da ’91. godine se nije toliko bunio što je JNA bila toliko jaka i napada malu, slabu Hrvatsku vojsku. Prema tome ,mi želimo mir, ovo nije naoružavanje da bi se mi takmičili s njima i da bi prijetili nekome. Naprosto, ovo je cilj sposobnosti NATO-a i želimo do kraja realizirati sve što moramo po tim NATO ciljevima“,

Naime, ubrzo nakon toga, tijekom popodneva, odgovorom na teze Ante Kotromanovića oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije kratkim priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ocenjuje kao skandaloznu i ratnohuškačku izjavu odlazećeg ministra odbrane Hrvatske Kotromanovića.
U vreme kada se Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić, kao i ceo region, zalažu za mir, stabilnost i pomirenje, šokirani smo da ministar odbrane Hrvatske govori o nekontrolisanom naoružavanju, čime se direktno upućuju pretnje Srbiji. Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kada Srbija preduzme odgovarajuće zaštitne i odbrambene mere“.

Kako je u nas bilo preneseno da je u pitanju osobno odgovor ministra Ivice Dačića, danas u večernjim satima na ovu notu iz Beograda odgovorilo je i Ministarstvo obrane RH, prenoseći uzvratnu poruku ministra Kotromanovića. On se obraća spomenutom ministru Dačiću vrlo osobno, te svojim priopćenjem podiže postojeće napetosti za barem još jednu stepenicu:

Poštovani gospodine Dačiću,
Iznimno mi je drago da ste vi i vaš premijer shvatili vrijednost zalaganja za mir, u kojem, ako ste zaboravili, živimo već dugi niz godina.  Ipak,  žao mi je što te vrijednosti niste prepoznali i ranije jer bi, vjerojatno, na taj način spasili na desetke tisuće nevinih žrtava. Podsjećam vas da je 4 ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BIH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki dužnosnici. I zato mi je danas osobno drago čuti da se zalažete za mir i stabilnost regije.
Moja izjava nije niti skandalozna niti ratnohušačka. U njoj sam, ako ste pažljivo čitali ili slušali, naglasio da Hrvatska sigurno nema nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, da je uvažavamo kao našeg susjeda i podržavamo da postane članicom Europske unije.
Hrvatska, kao članica NATO-a, ima pravo razvijati vlastiti sustav obrane  i ispunjavati NATO ciljeve sposobnosti za koje se taj Savez zalaže. Upravo vašu izjavu kako, da citiram, ‘Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kad Srbija poduzme odgovarajuće zaštitne i obrambene mjere’ smatram skandaloznom. Mogu vam samo poručiti da Hrvatska neće biti nervozna i uplašena jer mi nismo takvi. Radujemo se ako smo na bilo koji način pomogli da srpska Vlada odluči izdvajati više sredstava za razvoj vlastite vojske jer je ulaganje u obranu –  ulaganje u vlastitu sigurnost.
Poštovani gospodine Dačiću, naglašavam još jednom, nema nikakvog razloga za nervozu i uplašenost. Hrvatska je, podsjećam, članica Europske unije i NATO-a koji se zalažu za trajni mir. Svoju zemlju dužni smo voditi, a vojsku opremati kako najbolje znamo, uostalom, kao i vi“.

Imajući u vidu način na koji ova tema žari i pali regijom posljednjih mjeseci, teško je zamisliti da ova živopisna prepiska ujedno predstavlja i kraj prepucavanja na temu koja je jednako bolna, koliko i upitno smislena – budući da Hrvatska još stvarno nije ni blizu ikakvim balističkim projektilima. A kako stvari stoje, upitno je da li će se RH tim tipovima opreme u dogledno vrijeme i približiti, u situaciji kada već sam spomen takvih želja u regiji kreira neproporcionalne napetosti koje zasigurno ni u službenome Washingtonu ne stvaraju obrambeno ili vanjskopolitičko veselje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.