OTC: Miljavac umjesto Peharde

 

Na zatvorenom dijelu današnje 16. sjednice Vlada RH bavila se, među ostalim, i kadrovskim pitanjima. Tako je u priopćenju sa sjednice iza zatvorenih vrata objavljeno da je došlo do promjene na čelu Operativno-tehničkog centra za nadzor komunikacija. Vlada je cijelu promjenu blagoglagoljivo opisala jednom rečenicom:

„Vlada je, radi isteka mandata, razriješila dosadašnju ravnateljicu Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija dr.sc. Irenu Turuk te je za novog ravnatelja Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija imenovala Marija Miljavca.“

Irena Peharda (danas Turuk) imenovana je na čelo OTC-a 17. siječnja 2013. godine, a možda najveća referenca u dotadašnjoj karijeri bilo joj je školovanje na West Pointu. Protekle 4 godine OTC je izbjegao biti dijelom nekih većih skandala, mimo njega je prošla afera s HackingTeamom, ali i zahtjev Centra za mirovne studije o uvođenju izravnog građanskog nadzora nad radom Operativno-tehničkog centra.

Što se Pehardinog nasljednika tiče, radi se o osobi koja dolazi iz samog OTC-a, te je od 2013. godine pa do današnjeg imenovanja bio pomoćnik ravnateljice OTC-a.

Mario Miljavac jedno je od troje djece umirovljenog generala Pavla Miljavca, koji se odmah po završetku studija elektrotehnike na zagrebačkom FER-u zaposlio u Hrvatskoj izvještajnoj službi (HIS). Cjelokupni radni vijek Miljavca juniora vezan je uz obavještajne službe (OA i SOA), a prije dolaska u OTC bio je načelnik Odjela za informacijsku sigurnost u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost.

Otac i sin Miljavac time su istovremeno, svaki na svojoj strani, angažirani na rješavanju “sigurnosnih problema”. Naime, Pavao Miljavac, osim što je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, odnedavno je i član Vladinog povjerenstva za izradu novih strateških dokumenatanove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.