Oštećenja u 93. ZB u Zemuniku

 

U nedjelju, 7. srpnja, u nevremenu koje je zahvatilo zadarsko područje oštećen je američki vojni helikopter. Uništen je i hangar u kojem su smješteni novi helikopteri Kiowa. MORH o tim događajima nije izvijestio, ali je odgovorio na upit portala DNEVNIK.hr.

Oštećeni američki helikopter (Foto: Dnevnik.hr)

Američki helikopter Black Hawk nalazio se u vojnoj bazi u Zemuniku, a tamo je vjerojatno ostao nakon neke vojne vježbe održane ranije. Kako doznajemo, u oluji koja je u nedjelju zahvatila to područje helikopteru je slomljena lopatica. Nevrijeme je u bazi uništilo i hangar, u kojem su smješteni novi helikopteri Kiowa, pa su dan kasnije sve helikoptere prebacili u hangar protupožarne eskadrile. Njihovim posadama, pilotima kanadera i zračnih traktora već duže obećavaju nove hangare, ali to je na čekanju.

Iako MORH izvještava javnost i o manje važnim informacijama (poput one da je Klapa HRM-a pobijedila na Splitskom festivalu), o ovim događajima MORH nije objavio baš – ništa.

Na upit portala DNEVNIK.hr stigao je odgovor MORH-a:

“Vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti kako je tijekom snažnog nevremena na zadarskom području u nedjelju, 7. srpnja 2019. došlo do oštećenja krovišta na hangaru Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Pod udarima vjetra polomljeno je drveće i nekoliko stupova rasvjete te je nastalo manjih oštećenja na zgradama.
Iz sigurnosnih razloga, svi helikopteri iz oštećenog hangara premješteni su preventivno u drugi hangar, a odmah se krenulo i s postupkom sanacije nastale štete. Niti jedan zrakoplov koji koristi postrojba 93. zrakoplovne baze tom prigodom nije oštećen niti je itko od djelatnika ozlijeđen.
Vezano za navod o oštećenju američkog helikoptera, ljubazno molimo da se obratite Veleposlanstvu SAD-a u Republici Hrvatskoj”.

 

* tekst autorice Ivane Pezo Moskaljov objavljen je 11. srpnja 2019. godine na portalu Dnevnik.hr (https://dnevnik.hr/), a u svom originalnom izdanju ova se vijest može pronaći na adresi: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/u-nevremenu-u-zemuniku-ostecen-americki-helikopter-black-hawk-i-hangar—567858.html?fbclid=IwAR3ACGZrY39PZEn6TorHteQVTPMF3SGdoN4ye6GZM5iKIT_HZa3ua1M5AMk

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.