OS RH angažirane na dvije bojišnice

 

Nakon što je u rano jutro nedjelje 22. ožujka veliki potres pogodio Zagreb, u pomoć su pohrlile i Oružane snage Republike Hrvatske. Njeni su pripadnici u samo nekoliko sati krenuli raščišćavati prostor centra grada, da bi se onda posao proširio i na pomoć pri saniraju šteta na zagrebačkim ulicama, prometnicama i na ulazima zgrada u užem i širem središtu hrvatske metropole. Rad pripadnika OS RH obavljan je u koordinaciji sa sustavom civilne zaštite, zagrebačkim gradskim vlastima, te Javnom vatrogasnom postajom grada Zagreba. Tijekom ovog djelovanja ukupno je bilo angažirano 420 pripadnika OS RH, uz 10 inženjerijskih strojeva (od toga šest utovarivača i četiri istovarivača). Ovo je djelovanje dovršilo danas, u utorak 24. ožujka.

———————-

———————-

Prvi dan na terenu je bilo 250 pripadnika Hrvatske vojske, a drugi dan njih 170. Vojnici su bili angažirani na sanaciji šteta na zagrebačkim prometnicama i nogostupima, izvlačili su šutu iz haustora i dvorišta. Jučer su u poslijepodnevnim satima uspješno završili svoju zadaću“, opisao je dio djelovanja brigadni general Tihomir Kundid, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Na pomoći se zahvalio i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba: „Hvala pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, ne treba puno govoriti nego da smo zajedno u ratu i miru i izvanrednim situacijama. Zajedno smo najjači“.

Gostujući jučer u Dnevniku Nove TV, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj izjavio je da aktualno povlačenje vojske sa zagrebačkih ulica ne znači i potpuno završavanje zadaće. Naime, OS RH ostaju u stanju visoke spremnosti: “150 vojnika spremno je na tri lokacije“, najavio je admiral Hranj.

Pri tome treba napomenuti da ovo nije bilo sve. Naime, pripadnici Oružanih snaga pružili su pomoć bolesnicima i bolnicama u Zagrebu, točnije (1) Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i (2) Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Konkretno, sudjelovali su u preseljenju nedonošćadi i opreme iz Petrove bolnice u nedjelju, a ispred bolnice Dr. Fran Mihaljević podigli su tri šatora Alaska za potrebe ove specijalizirane medicinske institucije – slično većim elementima ekspedicijskog kampa kojeg su tek koji dan ranije postavili kod KB Dubrava u okviru kampanje suzbijanja pandemije bolesti Covid-19. Osim toga, pripadnici Zapovjedništva za potporu su u ponedjeljak, 23. ožujka, bili angažirani na lokaciji Jurjevska ulica u Gračanima, gdje su pružili potporu Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba pri uklanjanju razrušenih dimnjaka na stambenih objektima.

Nastavio se angažman OS RH i u KB Dubrava. Pripadnici Zapovjedništva za potporu danas su započeli s gradnjom tzv. komunikacijskog tunela unutar samoodrživog ekspedicijskog kampa ispred KB Dubrava koji će izravno povezati bolnicu sa šatorskim naseljem. Njima će se sutra pridružiti i pripadnici Inženjerije kako bi do kraja tjedna komunikacijski tunel dužine 350 metara. Pripadnik Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu, natporučnik Vedran Jemrić, pojasnio je detalje izgradnje komunikacijskog tunela: “Komunikacijski tuneli bi povezivali ulaz do bolnice, dok će i šatori tipa Aljaska biti povezani, odnosno bit će uspostavljena komunikacija između svih šatora kako bi se pacijenti unutar kampa mogli voditi kroz natkriveni prostor. Inače je za ovu zadaću u normalnim uvjetima potrebno deset dana, a mi se nadamo da ćemo do kraja tjedna uspjeti riješiti i ovu zadaću. Sve svoje resurse smo prebacili ovdje.”

Jučer je ispred šatorskog naselja postavljen rezervoara s 10 000 litara medicinskog kisika za respiratore u KB Dubrava. Ministar zdravstva Vili Beroš na svom se Twitteru pohvalio da su ove nove instalacije postavljene u vrlo brzom roku: “Možda nismo brzi kao Kinezi, ali nismo ni sporiji.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.