OS RH opet u njemačkoj borbenoj skupini

 

Vlada je na jutrošnjoj 117. sjednici usvojila Nacrt prijedloga odluke o deklariranju snaga u Borbenu skupinu Europske unije pod vodstvom Savezne Republike Njemačke“. Obrazlagatelj ove točke bio je državni tajnik Tomislav Ivić, koji je već na početku ponovio rečenicu neizostavnu pri Vladinim obrazloženjima ovakvih odluka. Naime, potpuno istu konstrukciju izrekao je Ivić i prošle godine, pri obrazloženju za sudjelovanje OS RH u talijanskoj boorbenoj skupini, ali i bivši ministar Ante Kotromanović sada već daleke 2013. godine, kada je Vlada odobrila angažman OS RH u njemačkoj EU BG u 2016. godini. Danas je Ivić s tom famoznom rečenicom započeo izlaganje na Vladi:

„Europska unija uspostavila je borbene skupine kao mehanizme brzog odgovora na krize kojima se izravno pridonosi jačanju kapaciteta i sposobnosti Europske unije, te upravljanje krizama kao dijelu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Borbene skupine vrijedan su operativni i transformacijski instrument koji ujedno doprinosi razvoju i povećanju interoperabilnosti te snaženju bilateralnih i regionalnih veza s našim partnerima. Ovom odlukom deklariraju se namjenski organizirane snage iz OS RH za angažiranje u borbenoj skupini EU pod vodstvom SR Njemačke koje će biti u stanju pripravnosti od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2020. Za angažiranje u borbenoj skupini stavit će se na raspolaganje hrvatski kontingent do 250 pripadnika. Sukladno Zakonu o obrani, odluku o deklariranju snaga donosi Predsjednica Republike Hrvatske na prijedlog Vlade RH, te stoga predlažem da utvrdimo prijedlog odluke i da ga dostavimo radi donošenja Predsjednici  RH“.

Ni ostatak obrazloženja, dostupan u Vladinom popratnom dokumentu, nije bitno različit od dosadašnjih. Tako se, među ostalim, kaže da je „namjera RH pridonositi borbenim skupinama EU sa značajnijim snagama – do 250 pripadnika OS RH – svake 3 do 4 godine, te u međuvremenu pridonijeti pojedinim borbenim skupinama u skladu sa svojim interesima, te razmatrajući eventualni angažman od slučaja do slučaja, na simboličnoj razini“.

To je doslovan copy/paste iz ranijih obrazloženja ovakvih i sličnih odluka – isto to je pisalo i davne 2013. godine, kada je tadašnja Milanovićeva Vlada na svojoj 115. sjednici donijela odluku o ponovnom angažmanu OS RH u EU BG pod vodstvom SR Njemačke.

Irska specijalna jedinica u EU BG 2020/2

Već godinama uspostavljen je pravilan ritam – u drugoj polovici 2012. Hrvatska je sudjelovala u njemačkoj borbenoj skupini zajedno s Austrijom, Češkom i Irskom. Sljedeći angažman s Nijemcima bio je potom u drugoj polovici 2016., zajedno s Austrijom, Češkom, Irskom, Luksemburgom i Nizozemskom. Vlada RH danas nije objavila sastav borbene skupine u 2020. godini, no iz međunarodnih izvora očito je da će skupinu – osim Njemačke i Hrvatske – opet činiti i Austrija, Češka, Nizozemska i Irska. Irska Vlada odlučila je o sudjelovanju svojih Oružanih snaga još u veljači ove godine (simbolično 8 do 10 pripadnika iz sastava specijalne jedinice Ranger Wing). No, dok se u hrvatskim dokumentima već spominjalo Irce u sastavu ove borbene skupine, zanimljivo je da irski izvori posebno napominju da je sudjelovanje pod njemačkim zapovjedništvom za Irce jedno novo iskustvo. Napominje se kako su Irci do sada sudjelovali uglavnom u nordijskim borbenim skupinama (2008., 2011. i 2015.), a posljednji put – 2016. godine – da su bili dio borbene skupine pod vodstvom Velike Britanije. No s obzirom na skori britanski izlazak iz EU, izgleda da je Irska zaključila kako im budućnost u EU borbenim skupinama sada leži pod njemačkim zapovjedništvom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.