OS RH spremne za EUBG 2016-2

 

Vojnom ceremonijom na prostorima vojarne Aubert de Vincelles u Strasbourgu proteklih je tjedana otpočela i završila stožerna vježba EUROPEAN ENDEAVOUR 2016 (EUEN16). Na lokaciji, koja je ujedno i zapovjedništvo Eurocorpsa, okupilo se oko 350 pripadnika iz 7 zemalja (Republike Austrija, Češka, Hrvatska, Irska, Veliko Vojvodstvo Luksemburg, Kraljevina Nizozemska i Savezna Republika Njemačka) koje će pod zapovjedništvom Eurocorpsa (sa sastavnicama iz Belgije, Francuske, Njemačke, Luksemburga i Španjolske) u drugoj polovici ove godine sačinjavati borbenu skupinu Europske unije 2016-2.

Vježba EUROPEAN ENDEAVOUR 2016 posljednja je u nizu pripremnih aktivnosti koje traju sve od studenog prošle godine, a sama vježba trajala je od 26. svibnja do 3. lipnja ove godine. Prema riječima zapovjednika Eurocorpsa, španjolskog general pukovnika Alfreda Ramireza: “Ova vježba je zadnji korak u pripremama Eurocorpsa za sudjelovanje u borbenoj skupini Europske unije tijekom druge polovice ove godine“. Spomenutom borbenom skupinom će zapovijedati njemački brigadni general Franz Pfrengle, inače načelnik stožera Eurocorpsa, koji je krajem svibnja ovu upravo okončanu vježbovnu aktivnost opisao kao “zadnjih 10 kilometara vježbovnog maratona Europske unije, koji će biti najteži od svega do sada“.

Jučerašnjim okončanjem ove aktivnosti, održane pod motom “VIRIBUS UNITIS – TOGETHER WE ARE STRONG”, pozitivno je ocijenjena operativna spremnost Zapovjedništva snaga – (F) HQ EUBG za predstojeći period spremnosti EU borbene skupine 2016-2. Iako je sredinom rujna 2013. godine pred Vladom RH bilo rečeno da će se u njoj Europskoj uniji “staviti na raspolaganje snage ukupne količine do 250 pripadnika OS“, prema aktualnim saznanjima, u spomenutoj će borbenoj skupini sudjelovati nešto više od stotinjak pripadnika OS RH.

Pretežito je tu riječ o jednoj satniji iz sastava 1. motorizirane bojne “Vukovi” (dijelu Gardijske motorizirane brigade), te ponešto logistike i pridruženih specijalista. Uz ovu glavninu ljudstva, Republika Hrvatska će u zapovjedništvu bojne, čiji smo sastavni dio, imati 3 časnika i jednog dočasnika, kao i još 2 časnika u operativnom zapovjedništvu, te 4 časnika u zapovjedništvu snaga. Upravo su ova posljednja 4 časnika (3 iz sastava HKoV i jedan iz HRZ i PZO) proteklih tjedana i sudjelovala u iznimno zahtjevnoj stožernoj vježbi EUROPEAN ENDEAVOUR 2016, održanoj u Francuskoj. Kako saznajemo, tim svojim djelovanjem zaslužili su i posebne pohvale međunarodnih nadležnih, kao i posjetu generala Mate Pađena, inače hrvatskog vojnog predstavnika pri EU i NATO u Bruxellesu.

Sada kada je EU borbena skupina 2016-2 konačno u cijelosti ocijenjena kao spremna, slijedi njeno operativno dežurstvo, od 1. srpnja sve do 31. prosinca ove godine. No, dok su vojnici spremni i voljni, i dalje je otvoreno pitanje smisla tih EU borbenih skupina, koja je trebao riješiti politički proces koji pod okriljem Europske unije i dalje traje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.