OS RH idu u novu NATO aktivnost “ojačane budnosti”

 

Iako u najavi Vladine sjednice u srijedu, 2. ožujka, nije bila predviđena, na samoj Vladinoj 105. sjednici održanoj u četvrtak, 3. ožujka, uvrštena je dodatna točka dnevnoga reda o sudjelovanju hrvatskih Oružanih snaga u novoj NATO aktivnosti u Mađarskoj. Tu je točku – pod nazivom „Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju OS RH u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj“ obrazlagao ministar obrane Mario Banožić:

 „Na sastanku NATO ministara obrane 16. i 17. veljače, kao i na izvanrednom NATO summitu 25. veljače utvrđeno je da sigurnosna situacija na istoku Europe predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti proteklih desetljeća. Sve NATO članice, uključujući Republiku Hrvatsku, duboko su posvećene nastavku diplomatskih napora u nastojanjima mirnoga razrješenja trenutačne situacije. U isto vrijeme izražen je stav da je NATO spreman braniti sve svoje članice od bilo kakve prijetnje. Zbog sve većeg pogoršanja sigurnosne situacije u Europi države-članice NATO-a odlučile su se znatno osnažiti svoj postav odvraćanja i obrane, te sposobnost kolektivne obrane. Iako je proteklih mjeseci NATO proveo dodatno generiranje snaga za brzi odgovor, i rasporedio dodatne snage na istok Saveza u okviru postojećih borbenih skupina iz sastava ojačane Prednje prisutnosti, potrebno je uspostaviti dodatne borbene skupine u jugoistočnoj Europi. One će djelovati pod nazivom aktivnosti ‘pojačane budnosti’ NATO-a i bit će ustrojene na temelju istog koncepta multinacionalnih snaga kao već postojeće borbene skupine aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti. Republika Hrvatska podržala je formiranje novih borbenih skupina u okviru aktivnosti pojačane budnosti NATO-a.

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga proveli su raščlambu mogućnosti hrvatskog sudjelovanja. Stoga se u skladu sa Zakonom o obrani predlaže Hrvatskom saboru donošenje odluke kojom će… kojom se u sklopu aktivnosti pojačane… ojačane budnosti NATO-a, u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske, u Mađarsku u 2022. i 2023. upućuje do 70 pripadnika OS RH uz mogućnost rotacije. Hrvatska vojska sudjelovanjem u ovoj aktivnosti NATO-a dodatno će razviti svoje sposobnosti, povećati razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država-članica, te izravno doprinijeti jačanju odvraćanja te kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza. Republika Hrvatska također potvrđuje predanost implementaciji savezničkih odluka te nastavlja graditi međunarodnu vjerodostojnost i politički i vojni kredibilitet u okviru Saveza. Financijska sredstva su za provedbu ove odluke osigurana u državnom proračunu na razdjelu obrane“.

I zaista, na prošlomjesečnom sastanku NATO ministara obrane donijeta je bila odluka o uspostavi dodatnih borbenih skupina za potrebe „aktivnosti ojačane budnosti“ (enhanced Vigilance Activities – eVA)  u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Te nove skupine bit će razmještene u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. No sudeći prema Vladinom dokumentu, ova odluka nije baš u skladu s pojašnjenjem ministra Banožića od prije par dana, kada je tvrdio da se – kao i u slučaju NATO Snaga za odgovor (NRF) – i ovdje radi samo o deklariranim snagama koje će se razmještati samo u slučaju potrebe. Baš kao i snage za ojačanje Prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi, tako će i ova nova borbena skupina tražiti ne samo verbalno prikupljanje vojnika, već i njihov praktični razmještaj na terenu. Predsjednik Milanović je uoči izvanrednog sastanka NATO-a prošlog petka rekao da se usuglasio s ovim prijedlogom, ali isključivo za razmještaj u Mađarskoj, te da dalje od Mađarske hrvatski vojnici neće ići.

General Cloutier u obilasku mađarskih vojnika (Photo: NATO)

Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu (SACEUR) general Tod D. Wolters, potvrdio je spremnost mađarske vojske za potencijalne nove dužnosti u NATO-u u srijedu, 23. veljače. Kako je već pisao portal Obris.org, samo dan ranije mađarske snage posjetio je zapovjednik Zapovjedništva kopnenih snaga NATO-a (LANDCOM), general Roger Cloutier, koji je tom prilikom rekao: „Izuzetno sam uvjeren u njihovu sposobnost da odgovore na poziv i stanu rame uz rame sa svojom braćom i sestrama iz NATO-a. Tijekom proteklih nekoliko tjedana, posjetio sam nekoliko zemalja duž istočne granice NATO saveza i ponosan sam na solidarnost i predanost svih naših saveznika tijekom ovog vremena pojačane ruske agresije. Naše kopnene snage nikada nisu bile jače, prilagodljivije i smrtonosnije u odgovoru na vanjske prijetnje“.

Francuski doprinos “ojačanoj budnosti” (Photo: NATO/Francuske zračne i svemirske snage)

Krajem veljače Njemačka je najavila svoj doprinos u aktivnosti ojačane budnosti – ona će doprinijeti razmještajem svoje vojske i proturaketnog sustava Patriot u Slovačkoj, gdje bi borbena skupina trebala narasti do svog punog opsega do travnja ove godine. Francuska je za potrebe iste te NATO aktivnosti na raspolaganje stavila 4 borbena aviona Dassault Rafale i 2 zrakoplova A-330 MRTT za dopunu gorivom u zraku. Francuzi u sklopu „ojačane budnosti“ polijeću iz svoje matične baze u Mont-de-Marsanu, te lete tzv. „Combar Air Patrol“ (CAP) duž istočnog krila Saveza po 3 sata 2 puta dnevno.

Javnih naznaka o tome kako će zapravo izgledati ta mađarska borbena skupina, te s koliko će vojnika ona raspolagati još nema, no po svemu sudeći, pripreme su već itekako u toku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.