OS RH idu u novu afričku misiju?

 

Sudeći prema izjavama Josipa Buljevića, ministra obrane u odlasku, OS RH bi u narednom razdoblju trebale otići u novu UN misiju. Nakon što je prošloga tjedna (07. i 08. rujna) Buljević predstavljao Hrvatsku na londonskom sastanku o mirovnim operacijama UN-a („UN Peacekeeping Defence Ministerial, London 2016“), ministar obrane Buljević izjavio je za HINU kako je „prošle godine na zasjedanju Generalne skupštine UN-a pokrenuta inicijativa za snažnijim angažmanom u mirovnim operacijama“. Tu je inicijativu pokrenuo predsjednik SAD-a Barack Obama, a Hrvatska se, prema Buljevićevim riječima, odazvala. Točnije, u hrvatsko je ime na tu inicijativu pozitivno odgovorila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, dodao je Buljević. Radi se o 70. zasjedanju Opće skupštine UN-a, održanom od 23. rujna do 02. listopada prošle godine, na kojem su ispred RH bile predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. U sklopu zasjedanja, održan je „Summit o održanju mira“, kojem je domaćin bio upravo predsjednik SAD-a Barack Obama. Na tom summitu je vjerojatno i Kolinda Grabar Kitarović prihvatila novu obvezu za Hrvatsku u vidu jačanja UN-ovih mirovnih operacija, pri čemu ni Ured predsjednice ni MVEP nisu našli za shodno obavijestiti domaću javnost o novoprihvaćenim obvezama koje će se, uostalom, financirati i iz hrvatskog državnog proračuna – i koje su dijametralno suprotne načelnome smjeru kojim je Hrvatska krenula tijekom 2013. godine.

Nakon ministarskog sastanka u Londonu, tehnički ministar obrane Buljević najavio je da će „Oružane snage RH uskoro oformiti inženjerijsku postrojbu za sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a“. No na pitanje u kojoj bi to UN-ovoj misiji mogli sudjelovati hrvatski vojnici, ministar je odbio odgovoriti, dodavši tek kako će se „o tome tek razgovarati“. Već je neko vrijeme poznato da inženjerci HKoV-a pojačano vježbaju, i to navodno postrojbu za horizontalne mostne konstrukcije. Neslužbeno se moglo čuti da se baš oni pripremaju za mirovnu misiju u Africi, i to navodno u Srednjeafričkoj Republici (MINUSCA – United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic). No i u MORH-u i u MVEP-u tvrde da još uvijek nije definirana misija u koju bi mogli biti upućeni inženjerci iz sastava OS RH. Osim Srednjeafričke Republike, kao druga moguća destinacija za pripadnike OS RH se neslužbeno spominjao i Mali (MINUSMA).

Pripadnici UN-ove misije u glavnom gradu Sjeverneafričke Republike

Pripadnici UN-ove misije u glavnom gradu Srednjeafričke Republike

Bivša Vlada RH sudjelovala je u razgovorima na razini Europske unije o eventualnim angažmanima u obje te misije. Dok je sudjelovanje OS RH u EU misiji u Srednjeafričkoj Republici odbačeno bez puno razgovora, EU misija u Maliju bila nam je ipak ponešto zanimljivija. O njoj je govorio i bivši ministar obrane Ante Kotromanović, no osim slanja ponešto naoružanja – nikakvog drugog doticaja s Malijem nismo imali.

Nakon što je u Kotromanovićevo vrijeme drastično srezan broj misija UN-a (pa OS RH sada djeluju u samo 3 – UNIFIL u Libanonu, UNMOGIP u Indiji i Pakistanu, te MINURSO u Zapadnoj Sahari), lako bi se moglo dogoditi da buduća hrvatska Vlada na dnevni red dobije prijedlog o angažmanu u novoj UN-misiji, i to na afričkome kontinentu. Naravno, to će morati potvrditi i Hrvatski sabor, a takva radna točka teško bi mogla na dnevni red doći prije samoga kraja ove, ili početka sljedeće godine.

Britanski i američki ministar obrane, Michael Fallon i Ash Carter

Britanski i američki ministar obrane, Michael Fallon i Ash Carter

Na već spomenutom prošlogodišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, 52 zemlje članice te organizacije (među kojima i Hrvatska) obećale su američkom predsjedniku Baracku Obami doprinijeti UN-ovim mirovnim misijama s dodatnih ukupno oko 40.000 uniformiranih osoba – uključujući pripadnike pješačkih bojni, policijskih kontingenata, inženjerskih i obavještajnih jedinica, te helikoptera i helikopterskog osoblja. Na prošlotjednom ministarskom sastanku u Londonu, Velika Britanija je obećala doprinijeti s još 100 vojnika (na već pri UN-u obećanih 300) UN-ovoj misiji u Južnom Sudanu, kako bi se tamo uspostavila toliko neophodna bolnica. SAD su se obvezale na dodatni doprinos u 5 područja, uključujući podršku za brzo raspoređivanje snaga UN-a i naprednu tehnologiju za poboljšanje učinkovitosti operacija UN-a. Što se hrvatskih obećanja tiče, otvaranje nove mirovne misije zahtijevat će i osigurana sredstva u obrambenom proračunu za 2017. godinu, što će biti veliki korak s obzirom na dosadašnje padove izdvajanja za obranu i opći rast međunarodnih obveza koje su političari u ime Hrvatske proteklih mjeseci prihvaćali.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.