Šesta godina hrvatskog NATO članstva u formalnome tonu

 

Ovogodišnja kompletna nacionalna proslava godišnjice NATO članstva Hrvatske, ma kako nezgodno padala na 1. travnja, može se prije svega opisati kao skromna. U osnovi, radilo se zapravo tek o jednome događanju – svečanom skupu kojeg je u utorak, 31. ožujka, u Hrvatskom saboru organiziralo Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Tom je prigodom u saborskoj Maloj vijećnici (negdašnjoj dvorani Županijskoga doma Sabora) upriličen jednosatni program, s temom sudjelovanja kontingenata Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama NATO-a. Pri tome, naglasak skupa stavljen je na operacije ISAF/Resolute Support u Afganistanu i KFOR na Kosovu – što i ne čudi ako na umu imamo podatak da je od ukupno 3.024 pripadnika OS RH koji su od 1. travnja 2009. sudjelovali u NATO misijama, njih 2658 sudjelovalo baš u ISAF/Resolute Support u Afganistanu, a 366 u operaciji KFOR na Kosovu. Svečanosti su prisustvovali predsjednica RH Kolinda Grabar–Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Batinić, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, pomoćnik ministra obrane Zoran Drča, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, saborski zastupnici, niz visokih državnih i vojnih dužnosnika, kao i dio pripadnika diplomatskog kora akreditiranog u RH.

Iako je većina hrvatskih medija spomenuto događanje upamtila tek po prvoj službenoj fotografiji javnog rukovanja premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zapravo se radilo o skupu čiji je program bio podijeljen u tri tematska bloka. Kao prvo, uzvanike i okupljene pozdravio je domaćin, saborski zastupnik Boris Blažeković, ujedno i predsjedatelj spomenutog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, da bi se onda ukratko osvrnuo i na povod okupljanja. Ulazak u NATO istaknuo je kao generacijski trijumf RH, koji je predstavljao i prvu od praktičkih integracija kojima je Hrvatska dugo težila. Potom se prisutnima obratio i portugalski parlamentarac José Lello (izaslanika Parlamentarne skupštine NATO-a, a svojedobno i njen dopredsjednik). Ove se godine obilježava i 60. godišnjica Parlamentarne skupštine NATO saveza, tijela koje je još 1988. započelo sa stvaranjem kontakata Saveza i njegovih bivših neprijatelja (posjetima Mađarskoj, Čehoslovačkoj i Poljskoj, a onda i vlastima u Moskvi). Lello je kao parlamentarac  sudjelovao u svemu tome, jednako kao i na NATO summitu u Pragu 2002. godine, kada je bio dogovoren drugi veliki val proširenja Saveza, opet uz sudjelovanje i Parlamentarne skupštine NATO saveza. Upravo to tijelo imalo je veliku ulogu i oko pristupa Hrvatske te Albanije u NATO, kada je 2007. rezolucijom pozvalo zemlje članice da na summitu u Bukureštu 2008. godine uruče pozivnice ovim dvjema zemljama. Od tada, NATO se suočava s nizom novih izazova – od napetosti u odnosima s Ruskom Federacijom, te djelovanja islamističke organizacije ISIS – što bi trebalo biti savladivo uz doprinos svih zemalja članica, istaknuo je José Lello.

Iskustva misija u inozemstvu

Nakon toga, a kao drugo, na red je došao i glavni, te zapravo najzanimljiviji dio događanja – prezentacija video spota o sudjelovanju Oružanih snaga RH u operacijama NATO-a (snimanog na terenu tijekom prve polovice prošle godine), te obraćanje odabranih pripadnika OS RH okupljenima. Spomenuti video-materijal, inače djelo Ministarstva obrane, poslužio je kao iznimno dobar uvod u nastavak programa kakav baš i nije uobičajen u Saboru – kada su riječ dobili pripadnici OS RH sa stvarnim iskustvom s terena NATO operacija.

————————

Hrvatska u misijama ISAF/Resolute Support i KFOR

————————

Hrvatske Oružane snage tom su prilikom predstavljali po redu nastupanja: (1) pozornik Tomislav Lazarić, pripadnik 2. mehanizirane bojne “Puma” iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (MB/GOMBR), (2) časnički namjesnik Davor Petek, prvi dočasnik Zapovjedništva za operacije NATO-a (ACO – Allied Command Operations), i (3) pukovnik Michael Križanec, pilot helikoptera. Dok su prva dva govornika istakla svoja iskustva iz Afganistana, pukovnik Križanec se koncentrirao na KFOR, u kojem je djelovao kao dio RH kontingenta. Pozornik Lazarić se iz Afganistana vratio u rujnu 2014. godine, gdje je boravio kao pripadnik 23. HRVCON-a. Tijekom njegovih oko 200 dana u Afganistanu, on je radio na fizičkoj zaštiti savezničkih vojnih savjetnika tijekom njihova rada s afganistanskim snagama.

Časnički namjesnik Davor Petek, trenutno još uvijek i prvi dočasnik OS RH, bio je u Afganistanu dva puta – posljednji put također tijekom 2014. godine. Ondje je, među ostalim, obavljao i dužnost prvog dočasnika pri Unified Training Advisory Group u sastavu NATO Training Mission Afghanistan (NTM-A), NATO obučne misije u Afganistanu. On je s prisutnima podijelio jedan od događaja s kojima se susreo na povratku s mentoriranja pripadnika Afganistanskih snaga sigurnosti, prilikom ranojutarnjeg povratka u Kabul, u vrijeme pojačanih sigurnosnih prijetnji tijekom predsjedničkih izbora u toj zemlji.

————————

31.3.2015. godine – časnički namjesnik Davor Petek pred Hrvatskim saborom

————————

Nakon toga, riječ je dobio i treći pripadnik OS RH pozvan u Sabor, pukovnik Michael Križanec, koji se osvrnuo na dva dodatna aspekta hrvatskog djelovanja u misiji KFOR na Kosovu. S jedne strane, on se dotaknuo pitanja odnosa s lokalnim stanovništvom (pa i po pitanju vjerskih odnosa, u naseljima u kojima je svojedobno bilo etnički hrvatskog stanovništva), s druge strane – napomenuo je i profesionalna načela kojima se vode vojnici u misiji, bez obzira na moguća pitanja ili sumnje.

————————

31.3.2015. godine – pukovnik Michael Križanec pred Hrvatskim saborom

————————

Nakon toga, na red je došao i petnaestminutni treći dio programa – kratki tematski govori glavara RH: u ime Sabora Milorada Batinića (potpredsjednika Sabora i izaslanika njegova predsjednika Josipa Leke), Zorana Milanovića ispred Vlade RH, a onda i Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH.

Predstavnik Sabora Batinić pozdravio je goste, upozorio na postupak koji je RH prošla na putu u Savez, te je istakao vrijednosni kompatibilitet Hrvatske i NATO saveza. Spomenuo je i da na nove izazove europskoj i svjetskoj sigurnosti treba odgovarati zajednički, dok će daljnja širenja Saveza jačati jedinstvo europskog prostora u obrambenom, gospodarskom i socijalnom smislu. Hrvatsko strateško opredjeljenje prema sudjelovanju u međunarodnim mirovnim misijama istaknuo je kao nacionalni doprinos globalnoj sigurnosti, pa i danas u doba sve šireg opsega međunarodnih prijetnji.

U svom kratkome govoru premijer Zoran Milanović s ponosom se osvrnuo i na hrvatsko naoružanje u rukama OS RH (što je bilo vidljivo i u prikazanome video-materijalu) – kao na primjer uspješnog odgovora domaće privrede na potrebe i izazove sigurnosne prirode kojima je bila izložena RH. Zatim se osvrnuo na stupanj demokracije i sloboda koje Hrvatska danas uživa, a koji su relativno nedavni doseg – kojeg se sada prenosi i na područja međunarodnih misija, gdje je NATO prisutan kao klub usporedivih država i društava, u čije se članstvo dospijeva teškom borbom za vrijednosti.

Za kraj, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, donedavno i pomoćnica glavnog tajnika NATO saveza zadužena za javnu diplomaciju, čestitala je svima godišnjice (NATO članstva i postojanja Parlamentarne skupštine NATO saveza). Zahvalila je posebno za vjernu službu i vojnicima, onima u Hrvatskoj i u misijama, spomenuvši se i “Krvavog Uskrsa” 1991. godine i pogibije Josipa Jovića. U tom je periodu Hrvatska bitno napredovala, gdje je sudjelovanje u mirovnim operacijama možda i najveći prinos RH radu NATO saveza i globalnoj sigurnosti uopće. Istakla je i brojne pohvale koje su u Afganistanu i drugdje zaradile OS RH, posebnu obučenost hrvatskih vojnika za razumijevanje kulturološkog konteksta u područjima misija, ali i empatiju koju oni osjećaju za lokalno stanovništvo s kojim rade. To je posebno bitno, budući se mir i stabilnost na tim područjima ne postižu samo vojnim aktivnostima, već itekako i civilnim djelovanjem (često u okviru Ministarstva vanjskih i europskih poslova).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.