Obljetnica HRZ i PZO – u potrazi za novim avionom i budućim pilotima

 

Danas je u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu svečano obilježena 26. obljetnica HRZ i PZO. Brojni visoki uzvanici ujedno su prisustvovali i svečanosti primopredaje dužnosti zapovjednika HRZ i PZO, gdje je stijeg od dosadašnjeg zapovjednika general bojnika Miroslava Kovača preuzeo novi zapovjednik Mate Mikić. Mikić je ujedno svečano promaknut u čin brigadnog generala, dok će na dužnost zapovjednika HRZ i PZO ipak stupiti s prvim danom nove 2018. godine. Uz novog zapovjednika HRZ i PZO, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH u viši čin promaknula je ukupno 17 časnika HRZ i PZO, među kojima je i zapovjednik Eskadrile borbenih zrakoplova, sada po novom – pukovnik Christian Jagodić.

Upravo je Eskadrila borbenih zrakoplova bila u fokusu obraćanja svih govornika. „Primili smo ponude za novi avion, napravili validaciju i evaluaciju istih, i sada smo pred odlukom koja je odgađana 15-ak godina,“ rekao je u govoru ministar obrane Damir Krstičević, posebno pohvalivši stručni tim na čelu s brigadirom Davorom Tretinjakom. „Naš san je da 2020. godine, kada slavimo 25. godinu od operacije ‘Oluja’ i kada predsjedamo Europskom unijom, vidjeti naše hrvatske pilote u višenamjenskim borbenim avionima“, ponovio je Krstičević svoj već dobro poznati plan dinamike isporuke novih zrakoplova, pozvavši pritom „mlade ljude željne izazova da nam se pridruže i postanu piloti eskadrile višenamjenskih borbenih aviona iz sastava pobjedničkog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“. Privlačenje budućih pilota bila je tema govora i bivšeg zapovjednika Kovača, ali i novog zapovjednika HRZ-a Mikića, kojem je „jednako važan izazov očuvanje i uvođenje novog zrakoplovnog osoblja, pilota, tehničara i inženjera“.

Što se tiče pukovnika Davora Turkovića, donedavnog zapovjednika Protupožarne eskadrile i novog zamjenika zapovjednika i načelnika stožera 93. ZB u Zemuniku, pilotsko zanimanje je najljepše zanimanje na svijetu:

Pukovnici Davor Turković i Krešimir Ražov – piloti protupožarnog CL-415 i helikoptera Bell-206B

„Ima svojih prednosti i nedostataka kao i svako drugo, međutim ja ga osobno ne bih mijenjao za ništa. Pilotski poziv podrazumijeva cjeloživotno učenje i usavršavanje. Dakle, nije dosadan, podrazumijeva letove koji su prepuni adrenalina, bilo da su to borbeni letovi, bilo da su to letovi u svrhu obuke drugih pilota, ili u svrhu pomaganja civilnom stanovništvu. I ono što je u pilotskom pozivu izuzetno lijepo – to je da je to mjerljiv posao. Dakle, kad se okrenete iza sebe, hrvatski piloti su dali svoj udio i u oslobođenju RH, omogućili su jednim dijelom i njeno osamostaljenje. To nisu mala postignuća, i svakako bih pozvao sve mlade da se okušaju u ovom pozivu. Ako im bude odgovaralo – neka ostanu, mi ćemo ih dočekati i pomagat ćemo im kroz njihovu karijeru, a ako im se ne bude sviđalo – uvijek mogu izaći i okušati se negdje drugdje“.

Što se broja pilota Protupožarne eskadrile tiče, Turković kaže da ona ima optimalan broj pilota „u smislu da može izvršiti sve svoje zadaće, a da ne utrenirava i plaća nepotreban broj kao što to rade neke druge zemlje iz razloga što su pritisnute civilnim normama“.

Piloti OH-58D po prvi puta u Zagrebu zajedno s helikopterom

Nedavno je okončana i obuka prve skupine pilota i zrakoplovnih tehničara za nove helikoptere HRZ-a OH-58D Kiowa Warrior. Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov vrlo je zadovoljan intenzitetom i kvalitetom obuke, kao i izuzetno iskusnim američkim instruktorima. Za postojeće zadaće, tvrdi Ražov, ima sasvim dovoljno pilota, a što je najbitnije – „ima dovoljno iskusnih instruktora koji su spremni na nove zadaće, dakle obučiti nove naše naraštaje“. Jedna od novih zadaća u Zemuniku počinje već nakon Nove godine, najavio nam je pukovnik Ražov:

„Na Kiowama… Mi smo već spremni nakon inicijalne operativne sposobnosti, paralelno smo izgradili i program obuke hrvatskih pilota, i već u siječnju i krajem siječnja će početi obuka na Kiowama naših novih pilota. U sljedećeoj godini planiramo, dakle, dostići tu potpunu operativnu sposobnost, dakle, cijela eskadrila da bude operativna i sposobna za buduće zadaće“.

Bit će to obuka koju će po prvi puta samostalno provoditi hrvatski piloti i tehničari, bez američkih instruktora, a paralelno će započeti i povezivanje s Kopnenom vojskom:

„S tim u vezi već krećemo s nekakvim obučnim procesima, ali i vježbama koje će pokazati da smo u stanju se integrirati s našim kopnenim postrojbama, što je i cilj, apsolutno, ovog obučnog procesa“.

Stari i novi zapovjednik HRZ i PZO – generali Miroslav Kovač i Mato Mikić

Privlačenje i obuka novih pilota posebno će doći na cijenu u trenutku kada se napokon donese konačna odluka o odabiru novog borbenog aviona. Novi zapovjednik HRZ i PZO, brigadni general Mato Mikić, i sam pilot borbenog aviona, ne želi za MiG-om budući je on odavno zastario:

„Mi moramo ući u proces nabave višenamjenskog borbenog aviona 4. generacije. Prvenstveno radi se o zrakoplovu, borbenom avionu, zapadne proizvodnje, što je u suglasju sa svim NATO-vim dokumentima, zahtjevima, ciljevima sposobnosti koji se zahtijevaju od nas kao Oružanih snaga i grane“.

To će biti novi izazov i za OS RH i za HRZ, jer će se, napominje Mikić, za novi avion tražiti i „novi sustav obrazovanja, to su novi inženjeri, novi piloti – nova tehnologija sve to zahtijeva“. General Mikić znakovito je naglasio kako je HRZ trenutno već u „procesu priprema – znači osoblja, znanja stranog jezika, i druge stvari koje su potrebne da bi uopće prihvatili takav zahtjevan avion“.

„Inicijalan proces moći će se ostvariti u periodu od 2-3 godine, a cijeli proces, znači dostizanja još nekih većih sposobnosti poput air policinga – 10-ak godina sigurno“,

rekao je novi zapovjednik HRZ-a, dodavši kako će se o prilagodbi baze za prihvat novih zrakoplova razgovarati nakon odluke koji zrakoplov nabavljamo, dok se već sada razmišlja o uvođenju novih struka koje do sada nisu bile zastupljene u HRZ-u: „Zavisit će konkretno o tipu zrakoplova. Znači, proizvođač će popisati neke stvari koje mi moramo ispoštivati“.

Više je potrajalo postavljanje zrakoplova na stajanku nego njihovo razgledavanje

Dok se odluka o izboru novog borbenog aviona tek očekuje, MORH je odlučio poraditi na privlačenju budućih pilota, i to u sve eskadrile bez izuzetka. Upravo je danas, na 26. obljetnicu HRZ-a, promoviran novi spot pod nazivom „Leti s najboljima – postani i ti vojni pilot.“ No za razliku od prošle godine, ovogodišnja obljetnica HRZ i PZO prošla je bez otvorenog dana u 91. ZB na Plesu. Doduše, postavljen je taktičko-tehnički zbor, no mogli su ga razgledati samo uzvanici današnje svečanosti i prisutni novinari. Velika je to šteta, jer su po prvi puta u Zagrebu pokazana 2 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a prošlogodišnje otvaranje baze za publiku pokazalo je da itekako postoji interes za ovakvu vrstu događanja. Pozivati mlade da se pridruže HRZ-u, a istodobno im zatvarati vrata, definitivno je loša poruka.

————————————————–

————————————————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.