Obalna straža, bijeli labud i mačići u nevolji

 

Dok pažnju javnosti okupiraju pripreme OS RH za protupožarnu sezonu, brojne vježbe i raznolike aktivnosti vojnih dužnosnika, nama se ipak teško oteti doimu da ima nešto i u sitnim stvarima, malim aktima milosti i pažnje.

Tako je do nas stigla priča o dvije situacije iz kruga NCP Remontnog brodogradilišta u Šibeniku. Ondje su pripadnici Obalne straže RH u srijedu, 19. lipnja, ugledali labuda kojem su noga, krilo i vrat već duže bili zapetljani u ribarsku uzicu (krenu) i varalicu, s udicama zabijenim u krilo. Nakon niza pokušaja pomaganja jadnoj ptici, jedan od pripadnika Obalne straže uspio je labudu oko vrata nabaciti laso, te ga njime polagano privući obali. Pazeći da se životinju ne povrijedi dodatno, spasioci su labuda izvukli iz vode, te mu preko glave i kljuna stavili krpu, kako bi bio mirniji. Držeći krila izmučene ptice, trebalo im je ukupno oko 15 minuta ne bi li višenamjenskim alatom Leatherman polagano i strpljivo pokidali ribarske uzice koje su sputavale pticu, i sasjekli zakačene ribičke udice. Nakon duže patnje, tako oslobođena ptica mogla je slobodna natrag u vodu.

Kako saznajemo, nije to jedino spašavanje na toj lokaciji, budući se prije koji tjedan pričalo i o djelatniku Obalne straže koji je uočio klasičnu, gotovo filmsku situaciju s ugroženim životinjama – čuo je tužno mjaukanje mace čiji su mačići upali u more i krenuli se utapati. Nije tu bilo oklijevanja ni za tren. Skinuvši odoru, spasilac je uskočio u more i mačiće spasio utapanja, nakon čega se zahvalne mačke navodno nisu micale od svojih spasitelja i njihova broda BŠ-73 Faust Vrančić sve do isplovljavanja prema ratnoj luci Lora, u srijedu 19. lipnja – baš istoga dana kada je spašen i labud u nevolji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.