Promjena na čelu Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor mora

 

Vlada je na zatvorenom dijelu svoje jučerašnje 230. sjednice imenovala nove članove Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru. Kako su oba ova tijela – i Stručno tijelo i Središnja koordinacija – osnovani temeljem Zakona o obalnoj straži, tako je i na čelu Stručnog tijela zapovjednik Obalne straže. Budući Obalna straža već neko vrijeme ima novog zapovjednika, tako je i Vlada na mjesto dosadašnjeg predsjedavajućeg Stručnog tijela komodora Marina Stošića imenovala kbb Ivu Raffanellija.

Radi isteka mandata, razriješeni su i članovi Stručnog tijela, kapetan fregate Nadomir Kodžoman, Ile Barišić, Nevia Kružić, Toni Glowatzky, Saša Denegri, Miranda Gulišija i Vedrana Filipović-Grčić. Nadomir Kodžoman ponovo je imenovan članom, kao predstavnik Ministarstva obrane, Ile Barišić kao predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, Toni Glowatzky kao predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a Saša Denegri kao predstavnik Ministarstva kulture. Novoimenovana članica Barbara Škevin Ivošević predstavnica je Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a Milena Longo Ministarstva pravosuđa. Također, kapetan fregate Milivoj Bačić ponovo je imenovan zamjenikom člana, kao predstavnik Ministarstva obrane, a Milivoj Eglendžija kao predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Razriješeni zamjenici člana su Mladen Maros, Siniša Ivanec, Domagoj Perkić, Ingrid Budzovačić Fiorentini i Jasenka Štiglec. Ines Marković je novoimenovana zamjenica člana kao predstavnica Ministarstva gospodarstva, Rajka Rajić kao predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Vesna Kezunović kao predstavnica Ministarstva kulture, a Dario Krnić kao predstavnik Ministarstva pravosuđa.

Na čelu Središnje koordinacije rotiraju se nadležni ministri Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – svaki na rok od godinu dana. Trenutno je predsjedavajući ministar obrane Ante Kotromanović, koji je prije mjesec dana, na Vladinoj 226. sjednici, održanoj 30. travnja, predstavljao Godišnje izvješće o provedbi utvrđene politike, planova i propisa u svezi s nadzorom i zaštitom prava i interesa Republike Hrvatske na moru za 2014. godinu (dok smo o takvom izvješću za 2013. iscrpno pisali na portalu Obris.org). U Izvješću se, među ostalim, spominju i aktivnosti Obalne straže, pa se tako moglo saznati kako je tijekom 2014. godine u potpunosti izvršen razmještaj brodova 2. divizijuna Obalne straže Republike Hrvatske iz vojne luke Lora u vojnu luku Vargarola-Pula, čime se znatno podignula učinkovitost nadzora prava i interesa Republike Hrvatske na moru. Tim je premještajem osigurana i stalna prisutnost jednoga lučkog tegljača u području luke Pula (a da ovom prilikom nije bilo ni riječi o naplati njegovih usluga civilnome sektoru).

Tijekom prošle godine povećana je razina nadzora nad stranim znanstveno-istraživačkim brodovima u području pomorske jurisdikcije RH, te nadzor remonta i opremanja stranih ratnih brodova u Republici Hrvatskoj. Potrebno je, stoji u Godišnjem izvješću, daljnje unapređenje i razvoj koncepta uporabe zrakoplovnih snaga u nadzoru pomorske granice, koji se za sada odvija danju (vizualno), kroz redovitu – po planu i izvanrednu ophodnju – po pozivu (uočavanje-identifikacija-reakcija). Također se nameće potreba ugradnje senzorskih (identifikacijskih) sustava u zrakoplove Pilatus PC-9 i helikoptere Mi-8 MTV 1, kako bi se te zadaće mogle učinkovitije izvršavati i danju i noću.

Radi što učinkovitijeg spašavanja ljudskih života na moru i materijalne ekonomičnosti nužno je unaprijediti uporabu zrakoplova (aviona Pilatus PC-9 i He Mi-8 MTV1) u operacijama traganja i spašavanja (SAR) te izviđanja onečišćenja na moru, u smislu da se oni prioritetno aktiviraju od MRCC Rijeka kao nositelja provedbe i koordinativnoga tijela za takve zadaće na moru. Pri tome se i dalje ne spominje nabava ozbiljnih namjenskih zrakoplova za nadzor pomorskog prostora, kao niti moguća pregradnja postojećih zrakoplova An-32 u tu svrhu.

planirane aktivnosti-2

U skladu s dosadašnjim zaključcima Središnje koordinacije, po prvi puta provedena je obuka i uvježbavanje ovlaštenih osoba Obalne straže Republike Hrvatske s ovlaštenim osobama Ministarstva financija i Ministarstva unutarnjih poslova – iz područja primjena mjera sredstava prisile u posebnim uvjetima na moru (zaustavljanje plovila, prekrcaj), te edukacija ovlaštenih osoba iz svih tijela državne uprave od djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova po pitanju krivotvorenja dokumenata (osnovna obilježja sigurnosnih dokumenata, te otkrivanje i zlouporaba krivotvorenih dokumenata). S druge strane, konstatiralo se i činjenicu da je Obalna straža RH samo djelomično opremljena uređajima te opremom koja bi trebala služiti za provedbu nadzora ribarskih alata (mreža, utega, veličine ribe i sl.) na ribarskim brodovima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.