Zračni medicinski prijevoz – više posla, manje novca

 

Ministar obrane Josip Buljević i ministar zdravlja Dario Nakić danas su u Banskim dvorima potpisali ugovor o uspostavi hitne helikopterske medicinske službe u dvije baze – kao i do sada u Splitu, te po novome na otoku Krku. Sporazumom se definiraju mjesta za slijetanje i polijetanje u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza, popis dijagnoza, te popis medicinske opreme. Kao i do sada, helikopteri HRZ-a djelovat će tijekom cijele godine i u svim uvjetima, bez obzira na tjelesnu težinu pacijenta, što u slučaju donedavnog sumnjivog pilot-projekta nije bila praksa. Ministar zdravlja Nakić najavio je mogućnost organiziranja i treće baze u Dubrovniku, ali samo preko ljeta:

„Razmišljamo i pregovaramo s Ministarstvom unutarnjih poslova oko mogućnosti da ljeti, u srcu turističke sezone, imamo još jednu dodatnu bazu, koja bi bila smještena u Dubrovniku, gdje je i lokalna zajednica izrazila spremnost da i ona sudjeluje u financiranju projekta.“

Nažalost, kao i do sada, najveći dio troška planiranog sustava snosit će Ministarstvo obrane – tijekom narednih 9 mjeseci za zračni medicinski prijevoz MORH je rezervirao 6 milijuna kuna, a Ministarstvo zdravlja – simboličnih milijun kuna.

Izvor: HRZIako je već i ovakav sporazum određeni korak naprijed, MORH bi trebao ustrajati u rješavanju pitanja naplate usluga helikopterskog prijevoza, kako za medicinske letove, tako i za zaštitu i spašavanje. Ni u situaciji kada je obrambeni proračun bio veći od sadašnjeg nije bilo primjereno da MORH isključivo ili u pretežitome dijelu snosi troškove ovog posla, u kojem je HRZ ipak samo prijevoznik i posrednik. O propalom projektu višenamjenske zrakoplovne službe zaštite i spašavanja više nitko ni ne govori, iako je u mandatu prošle Vlade upravo Ministarstvo zdravlja bilo to koje je bojkotiralo bilo kakve višeresorne razgovore na tu temu. No, samo koji mjesec kasnije u nesretnom pilot-projektu samostalno su utrošili oko 10 milijuna kuna novca Svjetske banke za samo četiri mjeseca djelovanja (7.829.808,33 kune, i još 2.111.528,55 za edukaciju liječnika i tehničara te potrošni materijal) – što bi onda vjerojatno značilo i oko 30 milijuna troška na godišnjoj razini, uz viđenu kvalitetu opreme i usluga.

Iz današnje Vladine objave ostalo je nejasno i na koji način će funkcionirati nova baza na Krku, budući da tamo nema vojnih instalacija, pa tako ni prikladnih hangara za vojne helikoptere i vojarne za smještaj posade. Inače, u prva dva mjeseca ove godine Eskadrila transportnih helikoptera prevezla je 68 osoba kojima je bila potrebna medicinska skrb, a s novom cjelogodišnjom bazom na Krku obim posla sigurno će se povećati. To se, nažalost, nije odrazilo na obrambeni proračun, u kojem je stavka „hitni medicinski prijevoz“ pala za 859.800 kuna – s prošlogodišnjih 6.642.000 kuna, na ovogodišnjih 5.782.200 kn. Dakle, Ministarstvo zdravstva je ovim potezom sjajno prošlo, budući da nastavljaju pružati uslugu, ali za jednu tridesetinu cijene (oko 1,2 umjesto 30 milijuna kuna na godinu), dok se za MORH smiješi tek masivan porast broja prijevoza s priručnih lokacija, a iz proračuna koji pada. Opet više posla za manje novaca…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.