Novo Godišnje izvješće o obrani na putu u Sabor

Na danas, 17. svibnja, održanoj 27. sjednici Vlade RH na dnevnome se redu našlo i nekoliko dokumenata bitnih za sektore obrane te vanjskih poslova.

Dugo iščekivani godišnji dokument konačno i formalno na putu u Sabor

Prije svega, to je “Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2011. godinu, s Izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj za 2011. godinu“, osnovni pregledni dokument za godišnje javno praćenje stanja u obrani. Njegovim je današnjim usvajanjem i slanjem u Sabor na raspravu postavljen i svojevrstan rekord, budući je ovo najkasniji takav potez Vlade, otkad se ta izvješća uopće javno obznanjuju. Do sada je to neslavno mjesto držalo prošlogodišnje Izvješće, koje je u Sabor poslano 21. travnja 2011. godine. Detaljniju analizu ovog dokumenta, navodno poprilično drugačijeg od prošlih – nadajmo se, ne samo ovogodišnjom šarolikošću i umetanjem velikog broja slika – nemojte propustiti na stranicama portala obris.org.

Osim usvajanjem Godišnjeg izvješćao spremnosti obrambenoga sustava, Vlada se danas pozabavila i promjenama Odluka o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću Agencije ALAN i trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. iz Velike Gorice, a doneseno je i “Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2011. godinu“.

No, obrana nije bila jedino o čemu se danas odlučivalo na Vladi. Usvojen je i set odluka vezanih uz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Po tom je pitanju Vlada okončala posao voditelja i zamjenika voditelja Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, te glavnog pregovarača, čitavog Državnog izaslanstva Republike Hrvatske za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, ali i ukupne strukture  za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Dakle, nakon obavljenoga posla  ukinute su Pregovaračke skupine za vođenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, mjesta voditelja radnih skupina za pripremu pregovora po pojedinim poglavljima pregovora – pravne stečevine Europske unije, te članova Ureda glavnog pregovarača i članova Tajništva Pregovaračke skupine. Umjesto toga, osnovan je Savjet za tranzicijske procese koji bi, pod plaštom resora Vesna Pusić, u regiji dijelio naša iskustva i dostignuća. Također je donesena i nova “Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva vanjskih i europskih poslova“. I ove dokumente ćemo detaljnije promotriti u vremenu koje dolazi.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.