Novi vojni izaslanik Srbije u Zagrebu

 

U srijedu 28. srpnja 2021. godine, dosadašnji vojni izaslanik Srbije pukovnik Dejan Đorđević i njegov nasljednik pukovnik Bojan Veličković bili su u oproštajno-nastupnom posjetu pri Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske. Tu je pukovnike (potpukovnike u činoredu Vojske Srbije) Đorđevića i Veličkovića primila načelnica Uprave za planiranje GS OS RH, brigadna generalica Gordana Garašić. Uz ostalo, teme razgovora bile su i suradnja susjeda, Hrvatske i Srbije, kako u okviru međunarodnih regionalnih inicijativa (Američko-jadranska povelja, A-5), tako i pri RACVIAC – Centra za sigurnosnu suradnju, inače jedine međunarodne organizacije sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Pri tome, zanimljivo je da dosadašnjeg vojnog izaslanika iz Kopnene vojske sada zamjenjuje osoba koja svoje profesionalno podrijetlo vuče iz tamošnjeg Ratnog zrakoplovstva i PZO, odnosno njihove prometne službe. Zato će ovom vojno-tehničkom časniku svakako biti zanimljivo pratiti hrvatsko opremanje helikopterima UH-60M Black Hawk i francuskim borbenim avionima Rafale jednom kada se potpiše ugovor. Kako se može saznati, riječ je o iskusnoj osobi, koja je prethodno Vojsku Srbije u činu bojnika predstavljala i u Ujedinjenoj Kraljevini prije nekoliko godina, kao pomoćnik tadašnjeg vojnog izaslanika. To je sada pukovniku Veličkoviću ujedno bila i priprema za Hrvatsku, koja mu je prva zemlja-domaćin kao punom vojnom izaslaniku. Jedino, da ponovimo, ime spomenutog pukovnika, novog vojnog izaslanika Vojske Srbije u Republici Hrvatskoj je Bojan Veličković, a ne Dejan Veličković, kako se to krivo navodi na web-stranici Oružanih snaga RH (P.S. što je kasnije, debelo nakon objave ovoga teksta, ipak bilo ispravljeno).

Pukovnik Đorđević u Zagrebu je od 2017.

Samo šest dana ranije, u četvrtak 22. srpnja, Veleposlanstvo Republike Srbije u Zagrebu održalo je svečanu primopredaju dužnosti vojnog izaslanika u Republici Hrvatskoj. U prisustvu kolega diplomata, predstavnika SPC i predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, dosadašnjeg atašea, pukovnika (potpukovnika Vojske Srbije) Dejana Đorđevića će nakon četiri godine službe u Zagrebu zamijeniti također pukovnik Bojan Veličković. Tom je prilikom i Davor Trkulja, aktualni otpravnik poslova veleposlanstva, zahvalio Đorđeviću na njegovoj službi, napomenuvši posebno njegovo zalaganje za pomoć potresom pogođenom stanovništvu Banije, za što je pribavio i značajna novčana sredstva od donatora.

Pukovnik Dejan Đorđević bio je vojni izaslanik Republike Srbije od srpnja 2017. godine, a prilikom nastupnog posjeta Hrvatskom vojnom učilištu naglasio je kako će dati svoj doprinos u jačanju bilateralne suradnje Hrvatske i Srbije. No ta suradnja je od 2015. pala na vrlo niske grane, a na Hrvatsku i Srbiju sve se češće u široj javnosti gleda kao na nekakve konkurente u naoružavanju.

 

*Photo: OSRH/HKoV/T. Majić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.