Novi tečaj u Zapovjedništvu za kibernetički prostor

 

Prošloga petka, 29. svibnja, u Središtu za obuku Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) okončan je prvi tečaj iz programa CISCO Akademije – IT Essentials. Tečaj je počeo 11. svibnja, nakon ublažavanja epidemioloških mjera, a pohađalo ga je 7 pripadnika Satnije za KI potporu operacijama.

Oni su se tijekom tri tjedna, koliko traje tečaj, upoznavali s principima rada računala, osposobljavanja za sastavljanje računalnih komponenti, instalaciju softvera te otklanjanje hardverskih i softverskih problema. Uvjeti za pohađanje tečaja bili su poznavanje osnova rada na računalu, kao i minimalno znanje engleskog jezika od 75% prema ALCPT standardu, budući da su svi nastavni materijali te završni ispit online na engleskom jeziku. Završno testiranje provedeno je u dva dana prema CISCO standardu, a sastojalo se od (1) online testiranja na CISCO platformi te (2) praktičnog ispita znanja od ovlaštenog instruktora iz ZzKP-a.

Zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor, brigadir Daor Dabo, istaknuo je po završetku tečaja kako je ovo tek prvi korak u nizu stručnih osposobljavanja i odličan temelj budućeg profesionalnog razvoja pripadnika ZzKP u funkcionalnom području KIS-a. Tečaj je organizirao i proveo skupnik Dejan Dundović iz Središta za obuku u razvoju i promociji roda veze u OS RH, a najboljom polaznicom tečaja proglašena je skupnica Tajana Maloić. „S obzirom da sam tek nedavno postala pripadnica postrojbe, prilikom pohađanja ovog tečaja susrela sam se s mnogo novih pojmova. Tečaj mi je bio izuzetno zanimljiv i poučan, te ću ga iskoristiti kao dobar temelj za daljnji razvoj u IT području“, zaključila je skupnica Maloić.

Ovaj tečaj će od sada biti sastavni dio Kataloga tečajeva, te jedan od temelja tijekom specijalističke vojne obuke (SVO) i procesa prekvalifikacije te verifikacije vojnika i dočasnika Oružanih snaga RH u rod veze. U fokusu ove trotjedne obuke bilo je stručno osposobljavanje pripadnika ZzKP-a, te podizanje pojedinačnih znanja lokalnih tehničara i pripadnika Satnije za KI potporu operacijama.

No, kao što se ovdje može zaključiti – na djelu je i određena zamjena teza. Naime, ovaj tečaj kojim se u 70 sati nastave s instruktorom polaznicima daju osnove rada u tehničkoj sferi informatičke struke, našao se ovdje podveden pod širu etiketu “kibernetičkog prostora”. Pa ipak, u okvirima CISCO Akademije spomenuti tečaj “IT Essentials” spada u bazičnu granu “OS&IT”, koja obuhvaća ukupno 6 tečajeva (2 početna, 2 srednja i dva napredna), od čega se njih 4 bave obukom za rad u Linuxu. Ovaj je okvir odijeljen od grane CISCO-tečajeva “Cybersecurity” koja obuhvaća 5 tečajeva (jedan početni, dva srednja i dva napredna), i grane “Networking” s ukupno 9 tečajeva (6 tečajeva srednje razine i još tri visoke razine). Sam tečaj “IT Essentials” daje “vještine potrebne za početne razine IT poslova” i reklamira se navodom “No prerequisites or computer knowledge required“, s tim da tek otvara opciju pristupanja polaganju A+ certifikata (početnog za informatičke tehničare, trajanja 3 godine). Dok je ovo jedini certifikat u okviru CISCO Akademije koji se polaže izvan njenog okvira, pri američkoj industrijskoj udruzi CompTIA – nije jasno da li spomenuti “praktični ispit znanja od ovlaštenog instruktora iz ZzKP-a” zapravo daje ovaj međunarodni certifikat. Osim toga, dok nije sporno da skoro svakoj organizaciji u današnje doba treba IT tehničara, žalosti da se pod pomodnom etiketom “kibernetičkog prostora” zapravo ne čuje češće i o naprednijim oblicima informatičkih obuka. Naime, laici bi od “Zapovjedništva za kibernetički prostor” ipak očekivali naglasak na bavljenju informatičkom sigurnošću i mrežama, a onda i “kibernetičkim ratovanjem” – još jednom od popularnih etiketa koje mnogi spominju, a tek malobrojni prakticiraju.

Otvorenje CISCO Akademije 2010. godine

Inače, CISCO Akademija započela je s radom u Ministarstvu obrane prije punih 10 godina. Naime, u siječnju 2010. na HVU je započeo prvi ciklus izobrazbe u sklopu tada novootvorene CISCO Akademije mrežnih tehnologija, a prvom 10-tjednom tečaju (u trajanju od 280 radnih sati) pristupilo je 12 polaznika iz MORH-a i OS RH. Voditelj CISCO Akademije pri Hrvatskom vojnom učilištu bio je tadašnji ravnatelj HVU, general bojnik Mirko Šundov, donedavni načelnik GS OS RH.

 

*Photo:  ZzKP

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.