Novi sastav saborskog Odbora za obranu

 

U petak, 28. listopada nakon podneva, predložen je, a onda i usvojen sastav ukupno četvrtog po redu Odbora za obranu Hrvatskog sabora. Od ukupno 119 prisutnih saborskih zastupnika, njih 115 je glasalo za prijedlog usuglašenih članova ovog parlamentarnog radnog tijela, suzdržanih nije bilo, a četiri zastupnika su bila protiv (sva 4 iz HSS-a). Prijedloge je pred javnost iznio Ante Sanader, inače predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, pred čijim je sastavom lista članova bila kadrovski usuglašena samo dan ranije.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Dragovan i potpredsjednik Đakić

Za razliku od proteklih godina, ovome tijelu je sada odjednom imenovan cjelokupan sastav (svih 13 članova), a jednako kao i u kratkih nekoliko mjeseci ovogodišnjeg 8. saziva Hrvatskog sabora, ponovo je za predsjednika Odbora za obranu postavljen Igor Dragovan (SDP), dok je potpredsjednik opet postao Josip Đakić (HDZ). I dio članova Odbora je ponovljen – uz već iskusnog Zdravka Ronka (SDP), ponovo su imenovani i Stevo Culej (HDZ), Ana Komparić Devčić (SDP), te Ivan Vrdoljak (HNS), kojima je ovo drugi put u Odboru.

“Stari” novi članovi saborskog Odbora za obranu (Ronko, Komparić Devčić, Culej i Vrdoljak)

Uz njih su tu dodani još i Drago Prgomet (HDZ), Petar Škorić (HDZ), Ivan Anušić (HDZ), Mladen Karlić (HDZ) i Miro Bulj (Most) – koji su zaokružili vladajuću kvotu od 7 zastupnika. Joško Klisović (SDP) i Franko Vidović (SDP) zaokružili su kvotu od 6 članova oporbe u Odboru. Iako se još ne može definitivno reći, budući da nije objavljena glavnina operativnih imenovanja u ministarstva, ustanove i agencije te državna poduzeća – izgleda da je ovo dosadašnji sastav ovoga Odbora s najmanje šire javnosti poznatih imena i politički jakih pojedinaca.

Ujedno, ovo je i prvi put da u sastavu Odbora za obranu nema ni jednog od bivših ministara obrane, njihovih svojedobnih zamjenika ili pomoćnika, kao ni osoba koje su se u svom proteklom političkom djelovanju posebno afirmirale kao znalci ili osobe sadržajno zainteresirane za aktualnu tematiku obrane u Hrvatskoj. U ove potonje, nažalost, ubraja se i sam predsjednik Odbora – koji doduše predstavlja jedinu kadrovsku sponu radnog tijela za obranu i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (koji je i kadrovski radikalno ozbiljnije popunjen). Za uzvrat, iako to baš i nije relevantno, Odbor za obranu bitno je bogatiji zastupnicima koje je posljednjih godina intrigirala braniteljska tematika, tako da i ne čudi da saborski Odbor za obranu i Odbor za ratne veterane dijele gotovo pa polovicu svojih sastava (pet od ukupno dvanaest zastupnika Odbora za veterane ujedno su izabrani i u Odbor za obranu). Jednako je tako loše i da se novoizabrani Odbor za obranu kompletno kadrovski razmimoilazi s “Izaslanstvom Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO saveza” (zastupnici Tuđman, Kovač i Radin) – budući se proteklih godina radno sudjelovanje pojedinih zastupnika iz Odbora u aktivnostima ovoga tijela pokazalo izuzetno korisnim u odborskim raspravama po pitanju međunarodnih misija i sudjelovanja RH u djelovanjima NATO-a.

“Novi” novi članovi saborskog Odbora za obranu (Vidović, Bulj, Prgomet, Karlić, Anušić, Škorić i Klisović)

Uz to, u okviru “Prijedloga odluke o zboru predsjednika, potpredsjednika i članova Odbora za obranu Hrvatskog sabora” spomenuto je da će to tijelo i nadalje sačinjavati još “do šest članova” koje će se imenovati iz redova “javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika koji se bave pitanjima obrambenog sustava“. Izbor ovih, tzv. “vanjskih članova” Odbora nije uspio biti proveden tijekom kratkotrajnog 8. saziva Hrvatskog sabora, a usprkos izričitog apela zastupnika Željka Jovanovića da se u raspisivanje javnog poziva za vanjske članove krene što prije, po mogućnosti već ovoga tjedna, teško je zamislivo da taj posao dođe na red do kraja tekuće godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.