Opet smijurija s vanjskim članovima Odbora za obranu

 

Danas je Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora nakon gotovo godinu dana napokon donio odluku o imenovanju vanjskih članova u saborske odbore, koja još mora proći formalnu glasačku proceduru na plenarnoj sjednici Sabora. Baš kao i prošloga puta, cijeli ovaj natječaj ponovno je pretočen u najobičniju farsu, jer izbor članova u potpunosti ovisi o uhljebljivanju članova vodećih stranaka, a ne stručnih i kompetentnih osoba za pojedina područja.

Odbor za izbor i imenovanja – stranački ključ prije svega

Javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje objavljen je još 11. siječnja ove godine, i trajao je 15 dana. Od tada pa do danas trajao je taj nazovi-izbor. Doduše, izbor vanjskih članova bio bi navodno gotov još prije ljeta da iz vladajuće koalicije nije izašao glavni HDZ-ov partner Most, i time već praktički dogovorena imenovanja bacio u vjetar. Tako je preko ljeta cijeli posao morao krenuti ispočetka, jer se zbog Mosta poremetila dogovorena raspodjela kvota za vanjske članove. Kao i do sada, u odbore se biralo od 3 do 9 vanjskih članova koji se imenuju iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika. Iako nemaju pravo glasa, oni bi svojim znanjem trebali pridonijeti radu odbora i pri donošenju što kvalitetnijih zakona. Baš kao i u prošlom sazivu Sabora, i tadašnjem pozivu za imenovanje vanjskih, tako se i ovoga puta javio veliki broj kandidata – za 116 vanjskih članova u 24 saborska odbora pristigle su 734 kandidature. Dio kandidata bili su, doduše, apsolutni padobranci, od kojih su se neki javili redom za sve odbore, dok se dio njih ipak javio u odbore za koje imaju kakve-takve preference.

Vanjski članovi Odbora za obranu

Odbor za obranu uskoro dobiva pojačanja

Odbor za obranu ubuduće će imati 6 vanjskih članova, što je bila i dosadašnja praksa. Za razliku od prošlog saziva, ovoga je puta interes za ovaj Odbor bio ponešto slabiji, pa se javio tek 21 kandidat, da bi potom 6 izabranih bilo podijeljeno isključivo između HDZ-a i SDP-a. Prema današnjoj odluci Odbora za izbor i imenovanje, naredne 4 godine, ukoliko ova vladajuća garnitura uspije odraditi cijeli mandat, vanjski članovi Odbora za obranu bit će: Željka Antunović, Ante Kotromanović, Tanja Vrbat Grgić, Miljenko Kolobarić, Ivan Pokaz i Marko Cvitković. Ili u prijevodu: 3 SDP-ovca i 3 HDZ-ovca.

Reference? Ma tko pita…

Kao što smo rekli, ideja je da vanjski članovi svojim stručnim znanjem pomognu članovima odbora da kompetentno i kvalitetno donose odluke s područja kojim se bave. Dakle, u ovom slučaju – za pitanja obrane i obrambene politike. Po našem skromnom sudu, tu su 3 buduća vanjska člana više ili manje nesporna: dva bivša ministra obrane – Željka Antunović i Ante Kotromanović, te umirovljeni brigadni general Ivan Pokaz. Pritom, od promjene na čelu SDP-a, Željka Antunović je na čelu stranačkog Savjeta za sigurnosnu politiku, i članica je Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH. Član toga Vijeća je i Ivan Pokaz, koji je osim toga i član HDZ-ovog Odbora za obranu, nacionalnu sigurnost i unutarnje poslove (iako napominje da nije član niti jedne političke stranke!), a bio je i član radne skupine Ministarstva obrane pri nedavnoj izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti. Za Kotromanovića kao donedavnog izuzetno uspješnog ministra obrane nema razloga trošiti riječi.

No druga trojka, ili tzv. donji dom vanjskih članova Odbora za obranu, više je nego dvojbena, i izgledaju kao da su zalutali u ovu tematiku. Recimo, Tanja Vrbat Grgić, koja se kandidirala za nekoliko saborskih odbora. Članica je SDP-a, do ovog saziva Sabora bila je saborska zastupnica SDP-a, i kao takva čak i članica tadašnjeg saziva Odbora za obranu, kao i još nekoliko odbora. To joj je ujedno i najveća i jedina referenca za kandidaturu za obrambeni Odbor, budući da drugih stručnih referenci za ovaj posao nema. Osim možda tečaja ruskog jezika na Tehničkom fakultetu u St. Peterburgu, uzmemo li to kao kompetenciju u nategnutom kontekstu ruskog hibridnog ratovanja.

Gospoda Kolobarić i Cvitković primjereniji su za vanjske članove Odbora za branitelje, nego za Odbor za obranu. Obojica su umirovljeni branitelji, koji su jaako davno izašli iz obrambenog sustava, i nakon toga se nisu bavili obrambenom tematikom. Miljenko Kolobarić, umirovljeni bojnik, predočio je vrlo šturi CV, prema kojem je u OS RH bio do 2003. godine, a nakon toga je postao puno poznatiji kao predsjednik osječke HVIDRA-e, a od veljače ove godine novi je predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP).

Marko Cvitković još je anonimjiji od Kolobarića, ali je zato predsjednik odbora hrvatskih branitelja HDZ-a Sesvete. U obrambenom sustavu bio je do 2001. godine, s posljednjom zabilježenom dužnosti načelnika stožera 5. gardijske brigade. Iz priloženog CV-a nije vidljiv njegov čin, ali je zato uočljivo da je 1998. za njega bila vrlo dobra godina. Te je godine, naime, u lipnju “stekao zanimanje u programu – obrada drva – stolar”, dok je u srpnju pohađao ili završio “Zapovjedno-stožernu školu ‘Blago Zadro'”.

Čemu sve to?

Među 21 kandidatom za vanjske članove Odbora za obranu valjda se moglo naći i kompetentijih osoba od Vrbat Grgić, Kolobarića i Cvitkovića. Ta je trojka, recimo, izabrana kao kompetentnija od Vlatka Cvrtile, Marinka Ogorca i Igora Tabaka, kojeg je za vanjskog člana nominirala Udruga Obris uz podršku još nekoliko nevladinih udruga i organizacija. Ako ni zbog čega drugog, već sami javno dostupni životopisi pokazuju da se ova trojica nesuđenih kandidata bave obrambenim pitanjima aktivnije i češće od Vrbat Grgić, Kolobarića i Cvitkovića zajedno tijekom zadnjih 15 godina. Hoće li im zbog toga biti barem malo manje neugodno kada budu dolazili na sjednice Odbora za obranu? Neće, naknada od 1.500 kuna mjesečno isprat će svaku nelagodu.

Da ne budemo nepošteni, padobranaca je bilo i u prošlom sastavu vanjskih članova Odbora za obranu. U razdoblju od 2012. do 2015. vanjski članovi Odbora za obranu bili su umirovljeni generali Antun Tus, Petar Stipetić i Tomo Medved, sveučilišni profesori Vlatko Cvrtila i Petar Veić, te stanoviti Zvonko Maričić, koji je iz sasvim nejasnog razloga bio jedini vanjski član čak dva saborska odbora – onog za obranu i drugog za branitelje. Kako se pokazalo, već je Veić zalutao u Odbor za obranu, budući mu je specijalnost – policija i unutarnji poslovi, koji se ne mogu preslikati na područje obrane. Zato je Maričić, inače tadašnji član Gradskog odbora SDP-a u Osijeku, izabrao bolju taktiku – on se jednostavno nije javljao za riječ. Tijekom nešto više od 3 godine, koliko je bio vanjski član Odbora za obranu, Maričić se ukupno jednom javio za riječ. Ali je uredno primao naknadu za svoje članstvo u saborskim odborima!

Ubuduće – bez javnog poziva!

O danas izabranim kandidatima saborskih Odbora glasat će se u petak, što je formalnost kao i obično kod glasanja. Time će naredne 3 godine i nešto sitno mjeseci vanjski članovi Odbora za obranu biti Željka Antunović, Ante Kotromanović, Tanja Vrbat Grgić, Ivan Pokaz, Miljenko Kolobarić i Marko Cvitković. A onda, nakon izbora i novog sastavljanja vlasti, bit će i novog izbora novih vanjskih članova saborskih odbora. Da skratimo posao, i smanjimo licemjerje, dajemo savjet nekom buduće saborskom Odboru za izbor i imenovanja – nemojte objavljivati javni poziv, i nemojte se praviti da se izabiru etablirani stručnjaci. Pročešljajte svoje stranačke organizacije, tamo ćete naći svih 116 i više kandidata!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.