Odbor za obranu: “Mohorovičić” u Mediteran

 

Saborski Odbor za obranu u utorak 7. srpnja jednoglasno je usvojio „Prijedlog odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije „TRITON“ u Sredozemlju“. Ovaj prijedlog odluke predstavila je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, podsjetivši da se radi o humanitarnoj operaciji započetoj 1. studenog 2014. godine, s ciljem očuvanja mediteranske granice Europske unije – ali da će joj, kao i svakoj pomorskoj operacija, apsolutni prioritet biti spašavanje ljudskih života. U ovoj operaciji sudjeluje 14 država članica EU i tri države nečlanice, a slanjem broda Hrvatske ratne mornarice BŠ-72 Andrija Mohorovičić Republika Hrvatska uključit će se u ovo djelovanje s 50 pripadnika Oružanih snaga na maksimalno do tri mjeseca. Uz standardnu posadu, na brod će se ukrcati i medicinski tim te šest pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, odnosno policijskih službenika o čijem će sudjelovanju, u skladu sa zakonom, odluku donijeti Vlada RH.

„Brod bi, prema humanitarnom planu koji smo dobili od zapovjedništva humanitarne operacije, trebao biti razmješten uz istočnu obalu Sicilije. Očekujemo da će mu sjedište biti u Cataniji“,

rekla je Tafra te napomenula da je upravo u utorak hrvatski tim uključen u operaciju „TRITON“ boravio u sjedištu operacije kako bi dogovorio specifične detalje same operacije.

Financije možda zajednički?

Za provedbu operacije Republika Hrvatska trebala bi osigurati oko 15 milijuna kuna.

„To je gruba procjena. Na idućoj sjednici Vlade RH iz proračunske pričuve osigurat će se  jedan dio novca, a dio novca će ići iz redovnih sredstava Ministarstva obrane, iz proračuna“,

pojasnila je zamjenica ministra obrane, te napomenula kako postoji velika vjerojatnost da Europska unija, nakon realizacije operacije, za dio potrošenoga novca izvrši povrat. Riječ je o sredstvima od kojih će dio ići za isplatu dnevnica, te za opremanje broda opremom potrebnom spašenim izbjeglicama. Kapacitet broda „Andrija Mohorovičić“ je 250 do 300 izbjeglica, koje je spreman prihvatiti, a iznimno važnim Tafra ističe i operativnu sposobnost broda, koji ima manevarski prostor i sposobnost djelovanja u radijusu od oko 1500 nautičkih milja.

Predsjednik Odbora za obranu, Tomislav Ivić, tražio je pojašnjenje iznosa za provedbu operacije koji bi trebala osigurati Hrvatska u iznosu od  15 milijuna kuna, pa mu je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra kazala kako je taj iznos nešto što je predviđeno – 11 milijuna kuna za dva mjeseca (iz državnog proračuna), a ukupno 15 milijuna kuna. Ponovo je naglasila kako postoji čak i mogućnost za povrat novca i to u iznosu do dva milijuna eura, ali da će o toj mogućnosti naknadno biti obaviješteni, najvjerojatnije kada se tim koji sudjeluje u pregovorima o provedbi operacije, vrati u Hrvatsku.  Do tada je poznato da Ministarstvo obrane ima utvrđene dnevnice za svoje pripadnike, a zamjenica ministra obrane napominje kako Ministarstvo obrane „izvan tih okvira neće ići“, bez obzira što sama Operacija nudi i nešto više dnevnice i o čemu će javnost možda čuti od nekih drugih sudionika operacije.

Tko zapovijeda?

Iako je brod „Andrija Mohorovičić“ u sastavu Hrvatske ratne mornarice, pa samim time i u sastavu Oružanih snaga RH,  zamjenica ministra obrane Tafra pojasnila je za portal Obris.org da je operacija „TRITON“ – u svojoj suštini policijsko-humanitarnog karaktera, i da to ne igra ulogu u nadležnosti zapovjedništva.

„Operacija je policijska, a naš je brod Obalne straže u sastavu Hrvatske ratne mornarice. Većina zemalja šalje brodove obalne straže, tako i mi.  Samo, naš brod – brod je Obalne straže, pa je ujedno i brod Hrvatske ratne mornarice. Ali ovo je policijsko-humanitarna akcija, više nego što je to vojna. Mi imamo brod koji je u sastavu Obalne straže, ali će u akciji sudjelovati pripadnici koji su pripadnici Oružanih snaga“,

pojasnila je Tafra.

I premda će se na brodu „Andrija Mohorovičić“, koji je u sastavu Obalne straže, odnosno HRM-a, naći i pripadnici MUP-a i medicinsko osoblje, zapovjedništvo nad brodom biti će – u rukama Oružanih snaga RH, odnosno u konačnici, kako je i normalno – u rukama vojnoga zapovjednika samoga broda.

 

* Gost autor je Snježana Dukić, slobodna novinarka iz Zagreba s dugogodišnjim iskustvom u praćenju tema obrane, unutarnjih poslova i sigurnosti općenito

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.