Nova sanitetska vozila za OS RH

 

Jutros je u zagrebačkoj vojarni „Croatia“ prezentirana nova sanitetska oprema za potrebe OS RH. Radi se o 9 sanitetskih vozila koja će biti raspoređena u Vojno zdravstveno središte Zapovjedništva za potporu i Vojno pomorsko zdravstveno središte Pomorske baze Hrvatske ratne mornarice, odnosno u Odjel primarne zdravstvene zaštite Vojno zdravstvenog središta te područne vojne ambulante diljem Republike Hrvatske. Ministar obrane Mario Banožić rekao je da će vozila – ukupne vrijednosti oko 4 milijuna kuna – služiti prvenstveno za vojno zdravstveno osoblje unutar Ministarstva obrane, OS RH, ali i kao potpora svim ostalim civilnim institucijama. „I nadamo se da kao takva… da će bit’ što manje u uporabi u idućem razdoblju“, poručio je Banožić, dodavši da će dio vozila biti „usmjeren dolje prema Ratnoj mornarici, jedan dio – ovih starijih vozila – prema Kopnenoj vojsci, a dio će se zadržati ovdje“ (u ZzP, odnosno Vojno zdravstevnom središtu, op.a.). Načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj, najavio je da odmah po završetku javnog predstavljanja vozila odlaze u svoje postrojbe i kreću u obavljanje redovnih zadaća.

„Hrvatska vojska mnogo je puta bila prezentirana kao trošak, ali to definitivno ne treba promatrati tako. Kada dođe do situacije kao što su bile ove u prošloj godini, onda je Hrvatska vojska uvijek spremna i niti jedna kuna uložena u nju ne može se promatrati kao trošak, već kao ulaganje u sve njezine građane i sve one koji se nađu potrebiti u određenom trenutku. Primjerice u Petrinji je vojska u vrlo kratkom vremenu uspješno odgovorila na sve zadaće recimo kao prijevoz osoblja iz staračkog doma te bolnica”,

zaključio je ministar obrane Mario Banožić.

Vozila su inače nabavljena putem javne nabave, objavljene još 4. svibnja 2020. godine. Ministarstvo obrane je kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom tražilo ukupno 9 sanitetskih vozila – vozila hitne medicinske pomoći s osnovnom medicinskom opremom, s procijenjenom vrijednosti nabave od 3.200.000,000 kn bez PDV-a. Vrijeme isporuke definirano je za najkasnije 30. listopada prošle godine. Od opreme u prostoru za pacijente, MORH je tražio: (1) samoutovarna nosila, (2) rasklopivi (kardiološki) stolac, (3) kisik opremu (nosač i dvije boce kisika), (4) grijač/hladnjak infuzijskih otopina, (5) prostor za defibrilator i nosač opreme za reanimaciju, (6) dasku za imobilizaciju i bočni stabilizator glave, (7) vakum madrac za imobilizaciju s pumpom i ovratnik za imobilizaciju vratne kralježnice, te (8) set imobilizacijskih udlaga (minimalno 4 udlage u setu).

Odluka o odabiru ponuđača donesena je 30. srpnja ove godine, a posao je dobila tvrtka CIB Commerce d.o.o. iz Buzeta, inače ovlašteni distributer vozila marke Citroen. Njihova ponuda bila je vrijedna 3.195.000,00 kn bez PDV-a, odnosno 3.993.750,00 kn s PDV-om. To je bila ujedno i najjeftinija od tri zaprimljene ponude, pri čemu su tvrtke UPGRADE d.o.o. iz Velikog Trgovišća i MS AMBULANCE d.o.o. iz Velike Gorice dale skuplje i time za Ministarstvo obrane RH neprihvatljive ponude.

 

*Photo: MORH/F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.