Njemačka donacija za Specijalnu policiju

 

Danas, u petak, 28. veljače, održana je u Ravnateljstvu policije svečana primopredaja darovane opreme koju je Ravnateljstvo pokrajinskih interventnih policija SR Njemačke poklonilo Ministarstvu unutarnjih poslova RH za potrebe hrvatske Specijalne policije. Riječ je tu o četiri kombi vozila marke Mercedes-Benz SPRINTER 319 CDI FURGON DUGI u ukupnoj vrijednosti od 2.437.180,00 kuna, koje posebno odlikuje dodatno ugrađena sofisticirana komunikacijska oprema. U ime Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu je potpisnik Darovnice bio dr. Robert Klinke, veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, dok je u ime Ravnateljstva policije dokument potpisao glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Veleposlanik Klinke je istaknuo kako ovaj čin potpisivanja potvrđuje visoku kvalitetu suradnje njemačke i hrvatske specijalne policije, te kako su ova četiri vozila zapravo male mobilne jedinice koje (1) doprinose sigurnosti policijskih službenika, te im (2) ujedno predstavljaju i mobilan ured. „Današnjom vrijednom donacijom od strane Ravnateljstva pokrajinskih interventnih policija Savezne Republike Njemačke još više ćemo osnažiti kapacitete naše Specijalne jedinice koja će donirana vozila sa svom ugrađenom sofisticiranom komunikacijskom opremom redovito koristiti prilikom izvršavanja najsloženijih zadaća“, kazao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Sama svečanost primopredaje vozila održana je u sklopu radnog posjeta ravnatelja interventnih policija saveznih zemalja SR Njemačke Andreasa Backhoffa i suradnika Ravnateljstvu policije. S njemačke strane na sastanku održanom u četvrtak, 27. veljače u Ravnateljstvu policije sudjelovali su i časnik za vezu u Veleposlanstvu SR Njemačke u Zagrebu Uwe Dietrich, te pomoćnica časnika za vezu Kristina Pavlek. Njemački predstavnici su naglasili kako hrvatsku policiju smatraju pouzdanim partnerom s kojim su sudjelovali u mnogo zajedničkih projekata. Posebno su istaknuli značajan napredak koji je hrvatska policija postigla u prethodnim godinama te izrazili svoju spremnost na nastavak suradnje tijekom koje bi se zajednička iskustva naših policija prenosila i na policije država u okruženju, koje će tek postati članice Europske unije.

Zadovoljan sam i zbog činjenice da smo na jučerašnjem bilateralnom sastanku s njemačkim kolegama na čelu s gosp. Backhoffom u potpunosti detaljizirali područje naše daljnje suradnje, posebice u odnosu na suradnju naših specijalnih jedinica, interventnih jedinica, kao i suradnju u području prevencije kriminaliteta, kao i zajedničkim projektima u koje bi uključili zemlje u regiji“, kazao je glavni ravnatelj policije Milina osvrnuvši se na jučerašnji sastanak. Naime, suradnja hrvatske i njemačke policije traje već gotovo 20 godina, te je njemačka policija kroz sustavnu financijsku i stručnu potporu hrvatskoj policiji postala jedan od ključnih strateških partnera. Tijekom proteklih godina planski se provode zajedničke edukacije, vježbe, te se organiziraju i studijski posjeti radi transfera znanja u skladu s najvišim europskim standardima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.