Nesreća na poligonu Cerovac

 

Kako je priopćilo Ministarstva obrane, danas u ranim poslijepodnevnim satima došlo je do nesreće na vojnom poligonu “Cerovac” kod Karlovca. Priopćenje MORH prenosimo u cijelosti:

Dvojica pripadnika Oružanih snaga RH, danas u srijedu 27. travnja 2016., oko 13 sati, teško su ozlijeđeni uslijed eksplozije koja se dogodila tijekom specijalističke obuke na vojnom poligonu „Cerovac“ kod Karlovca. Obojica pripadnika OS RH odmah su prevezena u Opću bolnicu Karlovac gdje su podvrgnuti hitnom medicinskom tretmanu.

Ministarstvo obrane će detaljnije o ovoj nesreći pravodobno izvijestiti javnost“.

Iz karlovačke Opće bolnice čulo se “da su obojica ranjenika na Odjelu intenzivne medicine u pripremi za operativni zahvat“, dok je iz MORH-a objavljeno i kako se među unesrećenima radi o jednom polazniku temeljne časničke izobrazbe, dok je drugi ranjenik instruktor. Neslužbeni izvori iz Karlovca navode da se radi o 23-godišnjem polazniku dočasničke škole (čiji je život ugrožen), dok je na liječničkoj obradi ozljeda zadržan i njegov instruktor, časnik HV-a. Stradale osobe navodno su polaznici Hrvatskog vojnog učilišta, koji su danas na inženjerijski poligon stigli iz Zagreba i inače nisu stacionirani u karlovačkim vojarnama.

Poligon Cerovac je najveća “zona posebne namjene” kraj Karlovca, sa okolnom zonom zabrane gradnje (crveno)

Osim po činjenici da se nalazi nedaleko rodnoga mjesta bivšeg ministra obrane Branka Vukelića, vojni poligon u Vukmanićkom Cerovcu posljednjih godina baš i nije bio dobro poznat široj javnosti. Riječ je o kompleksu pretežito otvorenog prostora, smještenom oko 15 kilometara jugoistočno od Karlovca, ukupne površine oko 55.000 m2. Od 2004. godine dio ovog kompleksa (oko 13.330 m2) stavljen je na raspolaganje civilnome sektoru (HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o.) – kao ispitni poligon za testiranje strojeva za razminiranje. U tu je svrhu ondje moguće i korištenje svih vrsta eksploziva, protupješačkih i protuoklopnih mina.

Takvim korištenjem postojećeg poligona Cerovac za dvojnu namjenu, komplementarno zapadnom sustavu, dodatno se omogućilo edukaciju inženjerijskih postrojbi HV, ali i regionalnih članica Partnerstva za mir te NATO za potrebe mirovnih operacija, prvenstveno za humanitarno razminiranje. Pretežito korišten od inženjerije HV, za ovaj se kompleks proteklih godina moglo čuti vezano uz probleme s osnovnom infrastrukturom (zagađenje vode fekalijama, koje je dovelo do trovanja vojske 2010. godine), dok je upitno i kako ondje stvari stoje s ikakvom naprednijom infrastrukturom ili bolje uređenim zatvorenim prostorima (dok to nije sporno za vojni dio, HCR segment je tu bitno slabiji).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.