“Nema dokaza o sukobu interesa pri nabavi F-16”

 

Na jutros održanoj 16. sjednici, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa imalo je opsežan dnevni red – među čak 16 točaka, kao prva na redu bila je ona o „Donošenju odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu P-121/18, dužnosnica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, dužnosnik Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i dužnosnik Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane“. Oni su bili pod lupom Povjerenstva zbog nabave izraelskih borbenih aviona, a slučaj je pokrenut na temelju medijskih napisa, ali i na temelju dvije anonimne prijave. Povjerenstvo je odlučilo da se protiv njih NEĆE pokrenuti postupak jer sumnja u sukob interesa pri nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak iz Izraela nije dokazana. Ministar obrane Damir Krstičević detaljno se očitovao o ovom slučaju, dok je prijava protiv premijera Plenkovića i predsjednice Grabar Kitarović bila načelna, bez konkretnih podataka.

“Naš san” (Photo: MORH/K.Brigljević)

„Temeljem natpisa iz medija Povjerenstvo je otvorilo predmet potiv ministra Krističevića, a nakon toga dobili smo dvije prijave koje smo pripojili spisu. U anonimnoj prijavi stoji da je u nabavku zrakoplova uključena tvrtka koja je surađivala s bivšom tvrtkom ministra Krstičevića i traži se da se ispita odnos ministra i tih tvtrki. Dobili smo i prijavu protiv ministra, premijera i Predsjednice u kojoj stoji da je ministar predložio i na suptilan način prisilio sve sudionike u odlučivanju da se kupe 30 godina stari zrakoplovi kako bi sebi i partnerima priskrbio nepripadajuću dobit“,

rekla je na početku sjednice predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković još je sredinom travnja u intervjuu za Dnevnik Nove TV potvrdila da Povjerenstvo obrađuje predmet protiv ministra obrane Damira Krstičevića: „Otvorili smo ga na temelju medijskih natpisa. Nakon toga stigla je i prijava. I sam gospodin Krstičević izrazio je mišljenje, čak bih rekla da se vrlo detaljno očitovao o predmetu“, rekla je Novaković, dodajući da je za taj predmet Povjerenstvo zatražilo i dodatnu dokumentaciju.

Ministar Krstičević u razgovoru s predstavnicima King ICT-a na sajmu ASDA 2017

Danas je predsjednica Novaković ponovno pohvalila ministra obrane Damira Krstičevića zbog detaljnog očitovanja o slučaju. Krstičević je, među ostalim, naveo da u tvrtkama King ICT, M-San i PP Orahovica NEMA, niti je imao vlasnički udio. „Kako je moguće da spomenuta društva mogu biti ponuditelj na javnim natječajima koje provodi Vlada, Ministarstvo obrane ili neko drugo javno tijelo, po stupanju na dužnost zatražio sam 9. studenog 2016. mišljenje Povjerenstva. U mišljenju je navedeno da nema zapreke da te tvrtke sudjeluju u postupku javne nabave. Isto se navodi da se u cilju zaštite osobnog integriteta upućuje javni dužnosnik Damir Krstičević izuzme iz takvih potencijalnih slučajeva, što sam i učinio“, naveo je u svom očitovanju Krstičević.

Dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne objavi pisano mišljenje o ovom predmetu, ostaje nam zadovoljiti se zaključkom koje je pročitala predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković:

„Da sumiram sve, iz navedenih prikupljenih činjenica, vidljivo je da se kod nabavke borbenih aviona radilo o pregovorima između Ministarstva obrane RH i Države Izrael. Što se tiče samog postupka on je prema nama dostupnim informacijama proveden transparentno. Što se tiče kompanije King ICT, ona nije niti na jedan način sudjelovala u postupku nabave zrakoplova. King ICT je sudjelovao s izraelskom kompanijom na natječaju za Ministarstvo poljoprivrede za dronove, međutim taj natječaj nisu dobili niti je u ikakvoj vezi s nabavom zrakoplovnih aviona.“

Nakon objave mišljenja Povjerenstva, bit će vrlo zanimljivo vidjeti objašnjenje o ovoj tvrdnji predsjednice Novaković: „(…) vidljivo je da se u nabavci aviona radilo o pregovorima između Ministarstva i Izraela“. Naime, trebalo bi biti vidljivo da se u nabavci „zrakoplovnih aviona“ radilo o raspisanom javnom natječaju, a ne o pregovorima između dvije strane, kako je jutros pročitala Novaković. No, pričekajmo dokument Povjerenstva.

Zanimljiv “tajming” susreta ministra obrane i ministra gospodarstva (Photo: MORH/J.Kopi)

Istodobno s trajanjem sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u Ministarstvu obrane je ministar Krstičević upravo o suradnji u projektu nabave višenamjenskih borbenih aviona razgovarao s Darkom Horvatom, ministrom gospodarstva u Vladi RH. Kako je kratko priopćio MORH: „U sklopu priprema za službeni posjet Državi Izrael, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević razgovarao je s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Horvatom o poslovno-gospodarskoj suradnji u sklopu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona te mogućnostima za hrvatsku obrambenu industriju i gospodarstvo u cjelini“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.