HRZ: stručno osnaživanje EBA-e

 

Prvi put nakon punih 8 godina (dakle još od 2008.) Eskadrila borbenih aviona (EBA) dobila je dva nova pilota – satnik Ivan Lukan i natporučnik Nino Gaković uspješno su završili preobuku za pilote zrakoplova MiG-21. Lukan i Gaković završili su 1. stupanj letačke obuke, te su na taj način stekli 3. kategoriju spremnosti koja uključuje osposobljenje za sigurno letenje pojedinačnim avionom po VFR i IFR danju, te letenje u grupi od dva aviona u ulozi pratitelja po VFR danju. Sada ih očekuje 2. stupanj letačke obuke na kojem će se obučavati za izvršavanje borbenih zadaća na zrakoplovu MiG-21. S natporučnikom Gakovićem nedavno smo razgovarali na Hrvatskom vojnom učilištu, gdje je potencijalnim kadetima putem simulatora objašnjavao tajne letenja na MiG-u 21.

Gotovo isto toliko godina čekalo se i na nove probne pilote. Od jučer, dodatno letačko zvanje probnog pilota na avionu MiG-21 dodijeljeno je bojnicima Christianu Jagodiću i Zvonimiru Milatoviću iz Eskadrile borbenih aviona.

Zapovjednik EBA-e bojnik Željko Ninić i novi probni pilot bojnik Zvonimir Milatović

Zapovjednik EBA-e pukovnik Željko Ninić i novi probni pilot bojnik Zvonimir Milatović

Uvjeti za obuku za probnog pilota su letačko iskustvo na MiG-u 21, kao i odlična teorijsko-stručna znanja. Nema sumnje da novi probni piloti raspolažu i jednim i drugim – bojnik Jagodić je zamjenik zapovjednika EBA-a, dok je bojnik Milatović 2009. dobio nagradu „Ponos Hrvatske“ za hrabrosti profesionalnost koju je pokazao tijekom leta na generalnoj probi za Dan OS RH 2008. godine. Unatoč kvaru zrakoplova, kao i punom spremniku goriva, uspio je sigurno prizemljiti svoju letjelicu bez opasnosti za ljude na tlu, čime je od tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića zaradio i Medalju za iznimne pothvate.

Stjecanjem zvanja probnog pilota bojnici Jagodić i Milatović dobili su nimalo lak posao utvrđivanja ispravnosti MiG-ova i svih njihovih sustava, te je time probni pilot brigadir Ivan Selak dobio svoje nasljednike.

Klub pilota EBA-e

Klub pilota EBA-e

Što se Eskadrile borbenih aviona tiče, to nisu jedine dobre vijesti. Pripadnici Eskadrile sami su uredili prostor za Klub pilota EBA-e, koji je jučer svečano otvoren u prisutnosti načelnika GS OS RH generala Mirka Šundova i zapovjednika HRZ-a generala Miroslava Kovača. Nakon gotovo dvogodišnjih radova, krajem ovog mjeseca trebao bi biti završen i novi objekt za dežurni borbeni dvojac. Tome treba pridodati i da je ponovo poletio dio nepravedno prizemljenih MiG-ova, te da se uskoro u zraku očekuje svih 5 MiG-ova dokupljenih u Ukrajini, a prizemljenih iz politikantskih razloga.

Jučerašnja promocija novo osposobljenih pilota i novo imenovanih probnih pilota, upriličena u 91. ZB na Plesu, dio je podizanja razine osposobljenosti EBA-e. Kada je prije nešto više od godinu dana prezentirana nova eskadrila, moglo se čuti kako HRZ muči manjak borbenih pilota, čije je školovanje zahtjevan i dugotrajan proces. Kako je tada naglasio zapovjednik EBA-e pukovnik Željko Ninić, 2 mlada pilota u to su vrijeme započela preobuku kako bi zamijenili 2 najstarija pilota zrakoplova MiG-21. U međuvremenu, pilot Stanko Hrženjak prestao je letjeti, a navodno bi uskoro u mirovinu mogao i brigadir Selak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.