Imenovanjem generala Pađena zamjenikom načelnika kompletira se GS OS RH

Od 01. listopada brigadni general Mate Pađen preuzima dužnost zamjenika načelnika GS OS RH za operacije, umjesto dosadašnjeg zamjenika – kontraadmirala Zdenka Simičića, koji odlazi u mirovinu. General Pađen u GS OS RH dolazi s mjesta vojnog izaslanika RH u SAD-u i Kanadi, pozicije sa sjedištem u Washingtonu, kao osoba s reputacijom dragovoljca Domovinskog rata i dugogodišnjeg profesionalnog vojnika.

General Mate Pađen u studenom 2006. godine, na 15-obljetnici formiranja 143. ogulinske brigade

Kako priopćava MORH, general Mate Pađen u obranu suvereniteta RH djelatno se uključio 30. lipnja 1991. kao pripadnika dragovoljačkih oružanih skupina, da bi se od 1. rujna ’91. priključio 143. domobranskoj pukovniji iz Ogulina, u kojoj je prošao sve razine dužnosti, zaključno s dužnošću zapovjednika pukovnije. Nakon Domovinskog rata obnašao je niz visokih i odgovornih dužnosti, od čega većinu s područja obrambene politike i međunarodne vojne suradnje, uključujući tu dužnosti načelnika odjela u Uredu za vojne izaslanike i protokol, načelnika Odjela za provedbu programa MPRI, načelnika Uprave za obrambenu politiku, prvo zamjenika načelnika te potom i načelnika Uprave za vojnu strategiju i obrambeno planiranje, kao i načelnika Uprave za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju.

Neki su mediji spekulirali kako je po njegovom povratku iz Washingtona za generala Pađena rezervirano mjesto glavnog direktora Stožera, koje se navodno trebalo formirati ove jeseni zajedno s reorganizacijom GS OS RH. No kako je izmjena odgovarajuće zakonske regulative kojom bi se otvorio prostor za reorganizaciju Stožera još uvijek u tijeku, donedavni će vojni izaslanik u Washingtonu za sada popuniti tek jedno od već postojećih, a upražnjenih, mjesta zamjenika načelnika GS OS RH.

Za Pađena, koji je još od 17. studenog 2003. godine u činu brigadnoga generala, MORH uz priopćenje o imenovanju na novu odgovornu dužnosti nije objavio ni riječi o njegovu mogućem promaknuću. Nije jasno je li to zato što promaknuća nema, ili se radi o situaciji kakvu smo već nedavno doživjeli u slučaju časnika Zdravka Klanca. On je u proceduru imenovanja na čelo Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) krenuo u činu brigadira, što je i bilo javnosti vidljivo. No, manje je bilo vidljivo da je između dobivanja pozitivnog prethodnog mišljenja saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te imenovanja na novu dužnost (supotpisom Predsjednika RH i premijera) brigadir Klanac bio i promaknut za jedan čin. Time je dužnost ravnatelja VSOA ipak ostala načelno rezervirana za časnike ranga generala, bez obzira na činjenicu da je dotadašnjeg ravnatelja, inače general pukovnika, zamijenio tek netom promaknuti brigadni general (što je objavljeno bez zamaranja ikoga ikakvim detaljima njegova napredovanja kroz činove).

Podsjetimo još i da osim kontraadmirala Simičića, i drugi zamjenik načelnika GS, onaj zadužen za planove i resurse, uskoro napušta tu dužnost. Riječ je o generalu Slavku Bariću, koji 1. studenog stupa na dužnost ravnatelja Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ (HVU). Na njegovo mjesto dolazi donedavni zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ante Urlić.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.