Nastavlja se suradnja Nacionalne garde Minnesote i Remontnog zavoda

 

U okviru bilateralne suradnje Hrvatske i SAD-a, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote, zapovjednik baze Camp Ripley, brigadni general Lowell Kruse, predstavnik Nacionalne garde Minnesote i Colorada, te voditelj Ureda bilateralnih odnosa Veleposlanstva SAD-a u RH, bojnik Sean Spencer, posjetili su jučer, u četvrtak 13. rujna, Remontni zavod u zagrebačkom Jankomiru. Gostima su predstavljene dosad dostignute sposobnosti i mogućnosti održavanja MRAP vozila u Remontnom zavodu, te se razgovaralo o unapređenju daljnje suradnje, razvijanju novih sposobnosti Zavoda kroz suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote, kompleksom Camp Ripley i u njemu baziranom 175. pukovnijom (Regionalnim obučnim institutom) – 175th Regiment (Regional Training Institute) – odnosno, njegovim sastavnim segmentom „Regional Training Site – Maintenance“ (RTS-M), kako u Hrvatskoj, tako i u SAD.

Kako je na prvom ovogodišnjem Danu otvorenih vrata Remontnog zavoda istaknuo njegov zapovjednik, pukovnik Milan Slavica, novo naoružanje i nova oprema traže od djelatnika Zavoda usvajanje novih znanja i vještina, pri čemu je suradnja s partnerima – prije svega sa SR Njemačkom i SAD-om – od ključnog značaja. U tom kontekstu treba gledati i jučerašnji posjet predstavnika Nacionalnih gardi Minnesote i Colorada. Većinu znanja iz područja održavanja vozila MRAP djelatnici Remontnog zavoda stekli su upravo od instruktora iz spomenutog „Regional Training Site – Maintenance“. Na kraju posjeta, brigadni general Kruse zahvalio se na gostoprimstvu, te je istaknuo da će Nacionalna Garda Minnesote nastaviti i dalje podupirati Remontni zavod te OS RH kao prijatelje i saveznike.

Napomenimo kako se i sama spomenuta 175. pukovnija (RTI) Nacionalne garde Minnesote za 2017. pohvalila s nekoliko aktivnosti vezanih uz Hrvatsku. Kao prvo, njihova je 2. modularna obučna bojna prošle godine u okviru Programa partnerstva sa stranim državama (State Partnership Program) u Hrvatsku otposlala sanitetske instruktore. Oni su u Požegi proveli tečaj za napredne borbene spasioce (Advanced Combat Lifesaver), koji je navodno obuhvatio i polaznike iz Albanije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Uz to, njihov segment „Regional Training Site – Maintenance“ je tijekom 2017. u Hrvatsku otposlao pet instruktora, koji su ukupno 18 pripadnika OS RH uvježbali u korištenju, održavanju i dijagnostici vozila MRAP. Bit će da je baš to dio suradnje kojom su se jučer posebno hvalili djelatnici Remontnog zavoda i njihovi gosti iz SAD.

 

*Photo: Zapovjedništvo za potporu, NG MN

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.