Na Zemuniku rekordno!

 

Danas, u subotu 8. listopada, u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO održan je Dan otvorenih vrata. Time je na Zemuniku ujedno obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske, ali i Dan obrane Grada Zadra. Iako ni sve prošle priredbe ovakove vrste nisu bile slabo posjećene, današnje je okupljanje na Zemuniku probilo sve rekorde – do 14 sati se čulo o preko 10.000 posjetitelja, a ne bi čudilo da konačne brojke budu i ponešto veće. Osim što su na momente sve prilazne ceste zadarskoj zračnoj luci bile zakrčene, putem lokalnih radijskih stanica stanovništvo se obavještavalo i o produženju trajanja priredbe – za koju se odlučilo da će danas trajati sve dok ima interesa. Zato je potpuno nejasno da su uz ovakvu gužvu Pleter-usluge d.o.o. propustile priliku za dobar posao i zaradu – postavivši na prostoru priredbe tek jedan omanji stolić pretežito popunjen tek s priručnim aparatom za kavu, nešto malo sokova i grickalica.

Ukupna tržišna ekonomija na način “Pleter-usluge d.o.o.”

Pred tako iznimnim mnoštvom posjetitelja bio je izložen niz letjelica u statičkome postavu – ZLIN 242L, BELL-206B, Pilatus PC-9M, Airtractor AT-802, Canaidar CL-415 te, a po prvi put i novi izvidničko-borbeni helikopteri Bell OH-58D Kiowa Warrior. Iako su mnogi o tome gajili nade, iz teško dokučivih razloga HRZ nije put Zadra otposlao i borbene zrakoplove MiG-21, iako je godinama bila praksa da oni ipak osvanu na Otvorenim vratima, kao svojevrsno iznenađenje za prisutne. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je posljednjih mjeseci pola hrvatske MiG-21 flote bilo prizemljeno pod nedokazanim optužbama u rasponu od korupcije do veleizdaje – njihov je tužni izostanak iz Zadra samo još jedna kap koja polagano prelijeva čašu strpljenja, dok se čeka ili ozbiljno sankcioniranje utvrđenih zločinaca, ili kazne za optužitelje bez osnove.

 

Uz to, brojnim je štovateljima hrvatskog zrakoplovstva bio prikazan i zanimljiv letački program. U njemu su sudjelovali helikopteri BELL-206B, kao i avioni ZLIN 242L, Pilatus PC-9M, Airtractor AT-802 i Canaidar CL-415. Uz demonstracije helikopterskog “valcera u zraku”, te bacanja vodenih bombi iz vatrogasnih zrakoplova, nastup akrobatske skupine „Krila Oluje“ (u sastavu od 4 letjelice) opravdano je bio vrhunac tog dijela priredbe. Uz to, gostima 93. zrakoplovne baze bio je predstavljen i Muzej vojne zrakoplovne tehnike (pretežito osobnog i protuzračnog naoružanja), simulator letenja MIG-21 kojeg MORH zadnje vrijeme prezentira širom Hrvatske, kao i tematsko mjesto na kojem se moglo saznati kako da mladi građani RH i osobno krenu u zrakoplovne vode, kao pripadnici Oružanih snaga RH i kao vojni piloti.

Prikazan je i određen fond protuzračnih sredstava

Već spomenuti američki helikopteri Kiowa Warrior u Hrvatsku su stigli 30. srpnja ove godine, da bi 10. kolovoza bili i službeno predstavljeni medijima. Tek danas se šira javnost mogla i osobno upoznati s ovim novim oružnim sustavom HRZ i PZO, čije su letačke i izvidničko-borbene sposobnost značajan iskorak i za ukupne Oružane snage RH. O tome se moglo čuti i ponosnu izjavu brigadira Karola Lučana, zapovjednika 93. zrakoplovne baze u Zemuniku:

Ovdje po prvi puta imamo i nove izvidničko-borbene helikoptere OH-58D Kiowa Warrior. To je prvih pet helikoptera od njih ukupno 16 koje ćemo dobiti.  Jako smo zadovoljni zbog te donacije i ovom prilikom se u ime svih nas iz 93. zb zahvaljujem našim partnerima i donatorima iz SAD-a“.

Ukratko, treba zaključiti i da se ukupan dojam današnje zrakoplovne proslave na Zemuniku itekako može nositi s prošlotjednom usporedivom priredbom na aerodromu Batajnica kod Beograda – gdje je, doduše, današnji nerazumni izostanak nadzvučnih borbenih zrakoplova i nepojmljivo slabo trgovačko angažiranje poduzeća Pleter-usluge d.o.o. tek donekle nadomjestila strast građana za upoznavanje s prinovama u helikopterskome arsenalu OS RH, koje i širom regije izazivaju laganu zavist…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.