MUP RH: nova vatrogasna vozila i veliki planovi

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je danas, 17. lipnja 2021. godine, na Policijskoj akademiji u Zagrebu uručilo 23 nova vatrogasna vozila javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz ukupno 17 hrvatskih županija. Riječ je o četvrtoj takvoj isporuci obavljenoj ove godine u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, koju MUP RH provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Konkretne vatrogasne organizacije odabrane za primanje novih vozila utvrđene su temeljem procjena struke o prioritetnim potrebama.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ potpisan je 14. rujna 2018. godine između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda, temeljem čega su, nakon uspješno provedenog postupka javne nabave, u veljači 2020. godine potpisani i ugovori o nabavi ukupno 94 vatrogasna vozila. Vrijednost projekta iznosi više od 256 milijuna kuna, a financiran je s 85% bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (iz okvira Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.–2020. godine), te 15% sredstava iz državnog proračuna (s razdjela Ministarstva unutarnjih poslova).

Prva primopredaja vozila ovim temeljem održana je sredinom veljače, kada je bilo uručeno 21 vozilo, druga krajem ožujka (14 vozila), dok se treća održala na Dan vatrogastva, 4. svibnja ove godine, i obuhvaćala je još 15 vozila. Današnja, četvrta isporuka vozila raspoređuje se u 17 hrvatskih županija, a radi se o 7 autocisterni, 7 šumskih lakih vozila, 8 navalnih kratkih te jednom navalnom dugom vozilu. S današnja 23 vozila, došlo se do ukupne brojke od 73 isporučena vozila, od njih ukupno kupljenih 94. Konkretno, zasad su 72 vozila uručena javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima širom Hrvatske. Budući se vodilo računa o ravnomjernoj zastupljenosti javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, dosad su vozila dodijeljena u 35 javnih vatrogasnih postrojbi i 37 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Uz to, jedno je zapovjedno vozilo uručeno Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite.

Današnjoj primopredaji prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo:

Ministarstvo je preuzelo tu obvezu i zadovoljstvo da hrvatske vatrogasce, te hrabre ljude koji 365 dana brinu o našoj sigurnosti riskirajući svoj život, opskrbi sa upravo ovakvom najmodernijom opremom. Ovo je četvrta isporuka u četiri mjeseca, a vidjeti ćemo se još jednom prije ljeta kako bi isporučili cijeli kontingent od 94 vozila da bi vatrogasci dobili tu opremu u trenutku kada im je najpotrebnija. Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica su s Europskom komisijom uspostavili jedan vid suradnje i povjerenja te naše projekte više nitko neće dovoditi u pitanje jer smo pokazali da smo i spremni i sposobni i ekipirani sa svim službama“.

Nadalje, Božinović je istaknuo i da Ministarstvo unutarnjih poslova neprestano radi na novim projektima. „U ovom trenutku smo krenuli i s nabavom tri helikoptera koji će koristiti također operativne službe civilne zaštite. Pred realizacijom je projekt digitalnih sustava za rano upozorenje i rane odgovore na krize što će bitno ubrzati i učiniti nas još efikasnijima u trenucima kada je to najpotrebnije. U planu nam je i za Ministarstvo obrane osigurati dva nova kanadera“. Ovi su se planovi dobro nadovezali na operativne najave glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića, koji je istaknuo:

Mi smo u preventivnom smislu napravili sve da do požara ne dođe, međutim mi smo tu da reagiramo. Od 1. lipnja 1.100 vatrogasaca je zaposleno u sedam priobalnih županija, a 21. lipnja u 10 sati počinje s radom i Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, čijem će otvorenju prisustvovati i ministar Božinović“.

MUP RH ujedno napominje i kako je do sada isporučeno više od tri četvrtine ovim projektom obuhvaćenih vozila, dok za primopredaju ostaje još 21 vozilo – koje će vatrogascima na teren biti isporučeno prije dolaska najvećih ovogodišnjih ljetnih vrućina, kada je i maksimalna opasnost od požara na otvorenom prostoru. Do sada su dvije županije, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska, dobile svih pet vrsta vozila, a s obzirom na skore vruće dane, svih sedam naših županija na obali (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska) opskrbljeno je s dovoljnim brojem vozila. Uz spomenute dvije s po pet isporučenih vozila, tri su ih dosad dobile četiri vozila (Primorsko-goranska, Zadarska i Ličko-senjska), a dvije po tri vozila (Istarska i Splitsko-dalmatinska). Zaključno s ovom današnjom, četvrtom po redu isporukom, nema županije s manje od dva nova dodijeljena vatrogasna vozila. Kako se tu službeno napominje, „Prvoklasna i nova oprema vatrogasnog sustava, najmnogoljudnije i osnovne sastavnice sustava civilne zaštite, uvelike pridonosi učinkovitom i pravovremenom odgovoru na krize, a glavni cilj ovog projekta jest podizanje sveukupne spremnosti i sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj te povećanje sustava upravljanja rizicima“.

Za kraj napomenimo da je Ministarstvo unutarnjih poslova, uz projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, 2018. godine započelo i sada već završeni projekt „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“, a za oba ova projekta bilo je povučeno oko 38 milijuna eura bespovratnih sredstava. Budući da kroz čitavo to vrijeme MUP RH aktivno sudjeluje u radu Mehanizma EU za zaštitu i spašavanje, Republici Hrvatskoj je zbog dosljednog i upornog zalaganja za ovo područje i porastao iznos namjenskih sredstava raspoloživih u slijedećem Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.