MORH ide u remont motora za tenkove

 

Ministarstvo obrane RH danas je objavilo natječaj, odnosno poziv na nadmetanje za usluge remonta-popravka tenkovskih motora. Kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom MORH namjerava zaključiti ugovor o javnoj nabavi usluge remonta/popravka tenkovskih motora V-46-6, procijenjene vrijednosti 400.000,00 kn bez PDV-a. Prema dostupnoj dokumentaciji, Ministarstvo obrane će po potpisivanju ugovora odabranom ponuditelju staviti na raspolaganje tenkovski motor pripremljen za generalni remont, a odabrani ponuditelj će isti preuzeti u skladištu Remontnog zavoda u Zagrebu ili u vojarni “3. gardijske brigade Kune” u Đakovu. Nakon preuzimanja motora sav rizik (za propast, gubitak ili oštećenje motora) prelazi na ponuditelja uključujući i osiguranje motora prema vrijednosti jednog komada u iznosu od 100.000,00 kuna. O kojem broju motora se radi trenutno nije moguće sa sigurnošću definirati, napominje se u dokumentima, jer će se „ugovorom definirati jedinične cijene za pojedine vrste usluga vezanih za remont/popravak tenkovskih motora. Usluge će se nabavljati temeljem nastale potrebe i u količini za koju su osigurana financijska sredstva u proračunu MORH-a za godinu u kojoj se realizira ugovor. Ugovorom će se definirati jedinične cijene usluge za svaku stavku po tipu motora“.

Zahtjev za sudjelovanje dostavlja se do 16. studenog  2020. godine do 13 sati. Kriterij odabira ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP) s relativnim ponderom cijene 100% (najniža cijena) i zadovoljenje svih traženih zahtjeva javnog naručitelj. Novac za remont uplaniran je u Financijskom planu Ministarstva obrane za ovu godinu.

Planirano je da sam remont motora teče kroz 3 faze rada: (1) obvezni radovi generalnog remonta i ispitivanja motora V-46-6  koje potrebno provesti pri svakom generalnom remontu motora, (2) radovi na motorima V-46-6 za koji se prilikom defektacije utvrdi da zbog oštećenja nije moguće generalno remontirati, te (3) dodatni radovi u generalnom remontu motora V-46-6 koje MORH neovisno naručuje na pojedinim motorima, a koji ovise o tehničkom, parametarskom i funkcionalnom stanju svakog motora posebno, kao i njegovih vitalnih sklopova.

“Made in Indija” – motor V-46-6 za indijski tenk T-72

Tenkovski dizel motor V-46-6 proizvod je ruske tvornice Chelyabinsk Tractor Plant – Uraltrac Ltd (Челябинский тракторный завод – УРАЛТРАК (ЧТЗ)) i pitanje je ima li u Hrvatskoj kapaciteta za remont ovog motora.

Srbija je, primjerice, remont svojih tenkovskih motora ugovorila s Tvornicom motora specijalne namjene na Palama, a ugovor za remont 10 motora bio je – prema izjavama tadašnjeg srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina iz 2017. godine – vrijedan 63 milijuna RSD. Ugovor je sklopljen tek 17. prosinca 2018. godine za 539.000 eura, međutim u veljači 2019. godine Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu otvorio je stečajni postupak na Tvornicom motora specijalne namjene. Početkom ove godine tvrdilo se da će ova tvornica svakako oživjeti, jer je za to zainteresirano i Ministarstvo obrane Srbije, koje bi u njoj radilo remont motora, što u Srbiji nije moguće. No od oživljavanja, kako se čini, i dalje nema ništa.

Što se Republike Hrvatske tiče, ove godine bi se trebao okončati i dugogodišnji projekt generalne revizije tenka M-84 iz sastava OS RH (započet 2013. godine), nakon čega bi, barem prema dosadašnjim najavama, trebao uslijediti puno zahtjevniji i skuplji projekt njihove modernizacije. Slavonskobrodski „Đuro Đaković“, koji je do sada radio generalnu reviziju M-84, napravio je i program modernizacije tog tenka, koji među ostalim uključuje i ugradnju novih dizel motora od 1.000 KS  s turbopunjačem i dva hidraulički upravljana mjenjača. No s obzirom na trenutno stanje državne blagajne, kao i natuknute proračunske rezove koji su vrlo vjerojatno neizbježni i za obrambeni proračun, upitno je hoće li tenkovi iz sastava HKoV-a u skorije vrijeme ući u neki novi tako veliki projekt modernizacije i usklađivanja s NATO-sustavima – koji bi po svim procjenama lako mogao biti i puno skuplji od dosadašnjeg postupka njihove revizije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.