MORH i Knin – što se daje, što dobiva?

 

Povodom proslave ovogodišnje 22. obljetnice VRO „Oluja“ jasno su na vidjelo došle dvije paralelne slike Knina, kraljevskoga grada, prometnog čvorišta i jednog od onih mjesta koja se država vidljivo prisjeti tek nekoliko dana u godini. Riječ je o mjestu koje je sa širom okolinom 2011. imalo zabilježenih oko 15.400 stanovnika – od čega je, prema pisanju medija, u protekle dvije godine iselilo oko 5.200 ljudi, dakle praktično pa 30 posto ukupnog stanovništva.

O drugoj strani medalje moglo se čuti 4. kolovoza, kada je Vlada RH ondje održala svoju ukupno 52. sjednicu (treću ovako izmještenu iz Zagreba, od jeseni prošle godine). Tim se povodom od više ministara čulo što to Vlada i država rade za Knin, s posebnim naglaskom na ukupno oko 180 milijuna kuna za razvoj i revitalizaciju Knina, ali i šire Šibensko-kninske županije. Među nekoliko ministara koji su posebno izlagali doprinose svojih resora tom kraju, do riječi je došao i Damir Krstičević, inače potpredsjednik Vlade i ministar obrane. O doprinosu obrambenog resora on je iznio:

Ministarstvo obrane proteklih godina darovalo je gradu Kninu, te gradovima i općinama u Šibensko-kninskoj županiji, dvadesetak vojnih nekretnina, u svrhu društveno korisnih sadržaja, za potrebe veleučilišta, izgradnje dječjih vrtića i škola, kao i za poticanje razvoja gospodarstva, izgradnjom poslovnih zona i drugih objekata. I danas na području grada Knina, a i u drugim dijelovima Šibensko-kninske županije ,imamo perspektivne vojne lokacije, u kojima obavljaju službu pripadnici naše Hrvatske vojske. Samo na području grada Knina nalaze se naše tri postrojbe, iz sastava grane Hrvatske kopnene vojske i grane Zapovjedništva za potporu, među kojima posebno ističem Gardijsko-mehaniziranu brigadu sa 860 pripadnika, koji svojim radom, djelovanjem, boravkom na ovom području pridonose rastu potrošnje, ekonomskom razvoju ovog kraja, i sigurnosti ovog grada.

Kao jedan od primjera naše dobre suradnje navodim ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga “Prvi za Hrvatsku 2017”. Za vrijeme navedenog natjecanja, u Kninu je održan niz aktivnosti, koje su uključivale obilazak povijesnih i turističkih znamenitosti ovog kraja… organizaciju društvenih događaja u kojima su naši pripadnici, policijski službenici, pripadnici oružanih snaga partnerskih država bili aktivno uključeni… i u koordinaciji s Turističkom zajednicom grada, te brojnim tvrtkama. S obzirom da Hrvatska vojska sudjeluje u projektima pomoći lokalnom stanovništvu, a u sklopu toga natjecanja, pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića, i uređenju vanjskih prostora oko vrtića.

Jedna od misija i zadaća Hrvatske vojske je i pomoć našem narodu. I, kao što smo svjedoci, kako uz naše vatrogasce, policajce, i Hrvatska vojska sudjeluje na mnogim područjima u gašenju požara – uključujući baš ovih dana i ovaj kraj. Uz te aktivnosti, tijekom ovih ljetnih mjeseci opskrbljuju pitkom vodom, auto-cisternama, stanovnike perifernih dijelova grada Knina. Suradnja Ministarstva obrane i Oružanih snaga s ovim gradom i njegovom upravom uvijek je bila dobra, i na obostrano zadovoljstvo – te se nadam da će tako i ubuduće ostati, na dobrobit našeg kraljevskog grada Knina, Oružanih snaga i domovine Hrvatske“.

Dakle, doprinos je tu prilično standardan – (1) darovanje nekretnina (što je mjera koja se ponekad pokazala dobrom, ali često i nije dovela do planiranog rasta i razvoja, budući da takvi pokloni nerijetko traže dodatna ulaganja, planiranje i svašta mimo samog preuzimanja vlasništva), (2) programsku suradnju sa stanovništvom, te (3) humanitarno djelovanje u korist lokalnih zajednica. Upravo se ovo posljednje dobro vidjelo i u srijedu, 2. kolovoza ove godine, kada je MORH otposlao dvije cisterne za opskrbu pitkom vodom perifernih dijelova Knina (Žagrović, Ljubač-Vrbnik, Radljevac, Oćestovo i Polača) – jednu kapaciteta 3.000 litara iz sastava Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), postrojbe HKoV stacionirane u Kninu, i drugu od 8.000 litara iz sastava Opslužništva kninske vojarne “Kralj Zvonimir” (u okviru ZzP OS RH). Ovo je nastavak sličnih aktivnosti, gdje je Logistička satnija GMBR takve usluge donedavno pružala 33 puta cisternom od 3.000 litara (ukupno 99.000 litara vode, što bi po komercijalnim cijenama vrijedilo oko 3.200 kuna), dok je već spomenuto Opslužništvo vojarne “Kralj Zvonimir” taj posao izvelo 30 puta cisternom od 8.000 litara (ukupno 240.000 litara vode, što je usluga bez problema komercijalno vrijedna oko 7.500 kuna). Time je samo dostavom vode MORH gradu Kninu u posljednje vrijeme donirao preko 10.000 kuna vrijednosti lokalnome stanovništvu kritično potrebne usluge.

Među ostalim i muzejski eksponati…

Uz to, Ministarstvo obrane već nekoliko godina aktivno sudjeluje i u uspostavi te poboljšavanju postava Kninskoga muzeja. O pomoći ovoj instituciji je bilo riječi i 4. kolovoza na sjednici Vlade, u okviru točke dnevnoga reda broj 2.9. – nazvanoj “Prijedlog zaključka o ustupanju pješačkog oružja i eksponata Kninskom muzeju”. O ovoj donaciji ministar Krstičević kratko je napomenuo:

Ministarstvo obrane, odnosno naš Odjel vojnog muzeja, već je do sada za izradu stalnog postava zbirke Domovinskog rata u Kninu ustupio određenu građu Kninskom muzeju. Uz to možemo ustupiti i određene predmete iz zbirki oružja, ili eksponate većih dimenzija, topništvo, borbena vozila, ako to odgovara prostoru i muzeološkoj koncepciji stalnog postava. Stoga predlažemo da Ministarstvo obrane u koordinaciji s Kninskim muzejom, stalnim postavom Domovinskog rata ‘Oluja 95’, iz svoje zbirke pješačkog oružja i od eksponata većih dimenzija izuzme one koje će ustupiti Kninskom muzeju“.

 

Za nadati se samo da će takve donacije na licu mjesta, u Kninu, ipak imati ponešto bolji tretman nego što je to tipično za takve muzejske postave u ostatku Hrvatske. Naime, od karlovačkog Turnja, preko Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, pa sve do izložbi vojne tehnike u pojedinim vojarnama OS RH (na primjer na Plesu ili na Zemuniku) – često početni muzealni entuzijazam brzo ispari, a onda spomenute “eksponate većih dimenzija” očekuju godine zanemarivanja, neodržavanja, raspada i krađa. Tada takvi postavi lako postanu upravo suprotno svemu što se prvotno željelo pokazati, demonstrirajući samo nebrigu, lijenost i kriminalni nemar bez ikakvih sankcija.

Nešto za uzvrat?

Nakon nabrajanja konkretnih donacija gradu i lokalnoj zajednici, kao i najava skorih budućih donacija lokalnome muzeju, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane iskazali su i jednu potrebu. Bolje reći, naznačili su potrebu, bez da ovom svečanom prilikom itko uđe u komplicirane i skupe detalje potrebe koja muči obrambeni sustav RH u Kninu. Stvar je kratko predstavio ministar Krstičević:

Na području grada Knina nalazi se operativno razmještena postrojba sa oko 1000 pripadnika. Od toga 800 djelatnih vojnih osoba ima prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Knina, i svakodnevno putuju na posao u naš kraljevski grad, uglavnom vojno-linijskim prijevozom. Stoga, da bi postigli unapređenje… i kako sam više puta naglasio, da se podigne standard naših vojnika, dočasnika i časnika… a u interesu ovog kraja, kao Vlada Republike Hrvatske iskazujemo interes da se iznađe model za osiguranje stanova za djelatne vojne osobe s rasporedom službe na području grada Knina“.

Za razliku od prije predstavljenih tema, gdje se bilo jednostavno pohvaliti učinkom, spomenuti “Zaključak o iskazivanju interesa za osiguranje stanova za djelatne vojne osobe s rasporedom službe na području grada Knina” bitno je neugodnija tema koja se neće moći riješiti kakvim otvaranjem devastiranih bivših vojarni ili tek predstavljanjem lijepih građevinskih planova. Naime, dok RH još i ima nekakvih iskustava s obnovama vojarni ili pokušajima izgradnje takvih vojnih objekata – stambene objekte u okviru ikakvog vojno-stambenog fonda u Lijepoj našoj samo se otuđivalo, ustupalo ili prodavalo, ali ih se nikad nije gradilo (te je njihov broj od početnih iznad 30.000 jedinica 1991. godine tijekom vremena opao za oko 90 posto). Upravo zato ne čudi ni izjava ministra Krstičevića kako se o ovoj temi tek očekuje da će “… Ministarstvo obrane, u suradnji sa nadležnim državnim tijelima, provesti sve potrebne radnje, i planirati financijska sredstva kako bi se realiziralo model stambenog zbrinjavanja pripadnika naših Oružanih snaga koji rade i borave na području ovog grada“. I tu nema roka, nema cijene, a nema ni ikakvih konkretnijih detalja o gradnji potencijalnog naselja s oko 800 stambenih jedinica različite veličine – što je jedno od rješenja kojima bi se spomenutih 800 vojnika ujedinilo s obiteljima baš pri mjestu njihove vojne službe, okončavajući njihova dnevna putovanja baš u kraljevskome Kninu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.