U “Croatiju” po posljednju šansu

 

Ili je ministar obrane potpuno očajan u borbi za veći obrambeni proračun, ili je potpuni marketinški genije koji prodaje vlažne i derutne zidove za nekoliko desetaka ili čak stotina milijuna kuna! Teško je na neki treći način objasniti jučerašnji posjet premijera Andreja Plenkovića vojarni „Croatia“ u Zagrebu, koji je u potpunosti zasjenio prethodni radni sastanak ministra Krstičevića i načelnika GS OS RH Šundova s predstavnicima saborskog Odbora za obranu – sastanak najavljen na posljednjoj sjednici dotičnog odbora, i to kao upoznavanje saborskih zastupnika-članova Odbora s projektima i planovima Ministarstva obrane i Glavnog stožera. Pojavom premijera Plenkovića uvaženi saborski zastupnici postali su tek statisti, a premijer se zgražao nad okljaštrenim vojničkim obrocima i lošom infrastrukturom.

Inicijator ovog obilaska bio je upravo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a onaj kome se zasigurno najviše štucalo tijekom jučerašnjeg razgledavanja „Croatije“ je ministar financija Zdravko Marić. I on je, naime, trebao biti na istoj toj pokaznoj turi, no cjelodnevna saborska rasprava o rebalansu proračuna u tome ga je spriječila. No ministar obrane ne odustaje od svog nauma, već najavljuje Marićev posjet vojarni tijekom sljedećeg tjedna. Iako je premijer Plenković zaključio da „problemi koje smo čuli već na prvi pogled zahtijevaju ulaganja“, pa je najavljeno i ulaganje od 13 milijuna kuna za uređenje kuhinje, u prigodnim izjavama nije bilo prevelikog optimizma kada je u pitanju ozbiljnije povećanje proračunskih izdvajanja za obranu:

„Bit će veći, u apsolutnom iznosu bit će veći. Velika je odgovornost na Ministarstvu obrane. Mi imamo određene ambicije za gospodarski rast – ukoliko sve mjere koje budemo poduzimali u tom pravcu daju rezultate, na taj način omogućit ćemo, ja vjerujem, i veću marginu izdavanja za proračun obrane u budućnosti, i na taj način i našu bolju interoperabilnost s drugim snagama, a naravno – i kvalitetniji život Hrvatske vojske u uvjetima koji u ovom trenutku zahtijevaju određeni kvalitativni pomak naprijed,“

rekao je Plenković. Za sljedeći ponedjeljak najavljena je i posebna sjednica Vlade na kojoj će se raspravljati o smjernicama za proračun za 2017. godinu.

Plenkovićev posjet „Croatiji“ možda je posljednja Krstičevićeva šansa da uvjeri prvog među jednakima kako je više novca za obranu jedan od prioriteta proračuna za 2017. Naime, iako je u nedjelju na HTV-u ministar financija Marić izjavio da će „predvidjeti određena povećana sredstva, poglavito u elementu obrane“, samo par sati kasnije Večernji list objavio je kako je to Marić zapravo zamislio. A navodno je stvari zamislio tako da MORH-u, odnosno ministru obrane, predlaže proračun u visini od 4 milijarde i 65 milijuna kuna, što je oko 40-ak milijuna više od planiranog proračuna u 2016.

„No uzme li se u obzir rast BDP-a, taj iznos je realno čak manji od rekordno niskog proračuna iz 2016., a koji je činio 1,17% BDP-a RH. Udio vojnog proračuna tako bi pao na 1,14% BDP-a“,

piše Večernji list. Ovaj Marićev princip „više je manje“ Krstičeviću je potpuno neprihvatljiv, pa je i jučer izjavio kako je vrijeme da se počne misliti i na vojsku.

„Ulaganje u obranu je ulaganje i u sigurnost i u vlastiti prosperitet, a može pomoći i gospodarskom oporavku. Proračun je zadnjih sedam, osam godina bio u padu. Nadam se da će  Vlada poduzeti sve da se negativni trendovi, koji su vezani za obrambeni proračun, zaustave i da korak po korak krenemo u pozitivnu priču”,

rekao je ministar obrane.

S druge strane, u stilu klasične priče o društvenome izboru između topova i maslaca, povećanju obrambenog proračuna izričito se protivi i zagrebački Centar za mirovne studije, koji apelira na Vladu da se „smanji proračun za obranu na najviše jedan posto, te nastavi raditi na učinkovitijem i transparentnijem upravljanju proračunskim sredstvima za obranu“, te da „sredstva namijenjena povećanju proračuna MORH-a Vlada dodijeli proračunu MZOS-a (Ministarstva znanosti i obrazovanja, op.a.) za izjednačavanje standarda uvjeta rada u školama diljem Hrvatske, te za povratak i implementaciju kurikularne reforme koju su podržali deseci tisuća ljudi na prosvjedima u lipnju 2016.“

"Vojarna 21. stoljeća" - slika i prilika

“Vojarna 21. stoljeća” – slika i prilika

Trenutno je u borbi za veći obrambeni proračun opet na potezu financ-ministar Marić. Možda bi ministar obrane trebao primijeniti istu taktiku, ali na drugoj lokaciji. Jer ako je premijer Plenković bio zgrožen uvjetima u jednoj od vojarni koje je ipak posljednjih godina vidjela renovacije, kako bi tek ministra Marića „impresionirali“ uvjeti u vojarni u Kninu ili Vinkovcima. Ma čak ni toliko daleko – Marić bi mogao skočiti samo do Petrinje, gdje u vojarni „21. stoljeća“ bok uz bok stoje nove moderne zgrade s onima derutnima, iz doba jedne bivše države i jedne bivše vojske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.