Milanović s vojnim zapovjednicima o NATO summitu i prilikama u OS RH

 

Nakon dvodnevnog boravka u Vilniusu i ovogodišnjeg summita NATO-a, predsjednik RH Zoran Milanović i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj skočili su do vojnog poligona Slunj kako bi se ondje sastali sa zapovjednicima i zamjenicima zapovjednika svih grana OS RH. Kako se navodi u priopćenju Ureda predsjednika, na sastanku se razgovaralo o ukupnoj situaciji u Oružanim snagama i svim aspektima njihovog djelovanja: spremnosti, popunjenosti, obuci, te stanju naoružanja i borbene tehnike: „S obzirom na složene sigurnosne uvjete u kojima OS RH djeluju, predsjednik Republike očekuje od Glavnog stožera i svih zapovjednika grana da – temeljem svog iskustva i vojnog znanja – sagledaju i definiraju najbolji smjer za daljnji razvoj i djelovanje Oružanih snaga“.

Osim toga, predsjednik Milanović informirao je zapovjednike OSRH o vojnoj domeni zaključaka s upravo održanog NATO summita, kao i o prihvaćenim planovima izdvajanja za obranu: „U tom se kontekstu razgovaralo o smjernicama strateškog planiranja aktivnosti Saveza za kolektivnu obranu uz naglasak kako sposobnost vojske potrebna za obranu Hrvatske uvijek mora biti na prvom mjestu“. Novost nakon ovog NATO-summita je da je dosadašnji cilj od 2 posto izdvajanja za obranu promijenjen, odnosno da je 2 posto izdvajanja minimum. To se čini  gotovo nemogućim za većinu članica NATO-a, naročito za male države koje su i do sada bile na  dnu liste po obrambenim proračunima.

Na današnjem sastanku u Slunju razgovaralo se i o uvjetima u kojima rade pripadnici Oružanih snaga pri čemu je naglašeno  kako treba osigurati bolje uvjete za svakodnevno djelovanje i obuku hrvatskih vojnika: „Od Glavnog stožera i zapovjednika grana Predsjednik Republike očekuje sustavno planiranje i napredak u provođenju obuke, ali i stalnu brigu o uvjetima rada, opremljenosti, sigurnosti i zdravlju hrvatskih vojnika“, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Osim načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja, na sastanku su bili zamjenik načelnika general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, pomoćnik načelnika GS OS RH za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar, zamjenik zapovjednika – načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni general Ivan Raos, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, pročelnik Kabineta načelnika Glavnog stožera brigadir Jozo Matković i prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec.

S druge strane, ministar obrane Mario Banožić odlučio je nakon Vilniusa – koji je, usput budi rečeno, bio njegov prvi NATO summit u mandatu, budući je dosadašnja 2 eskivirao – otići kući u Vinkovce. No, današnji je dan iskoristio da kao izaslanik premijera sudjeluje na svečanoj sjednici u sklopu svečanog obilježavanja Dana grada Otoka, a društvo su mu radili njegov savjetnik, umirovljeni general Željko Živanović, potom počasni građanin grada Otoka Vladimir Šeks i saborski zastupnik HDZ-a te izaslanik predsjednika Sabora Ante Deur. Iako ova prigoda sama po sebi nema nikakve direktne veze s Ministarstvom obrane, MORH je na svojoj web-stranici objavio priopćenje o svečanosti u Otoku, koju je fotoaparatom i ovjekovječio službeni fotograf Ministarstva. Budući su izbori pred vratima, ovakvih će „nevezanih, a vezanih“ događaja biti sve više, što smo već nažalost vidjeli i prilikom lokalnih izbora 2021. godine, kada se aktualni ministar na nekoliko mjeseci praktično kompletno preusmjerio na svoju dužnost predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije.

 

Photo: Ured PRH/Ana Marija Katić, MORH/F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.