General Lovrić za HTV povodom Dana oružanih snaga

 

Povodom jučerašnje 24. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, u Dnevniku 3 Hrvatske televizije gostovao je general zbora Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Prvo pitanje za njega bilo je prilično formalno…

Dobra večer, danas na Vaš dan. Dvadeset i četiri godine, dakle, od osnutka. Kako danas komentirate OS? Jeste li zadovoljni?

Oružane snage Republike Hrvatske su visoko profesionalna i dobro ustrojena organizacija, koja je u svakom trenutku sposobna obraniti teritorij Republike Hrvatske, koja je sposobna sudjelovati u operacijama potpore miru, te pomoći civilnom stanovništvu po pitanju ugroza svih vrsta – od potresa, poplava, do požara. Kad god je potrebno, Oružane snage Republike Hrvatske su sposobne intervenirati i zaštititi hrvatske građane i njihovu imovinu.

Nakon ovog kratkog odgovora, razgovor je na kratko bio prekinut novostima o nemirima na Markovom trgu, da bi onda u nastavku ovog razgovora tema ipak došla na bolnu tematiku obrambenog proračuna.

Evo, pričali ste o Oružanim snagama, no dotaknimo se malo vojnog proračuna. Naime, on se već godinama smanjuje, daleko smo od NATO-vih 2 posto BDP-a. Mogu li se uz takva mala izdvajanja modernizirati Oružane snage? A znamo da je to potrebno…

Pa svi znamo da u NATO-u jeste zacrtano da imamo 2 posto BDP-a izdvajanje za obranu. Međutim, samo četiri zemlje članice NATO-a imaju 2 posto. Republika Hrvatska nalazi se na desetom mjestu, od 28 zemalja članica – što znači da se nalazi u gornjoj polovici zemalja koje izdvajaju za obranu. Normalno da bih ja, kao načelnik Glavnog stožera uvijek želio da se izdvaja više, i da se taj cilj od 2 posto što prije dostigne. Međutim, moramo voditi računa o sposobnostima društva, i što je to priuštivo hrvatskome društvu. Kakve oružane snage hrvatsko društvo treba, i ne smijemo ugroziti druge elemente sigurnosti sa razvojem samo oružanih snaga. Oružane snage Republike Hrvatske su izradile Dugoročni plan razvoja, kojeg je Hrvatski sabor usvojio – i tim Dugoročnim planom razvoja predviđen je i plan modernizacije Oružanih snaga, i plan dostizanja u narednom desetogodišnjem periodu izdvajanja za obranu od 2 posto. Samim time, kad se dostigne tih 2 posto, trebalo bi se dostići i 20 posto od proračuna, da se izdvaja za modernizaciju Oružanih snaga. Nama je i cilj, da se što prije dostigne toga cilja. Možda će taj… dostizanje toga cilja biti i usporenije, ali mi u svakom trenutku, sa ovim sposobnostima, i sa ovim svojim znanjem, i sa ljudskim potencijalom koji posjedujemo – možemo garantirati sigurnost svih građana, i možemo reći svim građanima da su Oružane snage Republike Hrvatske u svakom trenutku sposobne odgovoriti na sve izazove koji se pred njih postavljaju.

Sad ste rekli, modernizacija nam je nužna… mnogi znaju, evo i stručnjaci govore, da su nam zrakoplovi zastarjeli, ni mornarica nam nije u boljem stanju. Treba li onda zadržati zrakoplovstvo i mornaricu, s obzirom da smo pod NATO-vim kišobranom?

Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga je predviđeno da mi zadržimo i zrakoplovstvo, i Hrvatsku ratnu mornaricu. Ja sam danas čuo vaš komentar da je kritično stanje u zrakoplovstvu. Ja se s time ne bih složio. Da je takvo kritično stanje, nitko ne bi nama dao priliku da obučavamo njegove pilote. Mi obučavamo pilote Omana, pred nama je možda i obuka pilota mađarskih Oružanih snaga. Također, obučavali smo određene pilote iz Bosne i Hercegovine. Dajemo obuku po pitanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – vezanu za zračno motrenje ciljeva u zračnom prostoru. Naše Hrvatsko ratno zrakoplovstvo stalno vrši obuku… preduputnu obuku, za upućivanje u operacije potpore mira, od čeških Oružanih snaga, slovačkih, mađarskih, litvanskih i drugih… Pa, ako druge oružane snage imaju povjerenja u naše Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, i sposobnosti naših pilota, ja ne znam zašto mi ne bismo imali povjerenje u naše zrakoplovstvo.

A, recite… Ovo na kraju me samo zanima, jako bitno… jer je danas premijer rekao… Evo, citiram “Mi nismo imperijalna sila”, i da treba razmisliti o tome hoćemo li svoje vojnike i dalje slati van. Što vi mislite o tome?

Pa, ja ne bih želio komentirati riječi predsjednika Vlade Republike Hrvatske. To bi bilo vrlo neprofesionalno od strane načelnika Glavnog stožera. Ali bih želio naglasiti da članak 54. Zakona o obrani kaže – da odluku o upućivanju u operacije potpore miru donosi Hrvatski sabor, temeljem prijedloga Vlade, i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike. Kada bude donesena odluka, koliko će se uputiti vojnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacije potpore miru, što predlaže Vlada Republike Hrvatske – ja mogu samo garantirati da će Oružane snage Republike Hrvatske maksimalno profesionalno tome pristupiti, i da ćemo sigurno biti na ponos svih građana Republike Hrvatske u izvršavanju tih zadaća. Bit ćemo na ponos i kada budemo uputili naš brod na Sredozemlje, da štiti i da omogući da sve izbjeglice budu spašene na Sredozemlju.

A umjesto da tu onda čujemo i ponešto više oko spomenutog slanja hrvatskog ratnog broda na Sredozemlje (što je jedna posve neuobičajena i iznimno zahtjevna zadaća za HRM), ovdje je relativno nepoznata voditeljica Marta Šimić Mrzlečki napravila kraj razgovoru, te zahvalila načelniku GS OS RH na gostovanju u Dnevniku 3 HTV-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.