Markiću još 2 mjeseca na čelu SOA-e

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca, priopćeno je u petak iz Ureda Predsjednika. Odgovor je to predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, koji je u uvodu u jutrošnju sjednicu još uvijek tehničke Vlade u petak ujutro, rekao da je predsjedniku Republike uputio prijedlog o privremenom produljenju mandata ravnatelju SOA-e Danielu Markiću.

“Danas sam uputio i jedan prijedlog Predsjedniku Republike koji se odnosi na daljnje produljenje mandata – i to privremeno – aktualnom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije danielu Markići do postizanja dogovora, naravno u kontekstu i formiranja nove Vlade o stalnom mandatu ravnatelja SOA-e kako bi SOA mogla normalno funkcionirati i nakon 6. svibnja. Naravno da je ovo sve u kontekstu i ranijeg imenovanja načelnika Glavnoga stožera Hrvatske vojske, gospodina Kundida”,

rekao je u uvodu današnje 303. sjednice Vlade premijer Plenković.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika RH:

“S obzirom da još nije formirana nova Vlada RH, a ravnatelju SOA-e Danielu Markiću 5. svibnja 2024. završava mandat na toj dužnosti, prijedlog Predsjednika Republike da se Daniela Markića imenuje za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e pokazao se sada kao jedino racionalno i odgovorno rješenje. Iako je Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e moglo i trebalo biti doneseno još u ožujku, odluku danas tehničkog predsjednika Vlade RH da prihvati njegov raniji prijedlog, Predsjednik Republike smatra jedinom mogućom i ispravnom odlukom“.

Plenković i Milanović – hladno, vrlo hladno

Ured  Predsjednik Republike naglašava kako je Zoran Milanović predložio  predsjedniku Vlade RH još 11. ožujka 2024. imenovanje Daniela Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e do imenovanja novog ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca, i to imajući u vidu najavu raspuštanja Hrvatskog sabora. Predsjednik Republike upozorio je već tada predsjednika Vlade RH kako je izgledno da će mandat ravnatelja SOA-e završiti u trenutku kada vrlo vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada RH te se zbog toga neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-e. Isto tako, dobro je, pa i pohvalno, što je tehnički predsjednik Vlade RH svoje postupanje vratio u ustavne okvire te što je opet svjestan da mora surađivati s Predsjednikom Republike kako to propisuju hrvatski Ustav i zakoni, ocijenjeno je u priopćenju iz Ureda Predsjednika. Tu se, među ostalim, očito aludira na to što je premijer Plenković jutros izbjegavao predsjednika Milanovića nazvati “Kršiteljem Ustava”, kako ga  je nazivao posljednjih tjedana, ali i što je – za razliku od primjerice imenovanja ravnatelja VSOA-e – odlučio izbjeći ignoriranje činjenice da mu je za imenovanje novog čelnog čovjeka civilne obavještajne agencije ipak neophodna koordinacija s Predsjednikom RH.

Inače, Daniel Markić je četvrti ravnatelj SOA-e, a na dužnost je imenovan 05. svibnja 2016. godine. Na drugi mandat imenovan je 6. svibnja 2020. godine. Na dočeku prvih 6 Rafalea 25. travnja Markić je viđen u kratkom, ali – činilo se – srdačnom razgovoru sa Zoranom Milanovićem. Iako je protekla 2 mjeseca naglašavao kako nema ništa protiv Markića, Milanović je njegov treći mandat na čelu SOA-e odgodio sve dok mu ne razjasni ulogu SOA-e u slučaju sigurnosne provjere Ivana Turudića.

“Razgovori ugodni” – Orsat Miljenić, Zoran Milanović i Daniel Markić

“Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije. Tek nakon provođenja spomenutog može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine. Takav stav Predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade RH”,

stajalo je u priopćenju Ureda predsjednika 29. veljače ove godine.Ured predsjednika je tada, kao i nekoliko puta kasnije, napominjao da ne postoji dogovor o imenovanju generala Tihomira Kundida na čelo GS OS RH u zamjenu za ponovno imenovanje Daniela Markića na čelo SOA-e. Vladin pregovarač, ministar obrane Ivan Anušić, uporno je ponavljao da je baš to dogovorio s Predsjednikom i njegovim suradnicima, te je na kraju zaključio kako mu je ovo “dobra škola” da više ništa ne dogovara bez da se potom o tome ne sastavi i zapisnik. Dva mjeseca, koliko je Markić dobio na čelu SOA-e, brzo će proći, a nema sumnje da će ih obilježiti nova drama i natezanje o novom ili starom kandidatu za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.