Maja Čavlović na Pantovčak!

 

Iz Ureda predsjednice RH danas je stigla vijest o popunjavanju već preko mjesec dana upražnjenog mjesta savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost. Nakon što je Josip Buljević, skoro točno godinu dana po svom spornom dolasku na mjesto savjetnika za obranu i sigurnost, 21. siječnja ove godine osvanuo na popisu kandidata za ministre nove Vlade Republike Hrvatske, da bi onda čitavo to društvo bilo i potvrđeno samo dan kasnije – ostalo je otvoreno pitanje njegova nasljednika (ili kako su pojedini mediji špekulirali – nasljednice) na Pantovčaku.

Onima koji su u međuvremenu pitali, kao što je to bio i portal Obris.org, samo je kratko bilo odgovarano: “O imenovanju savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost bit ćete pravovremeno obaviješteni“. U međuvremenu, Kolinda Grabar Kitarović je stvari iz ovih resora radila po svom, što baš i nije ispalo idealno. No, danas je tom nedostatku stručnoga savjeta ipak došao kraj – a na internetskim stranicama Ureda predsjednice RH osvanulo kratko priopćenje – točnije, u tekst kopiran sadržaj kratkog dokumenta o imenovanju, čiji je original bio i priložen kao ilustracija ovoj objavi. Dakle, da citiramo:

Na temelju odredbe članka 106. Ustava Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 56/90, 135/97, 113/00, 28/01, 76/10 i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i članka 4. Odluke o Uredu predsjednice Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 20/15) predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o imenovanju Maje Čavlović savjetnicom Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost“.

Tko je Maja Čavlović?

Nova savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost nije nepoznata hrvatskoj javnosti, ako ništa drugo, a ono iz doba kada je služila u okviru hrvatskog kontingenta u misiji ISAF u Afganistanu. No, u sastavu Vojne policije OS RH Čavlović je podno Hindukuša bila ukupno tri puta – krajem 2007., pa krajem 2009., i konačno krajem 2011. godine. Ondje je tadašnja natporučnica upoznala i današnju predsjednicu RH, tada relativno novu visoku dužnosnicu NATO saveza, za čiju je sigurnost bila zadužena. Iz djelatne vojne službe Maja Čavlović se povukla u ljeto 2014. godine, u činu satnika, da bi onda nastavila raditi na vlastitom stručnom obrazovanju.

Svoje visoko obrazovanje Maja Čavlović započela je 2000. godine odlaskom u SAD, na Virginia Military Institute (VMI) – gdje se posebno bavila španjolskim jezikom i općom poviješću, diplomiravši u svibnju 2004. godine. Po povratku u Hrvatsku čekala ju je Temeljna časnička škola, da bi 2005. preuzela dužnost zapovjednika voda ročnih vojnika u Središtu Vojne policije za obuku „bojnik Alfred Hill“ unutar 66. bojne Vojne policije. Sredinom 2013. godine nastavlja obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, George Washington University (Elliott School of International Affairs), gdje godinu dana po izlasku iz OS RH, u svibnju 2015. i magistrira na temi terorističke skupine Boko Haram u Nigeriji. Paralelno s tim je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu navodno obranila i sveučilišnu specijalističku tezu „European Common Defense System: Process in the Making“ pod mentorstvom Vlatka Cvrtile. Od kolovoza 2015. godine pa sve donedavno, stažirala je u okviru konzervativnog think-tanka Hudson Institute (Center for Political-Military Analysis).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.