Piličić odlazi u diplomaciju

 

Nakon višemjesečnog čekanja i iščekivanja, Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse, premostio je i posljednju stepenicu u promjeni posla. Od 1. rujna ove godine Piličić prelazi u diplomaciju kao generalni konzul RH u BiH, sa sjedištem u Banja Luci. Odluku o ovom postavljenju donijela je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović još 18. srpnja, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade Andreja Plenkovića od 16. srpnja, i uz objavu u Narodnim novinama od 31. srpnja (NN 72/2019).

Prema toj odluci, Zoran Piličić će kao generalni hrvatski konzul sa sjedištem u Banja Luci imati konzularne ovlasti i u općinama Bihać, Kozarska Dubica, Gradiška, Krupa, Brod, Novi Grad, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Čelinac, Derventa, Doboj, Ključ, Kotor Varoš, Laktaši (inače rodno mjesto Milorada Dodika), Mrkonjić Grad, Prijedor, Prnjavor, Sanski Most, Kneževo, Srbac, Šipovo, Teslić i Velika Kladuša. Dosadašnji konzul u glavnom gradu Republike Srpske, Zlatko Kramarić, tu dužnost obavlja do kraja kolovoza, nakon čega prelazi na novu diplomatsku destinaciju – kao veleposlanik RH u Albaniju.

Iako nema diplomatskog iskustva, Zoran Piličić rođen je upravo u Banja Luci (1962. godine), pa u tome možda i leži tajna njegovog povratka u taj grad. Odlaskom iz Ministarstva obrane u diplomaciju, pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse Zoran Piličić pridružuje se još dvojici svojih kolega, koji su Krešimirov trg zamijenili za Zrinjevac – bivši ministar obrane Josip Buljević završio je kao veleposlanik RH u Finskoj, a bivši načelnik GS OS RH general Drago Lovrić kao hrvatski veleposlanik u Kataru.

Vlada RH je od 6. kolovoza na kolektivnom godišnjem odmoru, pa nije stigla razriješiti u javnosti prilično nevidljivog Piličića s dužnosti pomoćnika ministra, ali će to nesumnjivo napraviti odmah po završetku dvotjednog odmora. Tada će najvjerojatnije imenovati i njegovog nasljednika – već neko vrijeme neslužbeno se govori da će novi pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse biti brigadir Anto Zelić, bivši vojni izaslanik u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske. Naravno, sve je to samo uvod u izbornu 2020. godinu, čiju će prvu polovicu obilježiti i izbor novog načelnika Glavnog stožera OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.