Lockheed Martin podržava nabavu izraelskih F-16?

 

Ministar obrane Damir Krstičević jutros je primio predstavnike američke tvrtke Lockheed Martin, na čelu s potpredsjednikom za Europu Jonathanom W. Hoyleom. U priopćenju MORH-a o tom sastanku piše tek:

Američki vojni izaslanik i potpredsjednik LM na sastanku u MORH-u (Photo: MORH/J. Kopi)

„Na sastanku je potvrđena izvrsna suradnja i globalno partnerstvo Hrvatske i Lockheed Martina u brojnim područjima, posebno u okviru projekta F-16, helikoptera, radara i raketa. Potpredsjednik Jonathan W. Hoyle izrazio je punu potporu Lockheed Martina Hrvatskoj u projektu F-16 i  istaknuo ostvarivanje buduće suradnje u održavanju F-16 zrakoplova“.

No ta buduća suradnja oko izraelskih F-16 tek treba biti dogovorena. Za početak, neophodna je procjena proizvođača aviona, Lockheed Martina, o stanju izraelskih F-16 Barak koje Hrvatska namjerava nabaviti, a onda i njihovo ponovno usklađivanje sa standardima NATO saveza.

Na prezentaciji o donošenju odluke o nabavi F-16, šef stručnoga tima brigadir Davor Tretinjak spomenuo je Lockheed Martin kao ključnu kariku u uvid u sposobnosti i održavanje izraelskih Baraka:

„I sad, o kakvim se avionima radi – radi se o Bloku 30, moderniziranom korištenom avionu koji neće biti nadograđivan niti bilo šta drugo. On je već apsolutno moderniziran. Proći će znači fazu svoju SLEP-a, mi smo ovdje stavili 3.000 efektivnih flight-hours, sati, što smo procijenili prema onom našem 1.200 sati, 100 sati godišnje, da taj avion može letjeti još 25 godina. Znači uvijek je pitanje – a tko to kaže? Pa kaže Lockheed Martin, ne mi. Lockheed Martin je ovo jamčio, ne Država Izrael ili neka druga država. Lockheed Martin kaže: produljenje resursa SLEP-a na 7.800, 3.000 sati kad napravite ‘Service Life Extension Programm’, to je nešto kao remont, uključen je u ponudu tog aviona, a kako sam vam rekao da se radi o moderniziranom, NATO kompatibilnom korištenom avionu koji će doći u Hrvatsku – znači, o čemu se radi na SLEP-u? Avion će biti potpuno rastavljen, znači pregledana njegova struktura, u skladu sa service biltenima Lockheed Martina, u skladu sa svim materijalima Lockheed Martina, i ono što je Lockheed Martin kao proizvođač i potpisao. Tu ne otkrivamo neku Ameriku, to je dostupno u svim… Znači, avion nakon toga nema više nikakvih ograničenja i avion nakon toga nema više nikakvih remonta. Znači, to je ono što kaže Lockheed Martin, i ono što jamči i država Izrael i SAD“.

Zanimljivo je da su se načelnik GS OS RH general Mirko Šundov i ministar obrane Damnir Krstičević razišli oko pitanja imaju li Hrvatska i Ministarstvo obrane podršku SAD-a i Lockheed Martina za izraelski F-16. U HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ od 28. ožujka, pitanje podrške Lockheed Martina i njihovog uvida u stanje izraelskih F-16 Barak postavio je SDP-ovac Franko Vidović – general Šundov je rekao da je to pitanje pregovora koje tek treba započeti, dok je ministar Krstičević izjavio da dokument podrške postoji, pozvavši pritom SDP-ovog saborskog zastupnika Franka Vidovića da se osobno u to uvjeri. „Radit ćemo na tome. To je proces koji traje. (…) U pripremi imamo… Ali sad slijedi proces pregovaranja i sklapanja ugovora“, rekao je general Šundov, pozivajući se istodobno na prikupljena sva potrebna uvjerenja od izraelske strane. Situaciju neugodnu po Šundova spasio je ministar Krstičević: „Ja imam… Poštovani g. Vidoviću, ja imam to izvješće. Možete doći kod mene ujutro, prije sjednice Vlade, u 8 sati, ja ću Vam pokazati to izvješće, znači od tvrtke Lockheed Martin da ta tvrtka podržava ovaj projekat“.

Nije poznato je li Vidović tu priliku iskoristio, niti što zapravo piše u tom dokumentu.

Ministar Damir Krstičević i načelnik GS OS RH Šundov na sajmu ASDA 2017 na izložbenom mjestu Lockheed Martina i maketom F-16 s HRZ oznakama (Photo: Mario Marin)

Do sada se u nekoliko navrata, i to djelomično iz anonimnih izvora, pokušavao stvoriti dojam da je za Hrvatsku postignuto suglasje oko procesa nabave i potrebnih prilagodbi zrakoplova F-16 Barak, i od Izraela i od, što je puno važnije, samog SAD-a. Tako je Večernji list 25. veljače (mjesec dana prije objave službene odluke o nabavi izraelskih borbenih zrakoplova) tvrdio da je premijer Plenković dobio potrebna objašnjenja vezana uz dvojbe o nabavi izraelskih F-16-ica, i to jednako od izraelskih i od američkih izvora. Samo tjedan dana ranije, tijekom Munchenske konferencije o sigurnosti, ministar obrane RH Damir Krstičević susreo se s predstavnicima Lockheed Martina i razgovarao o „dosadašnjoj dobroj suradnji, te mogućnostima dodatnog razvoja suradnje i uključivanju hrvatske obrambene industrije u buduće projekte“. Doduše, još početkom siječnja ove godine tjednik Nacional objavio je da su američki State Department i proizvođač Lockheed Martin krajem 2017. intervenirali kod hrvatskog državnog vrha zbog sumnje da je natječaj za nabavu borbenih zrakoplova namješten za Izraelce. Inače, u srpnju 2017. ministar Damir Krstičević je tijekom boravka u SAD-u posjetio i sjedište tvrtke Lockheed Martin – što je predstavljalo nastavak odnosa vidljivih i tijekom nastupa ove američke obrambene kompanije na vojnome sajmu ASDA 2017, u Splitu krajem travnja prošle godine. Nije tajna da je ovaj proizvođač zrakoplova Hrvatsku već godinama vidio kao mogućeg kupca svojih F-16 aviona.

MORH u jutrošnjem priopćenju navodi i da je do sada ostvarena suradnja s Lockheed Martinom u području nabave sustava zračnog motrenja i raketa Hellfire za borbeno-izviđačke helikoptere Kiowa Warrior.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.