Jagodić, Tretinjak i Ninić o problemima s nabavom F-16 Barak

 

Izrael je jučer navečer od SAD-a dobio pismo s uvjetima koja moraju ispuniti da bi dobili američko odobrenje za prodaju svojih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Potvrdila je to večeras, 28. prosinca 2018. godine, u središnjem Dnevniku HTV-a dopisnica iz SAD-a, Branka Slavica, napomenuvši da je rok za odgovor na ovo pismo – 04. siječnja 2019. godine. „Amerikanci od Izraela traže da avione vrate u izvorno stanje, kako bi onda u njih bila ugrađena američka oprema“, rekla je Slavica, dodavši da neslužbeno saznaje kako „američki uvjeti za izraelsku stranu nisu prihvatljivi“. Ukoliko Izrael krajem sljedećeg tjedna odbije američke uvjete, to će se Hrvatsku vjerojatno značiti – poništenje natječaja, odnosno odluke o izboru izraelskog aviona F-16 Barak.

Pukovnik Jagodić: “Hrvatska će dobiti, ili neće dobiti, ono što je tražila”

A da je u Ministarstvu obrane velika „frka“, pokazuju večerašnja gostovanja članova stručnoga tima za evaluaciju i validaciju ponuda za VBA na sve 3 nacionalne televizije. Prvo je na RTL-u u središnjoj informativnoj emisiji „RTL danas“ gostovao pukovnik Christian Jagodić, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona HRZ-a. Jagodić je u svom televizijskom gostovanju pokušao širiti optimizam:

„Ja bih rekao da smo mi točno tamo gdje mi trebamo biti. Znači, američki Kongres je odobrio TPT za Republiku Hrvatsku, mi smo doveli proces – izuzetno složen i kompliciran proces nabave višenamjenskog borbenog aviona – do kraja, mi smo spremni za potpis ugovora. Ono što sad preostaje da se dvije strane – znači, prodavatelj i izvorni proizvođač – dogovore o tome kako će i šta će. I to je to“.

Ali tu nema garancije, primijetili su voditelji, na što će Jagodić samouvjereno: „Nema nikad garancije. U ni jednom poslu, ni jednom bussinesu, ni jednoj transakciji, nema garancije“. Nije se zapovjednik EBA-e dao smesti ni na postavljeno pitanje o kakvoj je to Amerikancima spornoj opremi riječ:

„Što se nas tiče, nema nikakvog spora. Znači, Država Izrael je u svojoj ponudi ponudila, odnosno odgovorila na ponudu, odnosno zahtjev za ponudu koji smo mi dostavili njima. I oni su ispunili svoju tu ponudu na najbolji mogući način. I mi smo tu ponudu prihvatili, ocijenili, evaluirali i procijenili da je to najbolja, najoptimalnija ponuda za Republiku Hrvatsku, za naše nacionalne interese“.

Govorilo se o nekim pojačanjima na motoru, o naoružanju, radarskim sustavima, pokušali su voditelji vratiti temu, no Jagodić i dalje – ništa konkretno: „Znači, to je jedan vrlo sofisticirani stroj… borbeni avion. Svaki je. I posebno taj avion Barak je onaj koji potpuno ispunjava sve naše uvjete, i on je komparativan sa mnogim drugim, i novim avionima. Što točno Amerikanci, SAD, i Država Izrael pregovaraju, što oni moraju dogovoriti – to morate njih pitati“. Kad to nije išlo, probali su voditelji RTL-ovog dnevnika ustanoviti koji je dokaz da će Hrvatska ipak dobiti željene avione.

„Pa nema dokaza… U stvari, ima jedan dokaz, da se ispravim. A taj dokaz je da mi ne bi smjeli uopće krenuti u proces nabave američkog borbenog aviona iz Izraela da nije bilo odobrenja američke strane za sve ono što su nama Izraelci ponudili. Oni su nama ponudili točno ono što su njima Amerikanci odobrili“,

rekao je Jagodić, dodavši da problem imaju SAD i Izrael, ali ne i Hrvatska (kojoj samo ide vrijeme, a ono je valjda besplatno). „Znači, Hrvatska će dobiti ono što je tražila?“, pitali su voditelji, na što je pukovnik Jagodić demonstrirao naučene lekcije iz „Alana Forda“: „Hrvatska će apsolutno dobiti ono što je tražila ili neće dobiti“, odgovorio je mudro.

Razlog za ostavku resornog ministra Damira Krstičevića Jagodić ne vidi, budući da proces nabave višenamjenskog borbenog aviona još uvijek traje, a u slučaju da se Izrael i SAD ne dogovore, a Hrvatska poništi natječaj, to samo po njemu znači „da se nešto ispriječilo i mi smo spriječili bilo kakvu štetu, znači ništa se nije dogodilo“. O sklopljenom poslu, kako je u nekoliko navrata sugerirao ministar Krstičević, nema ni govora, objašnjavao je pukovnik Jagodić, jer: „ni jedan posao nije sklopljen ne samo dok nije potpisan ugovor, nego dok avioni ne slete tu kod nas, dok oni ne prijeđu u hrvatsko vlasništvo i dok se svi uvjeti iz ugovora ne ispune. Tek tada je posao sklopljen“. Nakon ovog, ponešto specifičnog doživljaja pravnog posla kupoprodaje, voditelje RTL-ovog dnevnika je zanimalo i da li su se ove komplikacije mogle predvidjeti ranije.

„Apsolutno su bile predviđene i one su, na osnovu onog što sam rekao ranije … Znači, postojao je… Da bi mi uopće mogli pristupiti izraelskom avionu američke proizvodnje mi smo morali imati predodobrenje. Da bi oni mogli nama davati podatke o tom avionu. Pukovnik Ninić u to vrijeme je letio na izraelskom avionu – on je morao imati odobrenje od SAD da leti na tom avionu. Da oni nisu bili spremni njemu to dat’, i nama dat’ odobrenje da krenemo u taj posao – oni ga ne bi dali. To što se sad promijenila politika (pokazuje navodnike), kako Amerikanci to zovu ‘policy’, ili se nije promijenila – to ćete morati njih pitati“,

odgovorio je Jagodić, završivši svoje gostovanje na RTL-u mišljenjem da je 475 milijuna USD, koliko bi hrvatske porezne obveznike koštao posao s Izraelom, jedna „jako dobra cifra“.

Brigadir Tretinjak: “Ako nije F-16 Barak, prekidamo pregovore”

Središnji Dnevnik HTV-a bio je rezerviran za brigadira Davora Tretinjaka, voditelja Stručnog tima Ministarstva obrane za nabavu borbenih aviona. Osvrćući se na izvještaj Branke Slavice iz Washingtona, i američke zahtjeve za ugradnju američkih dijelova u izraelske F-16, Tretinjak je rekao: „Pa, mi smo tražili na početku, odmah, ‘G-to-G’ ugovor. Znači, bez dodatnih aranžmana bilo koga sa strane. Znači, to su bili naši zahtjevi… znači, za ponudom. Takva je ponuda poslana, i mi očekujemo da će takva ponuda i biti, jer… ‘G-to-G’ ugovor, odnosno, vlada s vladom ugovor… Znači, daje jamstvo da…“. Koliko su upravo izraelske preinake na avionima utjecale na hrvatski izbor, zanimalo je voditelja Đuricu Drobca?

„Pa, jako puno. Znači, taj avion je već modificiran i njemu ne trebaju dodatne modifikacije nikakve. Znači, on je u principu… znači, ‘as-is-where-is’… znači, u stanju u kojem može doći odmah u Hrvatskoj. Znači, sa dodatkom neke NATO kompatibilne opreme, koja bi bila postavljena u Hrvatskoj“,

odgovorio je Tretinjak, izbjegavši ujedno spomen produljenja radnih resursa izraelskih aviona, dodavši: „To je bio avion koji je nas zadovoljavao slijedećih 20 godina, i nije trebao nikakve daljnje modernizacije“. Bez odgovarajućeg dokumenta SAD-a, odnosno State Departmenta, Izrael se nije uopće mogao ni javiti na MORH-ov natječaj, potvrdio je brigadir Tretinjak:

„Znači, Izraelci ne bi mogli ni konkurirati na natječaju, koji je… znate, bio otvoren 3. desetog, transparentno, javno. Znači, već prethodno su dostavili, u rujnu… znači, takvo, znači, odobrenje američke vlade, odnosno State Departmenta, da mogu Hrvatskoj prodati avione F-16… znači, izraelske avione F-16 Barak. Znači, sa točnom konfiguracijom aviona“.

Time je Tretinjak ustvrdio kako u rujnu nije stiglo tek odobrenje Izraelu za podnošenje ponude, već puno odobrenje i za samu prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj, a naveo je i da su SAD te cijeli svijet znali da su Izraelci svojedobno modificirali svoje zrakoplove, što je jasno navedeno i u konfiguraciji. A, što se onda u međuvremenu promijenilo, pitao je voditelj HTV-a.

„Pa, ne znamo. Evo, mi očekujemo isto sad da se to riješi narednih dana, jer do sad nije bilo nikakvih takvih spomena… Znači, da bi se mijenjala… znači, oprema cijelog F-16, odnosno, Baraka… i modificirala sa američkom opremom. Ja ponavljam, da to onda više nije ugovor ‘G-to-G’, nego to nosi više ugovora. Mi niti smo ovlašteni od hrvatske Vlade, da takav ugovor sklopimo… znači, u ime Vlade Republike Hrvatske, kao Ministarstvo obrane… niti bi manipulirali sa drugim – znači, doveli u pitanje našu vlastitu transparentnost… znači, cijelog postupka… i manipulaciju, znači, sa natječajima, sa drugim proizvođačima i podizvođačima“,

odgovorio je šef MORH-ovog Stručnog tima.

Voditelj Đurica Drobac još je jednom želio potvrditi ono što je ranije čuo: „Kritike idu prema tome da ste trebali znati za to, u trenucima kad se odlučivalo o nabavci zrakoplova, međutim, tvrdite da je to u pismu postojalo. Amerikanci su odobrili prodaju Baraka?“, pitao je Drobac, a Tretinjak je na to spremno odgovorio: „Tako je. Ono je arhivirano i u Izraelu, i kod nas… dokumentirano u arhivi Ministarstva obrane“.

U slučaju da se, prema američkim zahtjevima, izraelski F-16 modificira novom američkom opremom, to onda više nije F-16 C/D Barak, potvrdio je Tretinjak, pa u slučaju da Izraelci odbiju američke zahtjeve –

„znači, da mi moramo predložiti Vladi Republike Hrvatske da ne ulazi u druge aranžmane. Niti smo mi za to ovlašteni… Znači, da se ne može sklopit ugovor ‘G-to-G’, i da mi predlažemo Vladi Republike Hrvatske da se to prekine, odnosno, obustavi daljnji bilo kakvi pregovori“.

S Vladom RH bi se u tom slučaju dogovorilo i o nekoj B-varijanti, potvrdio je Tretinjak, kao i o načinu na koji bi se ona provela. Pri svemu tome je ostalo otvoreno hipotetsko pitanje – što ako se Izraelci i SAD za koji dan dogovore, pa taj dogovor rezultira nadogradnjom F-16 boljom od modela Barak. Da li bi onda RH odbila i bolje letjelice za iste novce, samo zato što im ime nije Barak, a opis nije kao u ponudi?

Brigadir Ninić: “Mislite da smo sposobni izmanipulirati vojni i politički vrh države?”

Dnevnik Nove TV bio je rezerviran za člana MORH-ovog Stručnog tima koji je po ovom pitanju najčešće istupao u javnosti – Željka Ninića, prošloga tjedna promaknutog u čin brigadira. Što se njega tiče, posao još uvijek nije propao:

„Što se nas tiče, obzirom da je model ugovaranja od početka insistirano da bude ‘G-to-G’, ‘Government-to-Government’ ili ‘Vlada-Vladi’, država Hrvatska pregovara s Državom Izrael i mi očekujemo da se Država Izrael očituje o tome da li spremna za potpis ugovora, kao što smo mi spremni već jedno duže vrijeme ili, iz nekog razloga, nije spremna za potpis ugovora. Znači, bilo kakvo nagađanje, špekulacije, zaključivanje, čitanje, iščitavanje, prepričavanje portala, vijesti s raznoraznih izvora – za nas nije relevantno“,

rekao je novopečeni brigadir Ninić, dodavši i da „ja ne mogu vam reći do kada ćemo čekati jer mi nekakav ‘tvrdi rok’ nemamo. Mi, kao strana u pregovaranju, smo spremni za potpis ugovora. Svi elementi za potpis su gotovi, usuglašeni između dvije strane i što se nas tiče – kada god Država Izrael bude…“. Koliko su članovi Stručnoga tima, i on sam, odgovorni za trenutnu neizvjesnost u daljnjem procesu nabave borbenog aviona, zanimalo je novinarku Sabinu Tandaru Knezović:

„Naša… Mislite na moju osobnu odgovornost? Pa osobna odgovornost postoji u dijelu tima jer smo, kao struka, ocjenjivali pristigle ponude, napravili rangiranje i ocjenjivanje i predložili političkom vrhu donošenje odluke. Nemojmo zaboraviti da je politika Republike Hrvatske jednoglasno, na saborskom Odboru za obranu, i jednoglasno, na Vijeću za obranu – podržala prijedlog Ministarstva obrane, stručnog tima, za donošenje političke odluke“,

odgovorio je Ninić, prebacivši tako odgovornost na politiku. No oni su tek vjerovali onome što im je Stručni tim prezentirao, primijetila je novinarka Nove TV, a Ninić odbacio: „Da li bi netko normalan vjerovao ikome, jednoglasno, iz bilo kojeg razloga, a da nije postojalo utemeljenje za to? Ne pričamo mi tu o nekom povjerenju“. I na pitanje da li su i ranije bili poznati američki uvjeti, brigadir Ninić se bavio političkim dijelom ove nesretne priče:

„Slijepog vjerovanja nije bilo. Mi smo izdali natječaj, na natječaj su se javile četiri tvrtke – ponuđači, odnosno četiri države. Mi smo dobili ponude, ocijenili ponude. Ponude su ocijenjene prema četiri domene, deset poddomena i preko 200 elemenata ocjenjivanja. Da li vi uistinu mislite da smo mi sposobni izmanipulirati kompletan vojni politički vrh ove države po tom modelu ocjenjivanja…?“.

Država Izrael se javila kao jedan od ponuđača na MORH-ov natječaj na temelju prethodnog odobrenja iliti predodobrenja koje su dobilli od strane SAD-a, potvrdio je brigadir Željko Ninić izjave svojih kolega na drugim televizijama, odgovorivši kako je on to odobrenje vidio, te da je u njemu pisalo „točno ono što je trebalo pisati da bi imali jamstva Države Izrael kako je u stanju prodati te avione Hrvatskoj. I što bismo mi sada trebali – osporavati svaki papir koji jedna država podnese?“. Pritom Ninić ne smatra da je MORH-ov Stručni tim trebao tražiti ikakvu dodatnu garanciju i od SAD-a, kao originalnog proizvođača aviona F-16:

„Za nas su to avioni od Države Izrael i mi ih kupujemo od Države Izrael. Odnosi između Države Izrael i države Amerike nisu predmet države Hrvatske. Mi kupujemo avione od Države Izrael, model suradnje je ‘Vlada-Vlada’, ‘država-država’, i iz te perspektive gledano mi nemamo pravo osporavati papir kojeg jedna država legitimno donese drugoj državi“.

Kao djelatna vojna osoba Ninić nije želio odgovoriti treba li ministar Krstičević dati ostavku ukoliko posao s nabavom izraelskih aviona propadne, iako osobno smatra da – apsolutno ne treba.

„Ja stvarno nisam adresa da vam na to odgovorim – nosim odoru, imam čin i odgovaram svojem prvom nadređenom. A tko treba snositi odgovornost i kakvu odgovornost i zbog čega odgovornost? A zamislite da smo potpisali ugovor i da smo platili možda prvu ratu, preuzeli neke uvjete i da se onda nije dogodio TPT – kako bismo onda razgovarali danas? Upravo iz tog razloga mi nismo htjeli potpisati ugovor koji bi, možebitno, bio štetan za Republiku Hrvatsku. Stavili smo, kao prijedlog, jednu od točaka – ishođenje TPT-a, odobrenja za transfer treće strane, odobrenja za transfer aviona, kao uvjet za potpis ugovora. Samim time, nema nikakvih negativnih posljedica, osim vremena, za Hrvatsku“,

rekao je Ninić, dodavši da je izraelska ponuda bila najbolja ponuda pristigla na natječaj. Kako god aktualna situacija bude okončana, bit će određenih posljedica, zaključio je Ninić:

„Za nas, kao struku – cijenimo da ovo nikako nije kraj. Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o zadržavanju borbenih sposobnosti zrakoplovstva. Ukoliko i dođe do prekida, poništenja ili bilo kojeg drugog oblika zaustavljanja ovog procesa ugovaranja s Izraelom – OK, naučili smo jako puno, primijenit ćemo puno naučenih lekcija u drugom koraku i idemo tražiti drugo rješenje“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.