Legionela nakratko prekinula obuku održavanja OH-58D

 

Od ponedjeljka, 19. listopada, obuka djelatnika Zrakoplovno-tehničkog centra za linijsko održavanje helikoptera OH-58D iz sastava HRZ-a ponovno se održava nakon jednotjednog prekida uzrokovanog legionarskom bolesti kod nekolicine ZTC-ovih djelatnika.

Prvi ZTC-ovi djelatnici počeli su s obukom za OH-58D 2017. godine

Kako je za portal Obris.org potvrđeno iz Ureda Uprave ZTC-a,

„Zrakoplovno-tehnički centar d.d. je uputio šest svojih djelatnika na školovanje za linijsko održavanje helikoptera OH-58 D u 93. bazu HRZ-a u Zemuniku, a sve temeljem dugogodišnjeg ugovornog odnosa ZTC-a i MORH-a, prema kojem radnici ZTC-a mogu sudjelovati na planiranim obukama koje MORH organizira prvenstveno za svoje potrebe i za zrakoplove koje koristi HRZ, a djelomično održava ZTC. Od radnika upućenih na školovanje, dva su trenutno na bolovanju, od kojih jedan na bolničkom liječenju, uzrok je bakterija Legionella, a tegobe su se pojavile deset dana od upućivanja na školovanje. Mogući izvor zaraze nije nam poznat, a informacije  o zdravlju radnika ZTC nije u mogućnosti iznositi radi poštivanja pravila o zaštiti osobnih podataka“.

Prema definiciji Zavoda za javno zdravstvo, Legionarska bolest ili legioneloza je teška infekcija uzrokovana bakterijom Legionella spp. Oko 90% svih infekcija uzrokuje Legionella pneumophilla. Najčešće se bolest očituje kao atipična upala pluća, s vrlo visokom temperaturom (>39C), suhim kašljem, proljevom, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, te bolovima u mišićima i prsima. Legionele se prenose udisanjem vodenog aerosola koji sadrži legionele, ili aspiracijom vode ili leda (tekućina koja uđe u usta, umjesto u jednjak i dalje u želudac, uđe u dišni sustav, posebice u osjetljivih bolničkih pacijenata, koji imaju oslabljen refleks kašlja).  Udisanje aerosola najčešće nastaje pri tuširanju, u bazenima s pjenom te širenjem aerosola iz rashladnih tornjeva velikih vodenih sustava. Aerosoli su sitne, oku nevidljive kapljice. Legionele se ne prenose sa čovjeka na čovjeka, niti kućnim klimatizacijskim sustavima (tzv. split-sustavi). Izuzetno je mala vjerojatnost zaraze preko prirodnih voda.

ZTC-ovi djelatnici bili su smješteni u hotelu „Joso“ u Sukošanu, koji i inače ZTC-u pruža uslugu smještaja radnika kada ZTC provodi radove održavanja vojnih zrakoplova u Zemuniku. „ZTC je pravodobno upoznao nadležne državne ustanove o nastupu oboljenja radnika koji su bili na školovanju, kako bi iste mogle postupati sukladno svojim ovlastima. Navedenog oboljenja nema kod ostalih zaposlenika ZTC-a, te u ovom trenutku poslovni procesi u ZTC-u odvijaju se bez zastoja“, odgovorili su iz Ureda Uprave ove velikogoričke tvrtke na pitanja portala Obris.org.

Obuka linijskog održavanja helikoptera OH-58D u 93. krilu HRZ-a u Zemuniku privremeno je bila obustavljena za sve polaznike u trajanju od tjedan dana, da bi ponovno započela u ponedjeljak, 19. listopada, ali bez dvojice zaposlenika ZTC-a koji su još uvijek na bolovanju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.