Kriptološka oprema kao dokaz partnerstva sa SAD

 

Na prošlotjednoj Vladinoj sjednici, 94. po redu, odnosno prvoj u ovoj 2022. godini, članovi Vlade upoznati su s Memorandumom o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske, koju zastupa Zavod za sigurnost informacijskih sustava i Vlade Sjedinjenih Američkih Država koju zastupaju Ministarstvo obrane, Agencija za nacionalnu sigurnost/Središnja služba sigurnosti, Uprava za kibernetičku sigurnost i Agencija za distribuciju i evidentiranje Vojnog odbora pri NATO (DACAN) koji se odnosi na ustupanje opreme i usluga za komunikacijsku sigurnost Infrastrukture za upravljanje ključevima NATO-a (NATO KMI – NATO Key Management Infrastructure). Ovaj ogroman naziv iza sebe nosi zapravo američku donaciju svega što treba za obnovu kompleksnog elektroničkog sustava koji omogućava sigurnu komunikaciju sa saveznicima, a o čemu se radi – obrazložio je ministar obrane Mario Banožić:

„U skladu sa Zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora dostavlja se Vladi Republike Hrvatske na upoznavanje navedeni memorandum o suglasnosti. Memorandum o suglasnosti sklopljen je radi modernizacije te osiguravanja interoperabilnosti sustava upravljanja kriptografskim ključevima u elektroničkom obliku koji se koriste u državama članicama i tijelima NATO-a. Memorandumom o suglasnosti uređuje se da Sjedinjene Američke Države ustupaju navedeni paket elektroničke opreme Republici Hrvatskoj putem Zavoda za sigurnost informacijskih sustava. Ovaj sustav uvodi se kao zamjena za sustav koji se koristi u Zavodu za sigurnost informacijskih sustava kao tijelu za upravljanje kripto-materijalima u razmjeni klasificiranih podataka između državnih tijela i drugih država i organizacija. Instalacija sustava u Republici Hrvatskoj provest će se tijekom ove godine“.

Spomenuti Memorandum potpisan je u Zagrebu još 10. prosinca 2019. godine, te u bazi Fort George G. Meade, savezna država Maryland, 01. i 10. prosinca 2020. U spomenutoj bazi inače je, među ostalim, smješteno i zapovjedništvo US Cyber Command i Defence Information Systems Agency, National Security Agency, kao i US Navy’s Cryptological Warfare Group Six. U popratnim Vladinim dokumentima navodi se da se sustav NATO KMI uvodi u sve države članice NATO saveza kao zamjena za postojeći sustav DEKMS (DACAN Electronic Key Management System) koji se od 2013. koristi u Zavodu za sigurnost informacijskih sustava, kao tijelu nadležnom za upravljanje kripto-materijalima koji se koriste u razmjeni klasificiranih podataka između državnih tijela RH i stranih zemalja te organizacija. Potpisom ovog Memoranduma ispunjeni su uvjeti za instalaciju NATO KMI sustava u Zavodu za sigurnost informacijskih sustava, a njegova instalacija – kako je najavio i Banožić – bit će provedena tijekom 2022. korištenjem tehničke opreme ustupljene od Sjedinjenih Američkih Država.

Uoči ove Vladine sjednice, ministar obrane novinarima je dao podužu izjavu o hrvatskim nećkanjima oko nabave Bradleya što, tvrdi Banožić, neće naškoditi hrvatsko-američkim odnosima. Kao primjer dobre suradnje i partnerskih odnosa spomenuo je upravo ovu američku donaciju, koju je Vlada te srijede, 5. siječnja, uzela na znanje koji sat kasnije. Unatoč brojnim upozorenjima kako SAD ima sve manje strpljenja za Hrvatsku, ni hrvatski ministar vanjskih poslova ne vjeruje u narušavanje transatlantskih odnosa. Tako je Gordan Grlić Radman iz Podruta 7. siječnja poručio:

„Ako ste pročitali današnji, isto, intervju otpravnika poslova Sjedinjenih Američkih Država… Mislim da mi, kao NATO članica apsolutno komuniciramo, i imamo zajedničke standarde, i vojno-obrambene… tako da, to ne treba dovoditi u nikakve bilateralne odnose dviju… dviju zemalja saveznica”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.