“Krila Oluje” opet u punom sastavu!

 

Danas, 5. ožujka 2019. godine, natporučnik Marko Novković postao je novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje”, službeno je priopćeno iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Natporučnik Novković rođen je 1989. u Melbournu (Australija), živi u Zadru, a diplomirao je 2013. godine, stekavši naziv inženjera aeronautike. Svoju letačku obuku Novković je završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku – do sada je ostvario oko 600 sati naleta, i nastavnik je letenja, te demo pilot na avionu Pilatus PC-9M. Ujedno, natporučnik Novković je bio i službeni komentator grupe u sezoni 2018. – a sada je i najmlađi član aktualne letne postave “Krila Oluje”.

Tijekom tridesetak letova specijalizirane obuke s novim članom skupine, prema Programu obuke vojnih pilota “Krila Oluje”, uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će  izvoditi u okviru programa nastupa za ovogodišnju sezonu nastupa. Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji 4 Pilatusa PC-9M, natporučnik Novković primio je od satnika Darka Belančića, vođe akrobatske skupine “Krila Oluje”, oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojem pripadnici “Krila Oluje” nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama. Postavljanjem Marka Novkovića na poziciji #6 (vanjski desni pratitelj) u skupini “Krila Oluje” okončan je duži period rada u krnjem sastavu, o kojem smo već pisali na portalu Obris.org.

Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu ‘Krila Oluje’ i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima ‘Krila Oluje'”, kazao je Novković. Inače,”Krila Oluje” utemeljena su 5. kolovoza 2005. godine, na 10. obljetnicu VRO “Oluja”, a ukupno su ostvarila 187 nastupa (135 domaćih i 52 inozemna).

Ovom prinovom u sastavu skupine započinje i uvježbavanje za sezonu 2019. – ovoga puta opet u punom sastavu od šest pilota, no i dalje bez objave programa ili svježeg kalendara planiranih nastupa. Uz vođu, satnika Darka Belančića, ostatak tima čine bojnik Ivan Anđić (prvi lijevi pratitelj) i satnik Goran Grgić (prvi desni pratitelj), te bojnik Zvonimir Mravunac (repni pratitelj), dok je natporučnik Denis Živaljić u ulozi vanjskog lijevog pratitelja. Kako smo već spomenuli, od danas je tu još i natporučnik Marko Novković, kao vanjski desni pratitelj. Pukovnik Damir Barišić i dalje će savjetodavno biti uz grupu, a ulogu komentatora preuzima poručnik Danijel Rigo, nastavnik letenja u Eskadrili aviona. Sve to još čeka i svoje uvrštavanje na dio posvećen skupini “Krila Oluje” na službenim internetskim stranicama Ministarstva obrane (koje opet nisu strukturno osvježavane barem od kraja protekle 2018. godine, ako ne i od lanjskoga ljeta, kada smo zadnje o tome pisali).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.